ID-kaart

De wijnstreek Bourgogne: grote wijnen, kleine wijngebieden

30.000 hectare wijngaarden
4% van het Franse AOC wijngebied
5 wijngebieden
84 oorsprongsbenamingen
Alles over

de wijngebieden van de Bourgogne

De wijnstreek Bourgogne telt een aantal wijngebieden die allemaal een bezoekje waard zijn: van de legendarische wijngaarden in de Côte de Beaune en de Côte de Nuits tot de wat minder bekende wijngebieden Tonnerrois, Jovinien en Vézelien.

Deze lappendeken van wijngaarden is in kaart gebracht als bestemmingen met het keurmerk “Vignobles & Découvertes”. Dit Franse keurmerk promoot de samenwerking tussen wijnboeren en dienstverleners binnen het toerisme om je een gastvrij onthaal, de beste informatie en de leukste bezoekerservaring in de wijnstreek Bourgogne te bieden.

 

Bestemmingen met het keurmerk Vignobles & Découvertes

-        De bestemming Vignobles de l'Yonne met de wijngebieden van Chablis, Tonnerrois, Auxerrois, Jovinien en Vézelien,

-        De bestemming Route des Grands Crus rond de wijngebieden Côte de Nuits en Côte de Beaune,

-        De bestemming Bourgogne: Couchois, Côte Chalonnaise en Mâconnais,

-        De bestemming Châtillonnais,

-        en de bestemming Sancerre-Pouilly-Giennois, het meest Bourgondische wijngebied van de Loire.

Voor meer informatie over de wijnbestemmingen van Bourgondië
Alain Doire / BFC Tourisme
Vignobles & Découvertes
Een keurmerk

Zo zit je altijd goed!

Het keurmerk “Vignobles & Découvertes” Meer dan 600 prachtige en smakelijke adresjes met het keurmerk Vignobles & Découvertes nodigen je uit in Bourgondië.. Dit Franse keurmerk biedt je de garantie voor een hoogwaardige bezoekerservaring en belooft je een geslaagde wijntoeristische vakantie. Het keurmerk helpt je de beste dienstverleners te kiezen door je tips te geven over wijnhuizen, evenementen die een bezoekje waard zijn, restaurantjes en de beste wijn-spijs combinaties.

Volg met een gerust hart de groene bordjes van het keurmerk!

 

Sandrine Baverel - BFC Tourisme
Het centrum van de Pinot Noir en de Chardonnay

Druivensoorten en productiegebieden

De wijngaarden van wijnstreek Bourgogne zijn oud en bekend. Ze bestaan voor 90% uit Pinot Noir (rode wijn) en Chardonnay (witte wijn), de legendarische druivensoorten van de wijnstreek. De Gamay-druif (rode wijn), de Aligoté (witte wijn) en een paar andere, minder bekende druivensoorten beslaan de rest van de wijnstreek.

 

Om te onthouden!

In de wijnstreek Bourgogne worden wijnen gemaakt met één druivensoort, op een paar uitzonderingen na, zoals bijvoorbeeld de Crémant de Bourgogne of de uitstekende Saint-Bris.

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
Kerncijfers

Productie in de streek

62% Productie van witte wijn droog en fruitig
29% Productie van rode wijn krachtig, kruidig en met bosvruchten
9% Productie van Crémant de Bourgogne wit of rosé
1% Productie van rosé wijn
Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
Biologische wijnen

Wijngebieden met een milieubeleid

Sinds 2012 worden de biologische wijnen uit de Bourgogne gemaakt volgens strenge Europese regels. Een biologische wijn is afkomstig van een wijngaard waar geen synthetische producten of insecticiden zijn gebruikt. De wijn moet ook een sulfietgehalte hebben dat lager is dan 100 mg/liter zwavel.

Om deze wijn te maken zijn bepaalde wijnbouw- en vinificatietechnieken toegestaan, maar de regels rond betere wijnen voor milieu en gezondheid ontwikkelen voortdurend.

In de wijnstreek Bourgogne vind je trouwens ook biodynamische wijnen of natuurlijke wijnen, waarbij het basisproduct zo min mogelijk wordt bewerkt. Sommige wijnboeren gaan nog verder, en maken wijn zonder toegevoegde inputs of sulfiet.

In 2014 telde de stichting BIO BOURGOGNE 270 erkende (of te worden) biologische wijnlandgoederen in de wijnstreek Bourgogne.

En résumé