De keuken in! 

Bourgondische specialiteiten en recepten

Boeuf bourguignon, eieren in wijnsaus ... Bij het woord 'Bourgondië' krijg je een hele lijst bijzonder smaakvolle en bekende regionale gerechten te zien. Hier vind je de authentieke recepten van deze specialiteiten waar je niet omheen kunt!

Shutterstock__Bourgogne-Franche-Comte_Tourisme
Boeuf bourguignon

De beroemde Boeuf bourguignon

Pak je sudderpan, de onvermijdbare boeuf bourguignon nodigt zich uit op je tafel! 

Het recept voor bœuf bourguignon van Bernard Loiseau

Pôchouse: allerlei riviervis

Een andere Bourgondische specialiteit die deze keer uit onze rivieren komt: pôchouse.

Alain DOIRE / BFC Tourisme

Eieren in wijnsaus

Geniet van deze gepocheerde eieren in de beroemde wijnsaus, een gerecht dat uit Bourgondië afkomstig is.

Bekijk het recept
Shutterstock__Bourgogne-Franche-Comte_Tourisme

Slakken uit Bourgondië

Je hebt ongetwijfeld al eens van de beroemde slakken uit Bourgondië gehoord. Het gaat hier in feite om de wetenschappelijke soort Helix Pomatia, ook wel 'gros blanc' genoemd.

Volgens het traditionele recept voor slakken op Bourgondische wijze vul je de slakken met boter, knoflook en peterselie voordat je ze in de oven bakt. Goed warm eten, met een glas frisse witte wijn! Overal in Bourgondië kom je lokale producenten tegen. 

Slakken uit Bourgondië
Voor elke smaak

De streekproducten

Alain Doire - BFC Tourisme
TOP bezoeken voor fijnproevers

Zwarte bessen, mosterd, époisses (kaas), Bourgondische wijnen ... om de geheimen van de emblematische producten uit Bourgondië te ontcijferen, ga je natuurlijk kijken waar ze gemaakt worden! Workshops en productiesites openen hun deuren om je kennis te laten maken met allerlei heerlijkheden!

Onder de hartige hapjes ...

Alain DOIRE / BFCT

Mosterd uit Bourgondië

Jawel, er wordt echt mosterd geteeld ... in Bourgondië!

Sinds het eind van de jaren 2000 worden de teelt van mosterdzaad en de productie van mosterd in Bourgondië gecertificeerd door een beschermde geografische aanduiding (indicatie Indication Géographique Protégée, IGP).

Association des producteurs de Jambon du Morvan

Ham uit de Morvan

Gedroogde ham uit de Morvan onthult zijn subtiele smaken dankzij het klimaat uit de middelhoge bergen van de Morvan en het lange productieproces.

Alain Doire / BFC Tourisme

Terrine met ham en groente

Jambon persillé, een terrine met ham en groente die ook wel Paasham wordt genoemd, is een nu wijd verspreide Bourgondische specialiteit die meerdere weken bewaard kan worden. Serveer hem tijdens een maaltijd met de hele familie of een borrel met vrienden.

Alain Doire / BFC Tourisme
zoom op

Truffels uit Bourgondië

Truffels uit Bourgondië

In de keuken zijn truffels uit Bourgondië je vriend met intense smaken die ook in vleeswaren en kaas gebruikt kunnen worden. Deze specifieke geur trekt de truffelhonden of -varkens aan tijdens de oogst in de herfst. De truffelkwekers in Bourgondië ontvangen je voor 'cavage'-demonstraties (truffels zoeken) en smaakvolle proeverijen. Neem de truffelroute om alle geheimen van dit zeldzame, waardevolle product te doorgronden!

De truffelroute in Bourgondië

Alain Doire / BFC Tourisme

Bressekippen

BressekipElke maandagochtend wordt in Louhans, hoofdstad van de Bourgondische Bresse, in de Saône-et-Loire, de markt met de beroemde Bressekippen gehouden.

Woon in december de Glorieuses de Bresse bij, een landbouwconcours voor lokale producenten. En natuurlijk geniet je het hele jaar van dit product in de vele restaurants in de streek. De Gauloise Blanche de Bresse is onderscheiden met een AOC en een AOP. Dit is ook een erkenning voor de terroir en de expertise rond dit gevogelteras.

Let op: de Bressekip is het enige gevogelte dat is erkend met een Appellation d'Origine Contrôlée.

Alain Doire - BFC Tourisme

Charolaiskoeien

Dit runderras is een favoriet onder chef-koks die de voorkeur geven aan eersteklas lokale producten. Het is onderscheiden met een AOC voor het ras, de streek en de expertise van de fokkers.

Naar het Maison du Charolais
Innovéo | BFC Tourisme

Époisses en andere kazen

Époisses, Mâconnais, Soumaintrain ... Wat hebben deze kazen uit Bourgondië gemeen? Als je ze proeft, vergeet je ze nooit meer!

We hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet. Eet smakelijk!

Ontdek onze favoriete kazen
A.Doire /BFCT
Fromage Epoisses (AOC et AOP)

Zoete lekkernijen

Ook zoete lekkernijen zijn goed vertegenwoordigd in Bourgondië. Lees maar:

  • Anis uit Flavigny: een 'snoeperig snoepje' dat wordt gemaakt in een van de Plus Beaux Villages de France
  • Négus uit Nevers: een zachte karamel met chocoladesmaak, omhuld met glanzende, knapperige karamel.
  • Kruidkoek: honingbrood of mi-kong, afkomstig uit China, komt in de 14e eeuw in Bourgondië aan dankzij Margaretha van Male. Het recept wordt door een aantal Bourgondische fabrikanten overgenomen, waaronder de familie Mulot et Petitjean.
  • De Biscuiterie Mistral, in de jaren '50 opgericht in Semur-en-Auxois. Op de productiesite is een winkel gevestigd.
Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
Zwarte bessen ... uit Dijon: een vrucht in meerdere vormen

Een Kir® voor een 100% lokaal aperitief, zin in?

Je hebt een goede hoeveelheid Bourgogne aligoté en Crème de cassis nodig, waarvan de productie aan strenge regelgeving onderworpen is, want er bestaan twee IGP in dit gebied.

Cassis de Dijon, ontstaan in de 19e eeuw, kreeg deze onderscheiding in 2013. Sinds 2015 heeft de regionale sector ook de beschermde geografische aanduiding gekregen voor Crème de cassis de Bourgogne.

Meer informatie

Een goede fles om je proeverijen te sublimeren

Bourgondië telt talrijke wijngoederen en wijnkelders. Ga de wijnboeren ontmoeten, die hun kennis en passie voor de wijngaarden graag met je zullen delen. 

Onze selectie wijnkelders en wijngoederen

ALCOHOL IS GEVAARLIJK VOOR DE GEZONDHEID. DRINK MET MATE

En résumé