Feestelijke tradities

Top 10 van wijnevenementen in Bourgondië

Van de Chablisien tot de Mâconnais, maar ook de climats van de wijnstreek Bourgogne ingeschreven op de lijst van UNESCO, de evenementen rond wijnen uit Bourgondië: het loopt over van streekproducten en vakkennis van wijnboeren. Hier vind je ons lijstje van beste evenementen rond Bourgondische tradities, folklore, kennismakingen en uiteraard: wijnproeverijen!

ADT71/Véronique Givord
1

Saint-Vincent 

Saint-Vincent Tournante is een evenement rond Saint-Vincent, de patroonheilige van de wijnboeren, met tradities uit de cultuur van de streek.

Dit grote wijnevenement wordt jaarlijks het laatste weekend van januari georganiseerd in een wijngebied van Bourgondië. Je kunt er bijzondere wijnen proeven.

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
2

Veiling van de Hospices de Beaune

Deze veiling voor liefdadigheid van wijnen gemaakt door de Hospices de Beaune is al eeuwen de meest bekende wijnveiling ter wereld.

Rond deze prestigieuze veiling wordt een weekend van feestelijke evenementen georganiseerd, met een warme sfeer in de koude novembermaand.

Alain DOIRE / BFC Tourisme
3

Fête du Crémant en Tape-Chaudrons in Châtillon-sur-Seine

De traditie van de Tape-Chaudrons (ketels slaan) dateert uit de middeleeuwen. Dit evenement viert de komst van het voorjaar met een optocht en getrommel op ketels.

Sinds een aantal jaren wordt er op de 3e zaterdag van maart een evenement georganiseerd rond Crémant de Bourgogne, tijdens een bruisende dag: wandeling met het thema Crémant, proeverijen, inhuldigingen en vuurwerk.

Fleurs de Vigne
4

Wijnfeesten in de Yonne

Elke twee jaar vind je in Auxerre het evenement Fleurs de Vigne. Op het programma: proeverijen en activiteiten langs de kades van rivier de Yonne.

In het weekend van de vierde zondag van oktober wordt in het dorp Chablis het nieuwe wijnjaar ingeluid, tijdens de Fête des Vins. Op het programma: kennismaken met wijnboeren en proeverijen. Maar ook muziek en een optocht van wijngenootschap Piliers Chablisiens.

Ville de Chalon-sur-Saône
5

La Paulée en de marathon van de Côte Chalonnaise

La Paulée, een maaltijd ter afsluiting van de wijnoogst, is een echte traditie in de wijnstreek Bourgogne. De naam van dit evenement komt van de laatste schep druiven die in de pers gaat, en die symbool staat voor het einde van de wijnoogst.

De Côte Chalonnaise heeft van deze traditie een groot evenement gemaakt rond wijn, gastronomie en fotografie. Een weekend lang vindt de Paulée de la Côte Chalonnaise plaats in Chalon-sur-Saône, de stad waar de fotografiekunst ontstond.

Elk voorjaar worden er tijdens de Marathon des Vins de la Côte Chalonnaise diverse feestelijke en sportieve activiteiten georganiseerd in de verschillende wijngaarden van de streek.

Alain DOIRE / BFC Tourisme
6

Œnogourmandes de Tournus 

In de schitterende monnikenrefter van de abdij Saint-Philibert in Tournus is het evenement Œnogourmandes de gelegenheid om wijnen te proeven van zo'n dertig wijnlandgoederen uit verschillende Franse wijnstreken.

Boeren komen hier met hun lokale specialiteiten, zoals kaas, slakken, gevogelte uit Bresse of de authentieke Macaron Bressan. Chef-koks uit Tournus geven er culinaire shows.

Lees meer

Domaine Gondard-Perrin
7

Printemps du Viré Clessé

Tussen de meest populaire witte wijnen uit de Bourgogne wordt Viré-Clessé wijn elk voorjaar gevierd tijdens een feestelijk weekend in de dorpen Viré en Clessé, in het noorden van de Mâconnais.

Voor deze gelegenheid openen de wijnboeren de deuren van hun caves om je alles over hun wijnen en diverse climats (wijnpercelen) te laten zien. Naast de wijnproeverijen worden er workshops georganiseerd rond wijn leren ruiken en wijn-spijscombinaties evenals activiteiten voor kinderen.

CAUE 21
8

Mois des Climats

Om alles te leren over de climats in de wijnstreek Bourgogne kun je tijdens dit evenement een kijkje nemen in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune.

De Mois des Climats viert de inschrijving op de werelderfgoedlijst van UNESCO met diverse rondleidingen, wandelingen, workshops, proeverijen, tentoonstellingen, enz.. Je vindt er zo'n 80 activiteiten, met kunstenaars, verenigingen en bedrijven uit de streek.

Lees meer

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
9

Chardonnay Day

De meest gebruikte druivensoort van de wijnstreek Bourgogne heeft zijn eigen feestdag! Deze wordt uiteraard georganiseerd in het dorp Chardonnay, in de Saône-et-Loire, maar ook op social media zodat wereldwijd mensen met passie voor wijn mee kunnen proosten.

Etienne Ramousse Images
10

Muziekevenementen

In de wijnstreek Bourgogne vind je ook evenementen rond muziek en wijnproeverijen: het Festival Musicaves in Givry, Macon Wine Note ?, Musique au Chambertin rond Gevrey-Chambertin, Festival De Bach à Bacchus in Meursault.

Alain Doire - BFC Tourisme
11

Alle wijnfeesten

Het loopt in de regio over van dorpsfeesten rond wijn. Kijk welk evenement jij wilt bezoeken tussen het aanbod van onderstaande lijst.

Heel de lijst

En résumé