Een reis door de wijngaarden

6 Wijnroutes in Bourgondië: wijn, caves en erfgoed

Zoals je weet liggen er overal in Bourgondië wijngaarden. Daarom zijn er toeristische routes bedacht om je heel Bourgondië te laten beleven door een kennismaking met witte, rode of rosé wijnen en Crémant de Bourgogne. Ontdek ook het culturele erfgoed en ontmoet fantastische mensen onderweg!

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
1

De Route des Grands Crus

De Champs Elysées van Bourgondië

De Route des Grands Crus, waarschijnlijk de meest bekende wijnroute in Bourgondië, loopt door een groot aantal plaatsjes die bekend zijn vanwege hun erfgoed en uiteraard hun wijnen. Dit parcours van 60 km, waar de climats van de wijnstreek Bourgogne liggen die ingeschreven staan op de lijst van UNESCO, begint in Dijon en eindigt in Santenay, net na Beaune.

Eropuit!

Alain Doire / BFC Tourisme
2

De Route du Crémant

Een feestelijke wijn!

Ten noorden van de Côte-d'Or maken de uitgestrekte natuur en het groene landschap van de Châtillonnais deze tocht nog bruisender! Dit bewegwijzerde parcours van 120 km loopt door 23 plaatsjes met de oorsprongsbenaming AOC Crémant de Bourgogne.

Het is tevens een gelegenheid om een paar bezienswaardigheden rond wijn of de plaatselijke geschiedenis te ontdekken: de bekende Trésor de Vix in Châtillon-sur-Seine, het wijnkundecentrum Ampélopsis, het kasteel van Montigny-sur-Aube ...

Eropuit!

Jérome Marché-OT Grand Chalon
3

De toeristische route van de Grands Vins

Een eeuwenoud wijngebied

Welkom in het hart van de Côte chalonnaise, op zoek naar een wijngebied dat dateert uit de middeleeuwen en de tijd van de clunische monniken

Op het programma: proeverij van bekende rode wijnen als Rully of Mercurey. En niet te vergeten de witte wijnen, zoals de Givry, wat de favoriete wijn van Hendrik IV van Frankrijk zou zijn geweest!

Eropuit!

Ariane FORNIA / Itinera Magica
4

De wijnroute van de Maconnais-Beaujolais

Richting het zuiden...

Op 1 uur van Lyon de borden van deze toeristische route, of eigenlijk routes (er liggen 8 parcoursen) volgen betekent: binnenstappen bij bekende wijnlandgoederen met allerlei verschillende oorsprongsbenamingen. De meest bekenden zijn de Beaujolais of de Pouilly-Fuissé, een droge witte wijn met verfijnde en subtiele smaak.

Langs deze wijnroute in Zuid-Bourgondië heerst vaak een Zuid-Frans klimaat, voor een echt vakantiegevoel.

Eropuit!

Alain Doire / BFC Tourisme
5

De Route des Vignobles de l'Yonne

Vlak bij Parijs

Deze route biedt je een uitstapje ver weg van de drukke hoofdstad, om in contact te komen met de natuur, de wijngaarden en de rivier.

Verras je smaakpapillen en ogen met de diverse smaken en landschappen langs de Route des Vignobles de l'Yonne! Deze toeristische route biedt vijf circuits langs de verschillende wijngebieden van de Yonne, met een aantal toeristische of culturele bezienswaardigheden.

Eropuit!

 

Alain Doire / BFC Tourisme
6

De Route des Coteaux de Pouilly-Sancerre

Kennismaken met diverse druivensoorten

Een glas Pouilly-Fumé tijdens een lunch langs de Loire, leuk toch?

Het Bourgondische deel van dit parcours langs de rechteroever van de rivier neemt je mee door de wijngebieden van Pouilly-Fumé en Pouilly-sur-Loire, waar respectievelijk sauvignon en chasselas druiven worden gebruikt.

Eropuit!

En résumé