Helden uit de geschiedenis

In de voetsporen van bekende Bourgondiërs

In een periode van meer dan 2000 jaar hebben een aantal unieke persoonlijkheden gewoond, gewerkt en gecreeërd in Bourgondië. Een aantal van deze namen ken je vast. Hier vind je een lijstje van 10 persoonlijkheden die wij legendarisch vinden. Het is dé gelegenheid bij uitstek om door Bourgondië te trekken, op zoek naar het verhaal van deze mannen en vrouwen, bij de kastelen en steden waar nog sporen van hun werk te vinden zijn.

Château de Bazoches
1 Architectuur

Vauban

Sébastien Le Prestre, markies van Vauban, werd in 1633 geboren in het noorden van de Morvan, vlak bij het kasteel van Bazoches dat hij later als dankbetuiging van de Zonnekoning kreeg, en dat hij renoveerde. Hij bleef altijd een band houden met zijn geboortestreek.

Bezoek het kasteel van Bazoches

Château de Saint-Point
2 Literatuur en poëzie

Lamartine

Alphonse de Lamartine, een bekende Franse schrijver uit de Romantiek, kwam uit de Saône-et-Loire. Verdeeld tussen literatuur en politiek bleef hij schrijven over de pracht van zijn streek en kreeg daarmee bekendheid.

Laat je inspireren door deze talentvolle dichter door de Route Lamartine te volgen, met als hoogtepunt het kasteel van Saint-Point, dat zijn familieverblijf was.

Bezoek het kasteel van Saint-Point

© Nicolas Castets
3 Literatuur

Colette

Als bekend figuur uit de Puisaye (Yonne), beleeft Colette een gelukkige jeugd in haar geboortehuis van Saint-Sauveur-en-Puisaye.

Als talentvol schrijfster begint ze met het schrijven van boeken. Een gewaagde keuze voor een jonge vrouw uit eind 19e eeuw. Ze vertrekt naar Parijs waar ze bekend wordt en een mondaine leven leidt.

Maak kennis met Colette

4 Libertinisme

Roger de Rabutin

Graaf Roger de Bussy-Rabutin, neef van Madame de Sévigné, is militair, schrijver en... rokkenjager. Hij was een soort professioneel flirter.

Hij besluit te schrijven over de uitspattingen van de adel aan het hof van Lodewijk XIV... Hierdoor wordt hij naar de Bastillle gestuurd en verbannen naar zijn kasteel van Bussy-Rabutin, dat hij compleet naar eigen smaak kon inrichten!

Bezoek het kasteel van Bussy-Rabutin

Alain DOIRE / BFC Tourisme
5 Volkscultuur

Cadet Roussel

De hoofdpersoon uit een bekend Franse kinderliedje heeft echt bestaan: Claude Roussel was tijdens de 18e eeuw deurwaarder in Auxerre. Het liedje steekt op grappige wijze de draak met deze excentrieke levensgenieter.

Niets leek erop dat deze deurwaarder ook buiten de stad bekend zou worden. Maar inwoners van Auxerre zingen het liedje graag en dankzij het leger verspreidt het zich snel over de rest van Frankrijk.

Bekijk het beeld van Cadet Roussel in Auxerre

Catherine Demoly - BFC Tourisme
6 Gastronomie

François Pierre de La Varenne

François Pierre de La Varenne werd in 1618 geboren in Dijon. Hij schreef het eerste moderne receptenboek. Hij maakt daarmee een einde aan de middeleeuwse, kruidige keuken! Hij wil terug naar de natuurlijke smaak van producten, het gebruik van suiker in desserts beperken en nieuwe gerechten ontwikkelen. Hij werkte onder andere in het kasteel van Cormatin.

Bezoek het kasteel van Cormatin

Alain Doire/BFC Tourisme
7, 8, 9 Heldinnen uit de geschiedenis

Gabrielle Suchon, Émilie du Châtelet en Henriette d’Angeville

Drie bijzondere vrouwen die door de straten van Semur-en-Auxois hebben gelopen: 

Tijdens de 17e eeuw vlucht Gabrielle Suchon uit het klooster van de stad om te gaan studeren. Zij wordt gezien als een van de eerste feministen!

In de 18e eeuw is de bekende wiskundige Émilie du Châtelet getrouwd met de gouverneur van Semur-en-Auxois, en woont er een aantal jaren.

Henriette d’Angeville, de "verloofde van de Mont-Blanc", werd er geboren. Zij kreeg deze bijnaam omdat ze in 1838 als eerste vrouwelijke bergbeklimmer naar de top van de Mont-Blanc klom!

Bezoek Semur-en-Auxois

10 Natuurlijke wetenschappen en industrie

Graaf van Buffon

Midden in de Verlichting besluit Georges-Louis Leclerc, graaf van Buffon, zijn leven te wijden aan alle vormen van natuur. Hij publiceert een van de grootste best-sellers uit die tijd: Histoire naturelle.

Maar dat is niet alles! Deze naturalist, bekend onder de naam Buffon, werkt ook in de metaalindustrie. Hij begint een eigen smeltoven om mineralen te smelten en metaal te bewerken.

Bezoek de forges Buffon

Alain DOIRE/BFC Tourisme
11 Bekende oorlogsleider

Vercingetorix

Maak kennis met Vercingetorix, dé bekende oorlogsleider die vele Gallische stammen wist te verenigen en in het jaar 52 voor Christus in opstand kwam tegen Julius Caesar.

Welkom op de plekken uit dit bijzondere avontuur dat voor altijd de Franse geschiedenis heeft gekenmerkt.

Maak kennis met Vercingetorix

En résumé