Top 10

Kerken en religieuze gebouwen die je moet zien

Vanaf de middeleeuwen ontwikkelde de Bourgondische spiritualiteit en werden er overal kerken, abdijen of kapellen gebouwd. Groot of klein, met beelden en muurschilderingen of juist leeg en sober: elk bouwwerk is de gelegenheid voor een inspirerend bezoek.

Alain Doire - BFC Tourisme
1 Op de eeuwige heuvel

De basiliek van Vézelay

Deze basiliek uit de 12e eeuw heeft een unieke universele waarde. Het bouwwerk staat dan ook ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ontdek de basiliek van Vézelay

Alain Doire - BFC Tourisme
2 De stad-abdij

De abdij van Cluny

Deze abdij staat simpelweg voor een van de mooiste spirituele avonturen uit de middeleeuwen. Op zijn hoogtepunt rond 1100 heerste Cluny over zo'n 10.000 monniken en 1500 kloosters verspreid over heel Europa.

Ontdek de abdij van Cluny

Alain DOIRE/Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
3 Rond het jaar duizend

De abdij Saint-Philibert van Tournus

Deze indrukwekkende en bewaard gebleven abdij uit de periode rond het jaar 1000 ligt achter hoge vestingmuren. Het is een van de oudste romaanse en monumentale heiligdommen van Frankrijk.

Ontdek de abdij van Tournus

Alain Doire / BFC Tourisme
4 Oudste dochterklooster van Cluny

De kloosterkerk Notre Dame van La Charité-sur-Loire

La Charité-sur-Loire, ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO, is sinds de middeleeuwen al een  belangrijke etappe voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

De prachtig gerestaureerde kloosterkerk bood plaats aan wel 5000 gelovigen.

Ontdek de kerk van La Charité-sur-Loire

Alain Doire / BFC Tourisme
5 De stad van de Sacré-Cœur

De basiliek Sacré-Cœur de Jésus in Paray-le-Monial

Dit is het mooist bewaard gebleven voorbeeld van de clunische bouwstijl. Hier krijg je dan ook de beste indruk van hoe de abdij van Cluny er op zijn hoogtepunt uit zag. De romaanse basiliek is kleiner, maar wel een trouwe weerspiegeling van de abdij.

Ontdek de basiliek van Paray-le-Monial

Bourgogne Tourisme / Alain Doire
6 Kunst en geschiedenis

De kathedraal Saint-Lazare van Autun

Neem ook een kijkje bij de prachtige beeldjes op de kapitelen en boven de kerkpoort. Dit werk van Gislebertus lijkt wel een stripboek van beeldhouwwerk. Toch werdern ze vroeger door de kanunniken gezien als "barbaars en primitief".

Ontdek de kathedraal van Autun

Alain Doire - BFC Tourisme
7 Aan de rand van Parijs

De kathedraal Saint-Etienne van Sens

De kathedraal Saint-Etienne, de eerste grote gotische kathedraal, heeft schitterende glas-in-loodramen, inclusief een enorm roosvenster met een diameter van 11 meter!

De schat van deze kathedraal, een van de rijkste van Frankrijk, ligt verspreid over de musea van de stad. Dé gelegenheid om wat langer te blijven!

Ontdek de kathedraal van Sens

Alain Doire - BFC Tourisme
8 Cisterciënzer puurheid

De abdij Notre-Dame-et-Saint-Edme van Pontigny

Hoewel nu alleen nog de kloosterkerk overeind staat, is dit monument de moeite waard. De kloosterkerk staat haast verloren tussen de weilanden van de Yonne. Het bouwwerk is verrassend vanwege de omgeving en de afmetingen ervan: met een lengte van 100 meter is dit de grootste cisterciënzerkerk van Frankrijk!

Ontdek de abdij van Pontigny

Alain Doire - BFC Tourisme
9 Een schat in een groene omgeving

De abdij van Fontenay

Deze "ideale" stad, verscholen tussen de bossen, biedt tussen zijn muren alles wat monniken nodig hadden voor lichaam en geest: rond het klooster de kerk, de kapittelzaal, het scriptorium, het calefactorium, de smederij en het oude kloosterpaleis.

Al deze gebouwen zijn bewaard gebleven na meer dan 8 eeuwen geschiedenis en staan ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ontdek de abdij van Fontenay

Alain Doire - BFC Tourisme
10 Kunst op zich...

De romaanse kerken van de Charolais-Brionnais

Enorm of bescheiden, bovenin een dorp of midden in het coulisselandchap: meer dan 100 romaanse kerken en kapellen bewijzen de invloed van de abdij van Cluny.

Je vind ze langs het parcours van de Chemins du Roman en de romaanse basiliek van Paray-le-Monial is het vertrekpunt voor 3 kennismakingsparcoursen.

 

Ontdek de kerken van de Brionnais

En résumé