Routes en parcoursen

Verken de wijngaarden in de streek dankzij de diverse wijnroutes en parcoursen om te wandelen of te fietsen.

6 wijnroutes in Bourgondië

Alain Doire - BFC Tourisme

Wandeltochten

In de Saône-et-Loire kun je de App Route 71 gebruiken om een route uit te stippelen met etappes rond wijnkunde, maar ook culinaire en culturele uitstapjes.

Zin in een wandeling om in contact te zijn met de natuur? Kies dan voor de Route des Grands Crus of andere paden met talloze rijkdommen. Een tip om altijd ergens in de buurt een wandeltocht te vinden: maak gebruik van de smartphone App Balades en Bourgogne.

Alain Doire - BFC Tourisme

Fietstochten

Ga je er liever met de fiets op uit? Het themaparcours van de Voie des Vignes van Marsannay-la-Côte naar Santenay neemt je via landweggetjes mee naar bekende wijndorpjes. De moeite waard!  

Andere schitterende parcoursen voor fietstoerisme die soms door wijngebieden lopen: Voie Bleue, Voie Verte, EuroVélo 6.

De wijngaarden van Bourgondië met de fiets
Met een gids

Wine tours: ontmoetingen en ontdekkingen

Om kennis te maken met wijnkunde en de wijngebieden van Bourgondië te begrijpen, nemen specialisten je mee op pad om de verschillende oorsprongsbenamingen te ontdekken en wijnboeren te ontmoeten die graag hun vakkennis met je delen.

Trek er dus samen met een erkende gids op uit in de wijnstreek Bourgogne! De meeste dienstverleners bieden ook rondritten met spelletjes over het thema wijn.

Alle wine tours

Alain Doire - BFC Tourisme

De wijnstreek vanuit een andere hoek: originele activiteiten

Alain Doire - BFC Tourisme
Vanuit de lucht

Zoek het hogerop in de wijngaarden

Wat dacht je ervan om de wijnstreek Bourgogne vanuit een hele andere hoek te ontdekken? Onze tip is een luchtballonvaart maken of een ULM-vlucht om vanuit de lucht de eindeloze wijngaarden te bewonderen... Een fantastische ervaring!

Met een ULM
Alain Doire - BFC Tourisme
Tijd met je gezin

Geocaching rond het thema wijn: een leuke en moderne activiteit

Wellicht ken je het geocaching? Het is een supermoderne speurtocht waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS om caches op verschillende plekken te vinden/te verstoppen.

Bij het kasteel van Couches in de Saône-et-kun je dit gezinsspelletje spelen tijdens een wandeling op zoek naar aanwijzingen in de wijngaarden van Couches. Een mooie manier om iets te leren voordat je wijn gaat proeven op het landgoed!

Wijncaching bij het kasteel van Couches
Alain Doire - BFC Tourisme
Bijzondere picknicks

Een smakelijke pauze tussen de wijngaarden

Goed idee: geniet tijdens een dagje in de wijnstreek Bourgogne van een heerlijke ervaring tussen de wijngaarden! Neem je eigen picknick mee of bestel een maaltijdmand bij een lokaal restaurant dat dit soort diensten biedt. Drink daarbij een wijn die gemaakt is op het perceel waar je stopt om te eten.

Half september, wanneer de wijngaarden zich hullen in herfstkleuren, kun je naar het evenement Fantastic Picnic! Voor de rest van je vakantie bieden talloze dienstverleners in Bourgogne-Franche-Comté (waarvan sommige staan ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO) hun eigen picknickversie. Je vindt ze uiteraard ook tussen de wijngaarden.

Alain Doire - BFC Tourisme
Sportief

Klimmen naar de Roche de Solutré

Te voet de Roche de Solutré beklimmen is iets waar je geen spijt van krijgt. Vooral als je eenmaal boven uitgenodigd wordt door Emmanuel van Enoculture voor een proeverij, na een tocht vol aardrijkskunde, archeologie en wijnkunde.

Wijnwandeling naar de Roche de Solutré
Alain Doire - BFC Tourisme
Zonder inspanning

Met een Segway, elektrische fiets of stepscooter

Je kunt ook wat originelere (en minder vermoeiende) vervoermiddelen proberen om op een hele nieuwe manier de Bourgondische wijngaarden te ontdekken. Een paar voorbeelden:

- in het wijngebied van Chablis met de elektrische fietsen of stepscooters van E-bike Winetours.

- In Cormatin en omgeving met Bourgui Trott': elektrische stepscooters tijdens een tocht van Les Balades d'Estelle.

- In de Côtes de Beaune en Côtes de Nuits: een tochtje op een Segway, met Mobilboard.

En résumé
À propos
Alain Doire - BFC Tourisme