Kaasliefhebbers opgelet!

Top 5 van Bourgondische kazen

Kaasfans: welkom in Bourgondië, het kazenparadijs! Romige époisses, charolais geitenkaas, kaas uit de abdij van Cîteaux… Hier vind je onze beste tips voor een heerlijk kaasplankje, maar ook de adresjes waar je ze kunt kopen.

A.Doire /BFCT
Fromage Epoisses (AOC et AOP)
1

Epoisses: een bekende kaas uit Bourgondië

"De koning der kazen", zo omschrijft Brillat-Savarin de époisses kaas in 1826. Deze kaas, gerijpt met Marc de Bourgogne (een karakteristieke brandewijn) is het lekkerst smeuïg op een lekker stukje stokbrood. Je kunt er ook een kaassausje van maken.

Voor een extra vleugje Bourgondië: leg de kaas op een paar plakjes kruidkoek uit Dijon en leg ze een aantal minuten in de oven.  

Kaas kopen in het dorp Epoisses 

Virginie_BRETON__Blog_Chroniques_d_une_Chocoladdict
Fromage de Cîteaux
2

Cîteaux: kaas uit het klooster

De cisterciënzer monniken van de abdij Notre-Dame de Cîteaux (vlak bij Nuits-Saint-Georges) maken deze kaas al eeuwen. In 2020 wordt de kaas bekroond met een zilveren medaille, bij het internationale concours van Lyon! Wist je dat er 6 liter melk van Montbéliarde koeien nodig was om één Cîteaux kaasje te maken?

Onze tip: een glas Côte de Nuits om de smaak van de kaas volledig tot zijn recht te laten komen.

Kaas kopen bij de abdij van Cîteaux

Shutterstock - Balifilm
Soumaintrain
3

Soumaintrain: erfgoed met trots

Soumaintrain, een zachte gewassenkortskaas van koemelk, wordt al meer dan een eeuw in Bourgondië gemaakt. De kaas is wat minder bekend, maar draagt met trots een IGP keurmerk (beschermde geografische aanduiding).

De kaas smaakt het beste met een glas Chablis.

Kaas kopen bij de kaasmakerij Gaugry

Shutterstock - Anetha_gu
Chèvre
4

De Charolais uit Zuid Bourgondië 

Liefhebbers van geitenkaas opgelet: AOP charolais is een heerlijk geitenkaasje uit Zuid-Bourgondië. De kaas wordt sinds de 16e eeuw gemaakt in de streek. Voor een optimale smaakervaring kun je het beste een smaakvolle witte wijn uit Bourgondië drinken bij deze rijke kaas (het kaasje weegt rond de 250 g).

Let op: omdat geiten niet heel het jaar door melk geven, is deze kaas alleen van maart tot oktober te vinden.

Kaas kopen bij het Maison du Charolais

P.Law-Vinter /BFCT
5

Kaas met een passende naam: Côte-d'Or

Wil je indruk maken bij je vrienden met een lekker kaasplankje? Kies dan voor de jongste telg uit de Bourgondische kazenfamilie: Côte-d'Or. Deze kaas wordt in de streek gemaakt, zoals de naam al aangeeft!

Deze kaas uit de kaasmakerij Delin wordt pas sinds 2020 gemaakt. Wij weten zeker dat dit kaasje vaak op je kaasplankje te vinden zal zijn!

Kaas kopen bij kaasmakerij Delin 

En résumé