Alain DOIRE / BFC Tourisme

In Bourgondië hebben de climats niks te maken met het weer!

Laten we beginnen met een typisch kenmerk uit de wijnstreek Bourgogne: de climats. Deze specifieke term uit de regio wordt gebruikt voor een wijnperceel met unieke grond en natuurlijke omstandigheden (we hebben het dus niét over het klimaat in de wijngaarden!).

Sinds 2015 staan de climats van de wijnstreek Bourgogne op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een manier om de sterke band tussen wijn en de oorsprong ervan te bepalen. Dit type wijnbouwpercelen wordt in verschillende andere landen gebruikt. Tijdens je tocht door de wijngaarden zie je dat er clos (stenen muurtjes) omheen liggen: deze vormen de afbakening van elk perceel.

Lees meer

Alain DOIRE / BFC Tourisme

Een specifieke classificatie

Wijnen worden gekenmerkt door een oorsprongsbenaming. Deze wordt bepaald door de geografische productielocatie, samen met natuurlijke en menselijke criteria. Er bestaan drie soorten oorsprongsbenamingen:

1) Regionaal: Village (en Village Premier Cru)

2) Grand Cru (slechts 1% van de productie in de wijnstreek Bourgogne)

3) De Premiers Crus zijn Dénominations Géographiques Complémentaires (aanvullende geografische benamingen). Ze worden gebruikt voor beperktere productiegebieden.

Deze categorieën worden verdeeld tussen het hoge en het lage deel van de wijnhelling in een dorp.

Alain DOIRE / BFC Tourisme

Een paar cijfers...

84 AOC in de wijnstreek Bourgogne

33 Grands Crus, 44 oorsprongsbenamingen Villages en 7 regionale oorsprongsbenamingen.

0.85 HA voor de kleinste oorsprongsbenaming

Dit gebied ligt in Bourgondië! Het gaat om de Romanée, een AOC Grand Cru.

Handig om te weten

Is rosé een mix van witte en rode wijn?!

De wijnen uit de Bourgogne worden grotendeels gemaakt met de druivensoorten Chardonnay en Pinot noir.

Waarom vind je er dan witte, rode en rosé wijn? Uiteraard worden er meestal witte druiven gebruikt voor het maken van witte wijn en rode druiven voor rode wijn. Maar de kleur van een wijn wordt vooral bepaald door het maceratieproces, waarbij druiven worden gekneusd en de schil in contact komt met de most. Voor rosé wijn is de maceratie dus korter dan voor rode wijn.  

Crémant de Bourgogne is een regionale AOC die tot 1975 "mousserende bourgogne" werd genoemd. Crémant wordt gemaakt in de departementen Yonne, Côte-d’Or, Saône-et-Loire en Rhône.

Wijnen uit de Beaujolais worden gemaakt met de druivensoort Gamay. De Beaujolais streek ligt in de departementen Saône-et-Loire en Rhône.

Receptideeën

Bourgondische wijn-spijscombinaties

Bij een maaltijd is het van belang dat je de juiste wijn kiest: begin met een zuurdere wijn en eindig met een zoetere wijn. Hier vind je een aantal tips voor een typisch Bourgondische maaltijd:

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme

-          Als aperitief, met kaassoesjes: een witte Crémant de Bourgogne of een Saint-Véran, een Petit-Chablis of een Bourgogne-aligoté

-          Slakken: het liefst een droge witte wijn, zoals die van het aperitief bijvoorbeeld. Als je een rode wijn wilt, kies dan voor een rode Côte de Beaune of een rode Bourgogne Côte Chalonnaise.

-          Bœuf bourguignon: over het algemeen wordt er bij rood vlees rode wijn gedronken. Vooral voor dit typische Bourgondische gerecht bereid met rode wijn. Je kunt dit gerecht dan ook proeven met een Gevrey-Chambertin of een Pommard.

-          Kaas: er wordt vaak gedacht dat rode wijn het beste bij kaas past, maar dat is niet altijd zo! De combinatie slaagt wanneer je een wijn kiest die uit hetzelfde gebied komt als waar de kaas wordt gemaakt. Je moet ook kijken naar het soort kaas (gekookte geperste kaas, gewassenkorstkaas, enz.).

-          Voor het toetje kun je een peer gepocheerd in rode wijn of bessenlikeur maken, en daarbij een Crémant de Bourgogne rosé drinken. Kruidkoek is lekker met een rode Marsannay, krachtig genoeg voor bij de kruiden van deze lekkernij.

Wijncaves bezoeken en wijnboeren ontmoeten

Vergeet niet dat het ontdekken van de wijnen uit de Bourgogne samengaat met bezoekjes aan wijncaves en ontmoetingen met de mensen die ze met veel geduld en vakkennis maken. Reis dus langs de wijnroutes van de streek en stop bij de wijnboeren, die je met veel passie vertellen over hun tradities. 

En résumé