We eten al heel lang slakken!

De geschiedenis van de slak

Er worden al heel lang slakken gegeten. De Romeinen en Galliërs grilden of frituurden slakken om ze te kunnen bewaren voor tijden van hongersnood. Dat bewijst hoe voedzaam ze zijn.

Rond het jaar 50 voor onze jaartelling vonden de Romeinen speciale slakkenboerderijen uit. Deze eerste slakkenfokkerijen waren grote omheinde zones omringd door geulen gevuld met zaagsel of as, zodat de slakken niet zouden ontsnappen. Want hoewel ze de reputatie hebben traag te zijn, komen slakken zonder daar ophef over te maken toch een heel eind. En het zijn zelfs ontsnappingskunstenaars! Dit type installatie heeft tot het begin van de 20e eeuw in Frankrijk bestaan.

Shutterstock__BFC_Tourisme
Wist je dit?

Pas op, er kan nog een slak komen

Slakken uit Bourgondië worden ook wel wijngaardslakken genoemd (als verwijzing naar de wijnstreek Bourgogne) en vallen onder de slakkensoort Helix Pomatia. Het is de meest geconsumeerde slak (die vaak wordt geïmporteerd, want Franse kwekers geven de voorkeur aan tuinslakken of segrijnslakken). De Bourgondische slak is een beschermde soort in Frankrijk en mag dan ook alleen geraapt worden tijdens de voortplantingsperiode.

Leuk om te weten

Een product dat bekend werd na een politieke maaltijd

1814: Napoleon is verslagen door de Tsaar van Rusland. Lodewijk XVIII bestijgt dan de Franse troon en de Tsaar besluit een bezoekje te brengen aan de de Franse koning, die er heel slecht wordt onthaald. Om een politiek conflict te vermijden nodigt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Talleyrand (die ervoor zorgde dat Lodewijk XVIII op de troon kwam) de tsaar uit om te blijven eten.

Talleyrand roept zijn kok en vraagt hem een origineel gerecht te bedenken om indruk te maken op de Tsaar. De kok maakt slakken, gevuld met boter, knoflook en peterselie. Bij het ontdekken van zijn bord is de Tsaar verrast, maar direct overtuigd! Het incident met de koning is snel vergeten en het recept ging meteen daarna heel de wereld over!

Natalia Lisovskaya
Hoe eet je slakken?

Het goede adres

Om dit gerecht te bereiden moet je een slakkenboter maken (boter, knoflook, peterselie). Voeg de slakkenboter toe aan de slakken en zet ze compleet met hun slakkenhuis in de oven. Geniet ervan zodra de boter pruttelt!

Voor het eten van de slakken heb je een speciaal slakkentangetje nodig, om het slakkenhuisje vast te houden, en een slakkenvorkje om de slak uit het slakkenhuisje te halen.

En omdat je een lekker Bourgondische specialiteit niet zonder een glas wijn moet proeven, kun je kiezen voor een glas witte wijn, zoals Chablis bijvoorbeeld!

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
Waar kan je slakken eten?

Het goede adres

Voor het aperitief kun je naar de kruidenier/wijncafé Hélix’r in Gurgy, vlak bij Auxerre, of in Beaune bij Hélice - L’Escargotier beaunois om ter plaatse heerlijke slakken te proeven met een goed glas wijn.

Als je liever lekker rustig een hapje eet in een  restaurant, vind je in de regio probleemloos een adres met slakken en andere specialiteiten op de menukaart.

En résumé