De oorsprong van crème de cassis uit Dijon

Zwarte bessen worden pas sinds de 16e eeuw in Frankrijk gewkeekt. De besjes staan in die tijd vooral bekend vanwege de geneeskrachtige werking ervan.

Het wordt in de loop der tijd een Bourgondische specialiteit. Tijdens de 18e eeuw stonden er aan de rand van de wijngaarden bessenstruiken, in de wijngebieden van de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. De bessen werden gebruikt voor het maken van ratafia, waarbij zwarte bessenzaadjes in alcohol worden geweekt.

Innoverende inwoners uit Dijon

In 1841 beginnen distilleerder Claude Joly en koffiemaker Auguste-Denis Lagoute uit Dijon een samenwerking voor het ontwikkelen van de eerste crème de cassis. De likeur is gebaseerd op ratafia waar suiker aan wordt toegevoegd. Ook het productieproces is anders.

Het blijkt een enorm succes, voor een tijd waarin likeuren erg in trek waren! Het kweken van bessenstruiken ontwikkelt sterk, vooral de Noir de Bourgogne, bekend vanwege de donkerzwarte besjes en krachtige smaak.

De crème de la crème "made in Dijon"

4 bekende likeurmakers uit Dijon voor kwaliteitsproducten

In 2013 werd de uitstekende kwaliteit van deze crème de cassis erkend door de beschermde geografische aanduiding IGP Cassis de Dijon, die alleen gebruikt kan worden door de volgende vier likeurmakers:

>>Lejay-Lagoute,

>>L’Héritier-Guyot,

>>Briottet

>>Gabriel Boudier.

GPPR

 

 

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
Wist je dat?

Klein maar fijn!

Een zwarte bes bevat drie keer meer vitamine C als een sinaasappel en twee keer meer dan een kiwi. Door lokale producten te proeven krijg je ook nog eens je vitaminen binnen!

Védrenne
De crème de la crème "made in Bourgogne"

Crème de cassis uit Bourgondië

In de streek vind je ook Crème de cassis uit Bourgondië, met sinds 2015 een IGP keurmerk.

De productie van deze likeur is uitgebreider, maar val wel onder strenge regels:

1) de crème de cassis moet worden gemaakt in een gebied tussen het noorden van Dijon en Mâcon

2) de bessen moeten uit hetzelfde geografische gebied komen.

Meer dan dertig producenten en fabrikanten bieden deze crème de cassis, zoals likeurmaker Joannet Jean-Baptiste in Arcenant.

Nog zo'n adresje: de Ferme Fruirouge, een familiebedrijf vlak bij Beaune, waar onder andere een verrassende ketchup met zwarte bessen wordt gemaakt.

Aperitiefjes op basis van crème de cassis

Het meest bekende aperitiefje is wel de kir, die ook wel blanc-cassis wordt genoemd (wit met crème de cassis). Het drankje bestaat uit een derde crème de cassis en tweederde witte aligoté wijn.

Begin 1900 werd het aperitiefje bedacht door een ober. Voormalig burgemeester Kir van de stad Dijon maakte het drankje populair en gaf het zijn naam.

Een aantal varianten:

>> Kir royal: met champagne of Crémant de Bourgogne,
>> Cardinal of communard: met rode wijn
>> Marcassin: met Marc de Bourgogne brandenwijn

Crème de cassis is wereldwijd bekend: het wordt in Amerika gebruikt in cocktails op basis van Tequila of met groene thee in Japan.

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
Le Cassissium
Voor jong en oud

Museum Le Cassissium

Om alles te leren over crème de cassis moet je naar Le Cassissium in Nuits-Saint-Georges, tussen Beaune en Dijon.

Dit centrum is compleet gewijd aan de zwarte bes. Je vindt er een interactief museum, een film over de mascotte Supercassis, een rondleiding door likeurmakerij Védrenne, een proeverij van siropen en likeuren, maar ook workshops voor het maken van cocktails.

Ontdek Le Cassissium 

En résumé