Dijon: bezienswaardigheden met de fiets

Het vertrekpunt van ons weekendje weg? Dijon of de hertogenstad, zoals de stad hier ook wel wordt genoemd.

We voelden ons meteen thuis in dit stadje met geglazuurde daken. Wat is er beter dan een deelfiets om Dijon als een echte local te ervaren? Daarom kozen we voor de "Vélodi" deelfietsen in bessenkleur (dezelfde kleur als de likeur die gebruikt wordt voor de bekende Kir®) om in deze prachtige Bourgondische hoofdstad rond te toeren.

La Buvette des Halles, Dijon
Op de markt

Naar de markthallen

De overdekte markt van Dijon is dé plek waar de locals op dinsdag, vrijdag en zaterdag te vinden zijn. Het VVV van Dijon organiseert zelfs een culturele en culinaire rondleiding door deze bekende bezienswaardigheid.

Onze favoriet: net voor de lunch even een drankje doen bij La Buvette des Halles, tussen de gezellige kraampjes met verse seizoensproducten!

Rond de markthallen vind je een groot aantal superleuke restaurantjes voor een hapje op het terras. 

Alle restaurants van Dijon
Le Défi des Ducs
Escape room

60 minuten aan adrenaline!

's Middags hebben we een hoofdstuk uit de geschiedenis van de stad ontdekt, dankzij een te gekke escape game: "Le Défi des Ducs" (de uitdaging van de hertogen).
Bij een van de escape rooms in de kelders van het Hôtel des Ducs zie je zelfs de oude stadsmuren!

Le Défi des Ducs
Un singe en Hiver, Dijon
Even iets anders dan wijn uit de Bourgogne

Workshop bier proeven

Bourgondië is een echte wijnstreek, maar je vind er ook bier!

Bij "Un Singe en Hiver", vlak bij de toekomstige Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin (opening op 6 mei 2022), word je uitgenodigd voor een echte bierkundeles van de broers Pierre-Elie en Quentin.

We waren meteen fan van deze micro-brouwerij met een galerij voor hedendaagse kunst. De bierproeverij wordt gecombineerd met een proeverij van kaas en vleeswaren: echt lekker! En uiteraard hebben we een paar flesjes bier gekocht om in onze rugtassen mee naar huis te nemen.

Meer informatie over deze biercave

Voor liefhebbers van Bourgondische wijn

In de hertogenstad loopt het over van leuke wijncafés waar je niet alleen een groot aantal wijnen ontdekt, maar ook regionale specialiteiten zoals peterselieham, een kaasplankje met lokale kaasjes zoals cîteaux en époisses, en waarom niet een bordje met slakken. 

Na zo'n gezellig avondje hebben de wijnen uit de Bourgognestreek geen geheimen meer voor ons. In Bourgondië worden meer wijnen gemaakt van de Chardonnay druif dan van de Pinot Noir. Eén ding is zeker: er is keuze genoeg tussen de 84 verschillende wijnbenamingen, dus, geniet ervan (wél met mate)!

Alain Doire - BFC Tourisme

Een halve dag fietsen tussen de wijngaarden

Het is echt fantastisch wanneer je bekende wijndorpjes voorbij ziet komen zoals Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée... die je normaal gesproken alleen op een wijnkaart vindt!

We voelden ons ineens heel klein worden tussen de oneindige wijngaarden en de 2000 jaar aan geschiedenis die het wijnlandschap van Bourgondië hebben gevormd.

Onze tip: reserveer een halve dag fietsen & proeven van "Bourgogne Evasion By Active Tours". Wat je te wachten staat: een rondleiding over het wijnlandgoed met de wijnboer. Ideaal om de wijngaard te ontdekken en van iemand met passie voor het vak alles te leren over wijn! Daarnaast biedt het landgoed de mogelijkheid om wijn te bestellen en thuis te laten bezorgen!

Bourgogne Evasion by Active Tours

 

Alain Doire - BFC Tourisme

Filmpje over fietsen in de wijnstreek!

Alain Doire / BFC Tourisme
Must-see

Les Hospices de Beaune

Een unieke proeverij

We ontdekten dat de Hospices een van de meest bekende bezienswaardigheden van Bourgondië is, maar we hadden niet verwacht dat we zo onder de indruk zouden zijn van dit middeleeuwse meesterwerk met iconische dakpannen!

Het verhaal van het pand is bijzonder: voordat het een museum werd, was het eeuwenlang een ziekenhuis, nauw verbonden met de geschiedenis van de wijnstreek Bourgogne.

Als kers op de taart: tot en met 31 maart proef je bij de Hospices vier heerlijke "Premier Cru" wijnen en zelfs 1 "Grand Cru" van Maison Bouchard Père & Fils, binnen het kader van de tentoonstelling Le Bon, le Téméraire et le Chancelier.

Lees meer

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme

Roche de Solutré: wijn proeven en wandelen

Om ons weekendje af te sluiten, zochten we het hogerop met een bezoekje aan de indrukwekkende Roche de Solutré, een prehistorische rots die uitkijkt over de wijngaarden van Pouilly-Fuissé

We spraken af met Emmanuel, een inwoner uit het nabijgelegen wijndorp Chardonnay, in de tuin van het veelzeggende Café de la Roche, na een lunch van lokale en grotendeels biologische producten.

Via een privépaadje richting de top beleefden we met onze erkende gids de complete geschiedenis van de rots. Je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn, hoewel de rots wel 495 meter hoog is!

Als beloning voor onze inspanning had Emmanuel een fles Chardonnay van zijn eigen landgoed in zijn tas.

Het panoramische uitzicht met een glaasje Chardonnay erbij was echt een onvergetelijke ervaring! 

Lees meer

En résumé
À propos
Alain Doire - BFC Tourisme
À propos
Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme