Dag 1 - 20.00 uur

Galadiner

Om het weekend op de beste manier te beginnen kun je meedoen met het diner Vignerons et Jeunes Talents (wijnboeren en jong talent) voor de opening van de wijnveiling. Op deze avond worden er prijzen uitgereikt aan jonge wijnboeren uit Bourgondië. Tijdens het diner kun je trouwens ook hun wijnen proeven. Het is dus dé gelegenheid bij uitstek om goede wijnen te ontdekken en de lokale keuken te proeven.

 

Dag 2 - In het hart van de wijnveiling

Feest en rondleiding door de Hospices

10.00 uur

Ontdek de Hospices de Beaune en zijn wijnen

Hét bezoek dat je niet mag missen als je in Beaune bent: het Musée de l’Hôtel-Dieu, met bijzondere architectuur en de legendarische Salle des pôvres.

Neem ook een kijkje bij de wijncaves op het landgoed van de Hospices, die uitsluitend tijdens dit bijzondere weekend open zijn voor publiek.

Office de Tourisme Intercommunal Beaune et Pays Beaunois / Michel Joly
12.30 uur

Feest van de Bekende Bourgondische Wijnen

Naast de wijnveiling van de Hospices de Beaune, is dit evenement ook een manier om meer dan 3000 wijnen uit heel de regio Bourgondië te proeven: van Chablis tot Beaujolais, maar ook de bekende wijnen van de Côte-d’Or en de Saône-et-Loire.

Ook de gezellige sfeer is een reden om dit evenement bij te wonen: Bourgondiërs ontmoeten met passie voor hun streek, je zintuigen prikkelen bij het zien van kaassoesjes of gepocheerde eieren met meurette saus... Laat maar komen die Bourgondische specialiteiten!

(Her-) ontdek de betoverende sfeer van Bourgondië

Wist je dat?

Dit evenement wordt in november gehouden omdat het een rustige tijd is voor wijnboeren en andere dienstverleners die zich beschikbaar stellen voor de diverse activiteiten ervan, aangezien de oogst dan voorbij is.

Beaune Tourisme / Michel Joly
16.00 uur

Feestelijke sfeer

Neem tijdens dit wijnweekend de tijd om door de straten van Beaune te slenteren en te genieten van alle activiteiten, kraampjes of folklore.

Alain Doire - BFC Tourisme
20.30 uur

Sluit de dag af met een heerlijk etentje

Sluit de dag op een mooie manier af, in een van de restaurants van de stad, met maarliefst 2 sterren! Tijdens het eten krijgt de regionale en internationale bekendheid van de Bourgondische keuken pas echt betekenis.

Michel Joly

Bekende voorzitters

Elk jaar is de voorzitter van de wijnveiling een nationale of zelfs internationale bekendheid. Het zijn leden van adellijke families, acteurs als Lino Ventura, Christian Clavier of Catherine Deneuve, artiesten als Carla Bruni-Sarkozy of Charles Aznavour, bekende mode-iconen als Inès de La Fressange of topsporters als Tony Parker en Teddy Riner.

Dag 3

Wijncave en wijnveiling

11.00 uur

"Pas op je hoofd!"

Dat is een zin die je een wijnboer zult horen zeggen als je een wijncave bezoekt bij een van de wijnhuizen die tijdens dit evenement open zijn voor publiek.

Tijdens een bezoek aan een wijncave kun je vragen stellen en alles leren over het werk van een wijnboer, in een veel rustigere omgeving dan bij de Fête des Grands Vins de Bourgogne. (Maak van je bezoek gebruik om een paar flessen wijn mee naar huis te nemen!).

Wijnproeverij bij de wijnveiling
Côte-d'Or Tourisme / H. MONNIER
14.30 uur

De wijnveiling

Jarenlang werden de wijnen van het landgoed via schikkingen of verkoop bij inschrijving verkocht, tot in 1859, wanneer het veilingsysteem definitief wordt ingevoerd.

De opbrengst van deze veiling gaat naar de Hospices, voor het behoud van het erfgoed, en naar humanitaire organisaties.

Dit jaarlijkse evenement in de Halle de Beaune trekt internationale kopers, uit onder andere Azië en de Verenigde Staten.

Een unieke sfeer tijdens deze wereldwijd bekende liefdadigheidsveiling voor wijn!

En résumé