Dag 1

Louhans

Een ochtendje op de markt

De markt op maandagochtend is dé plek bij uitstek om op een gezellige manier boodschappen te doen. Het beste aan rode kammen, blauwe poten en witte veren is te vinden op de markt met gevogelte uit Bresse, op het plein van de Champ de Foire. Rond de Saint-Pierre kerk met Bourgondische klokkentoren staan kramen met streekproducten. In de straat met 157 bogen loopt het over van stands met kleding en winkeltjes onder de verrassende bogen.

Onze tips:

  • Voor een tussendoortje 's ochtends: de corniotte, een zoete specialiteit (soort zoet broodje) uit de streek
  • Wanneer de klok van de kerk twaalf uur 's middags slaat, is het tijd om gegrilde kip uit Bresse te proeven, of kip met roomsaus! Tenzij je liever kalfskop probeert, ook een traditioneel Frans gerecht! Je vindt het bij Chez Alex, bij La Mère Jouvenceau, bij de Brasserie de l’Europe…, Heerlijk voor liefhebbers.

Hôtel-Dieu

Het Hôtel-Dieu met apotheek is een parel van de stad, en is dan ook echt een bezoekje waard. Het voor Europa unieke pand en de apotheek zijn bijzonder vanwege het Spaans-Moorse aardewerk en het aardewerk uit Nevers. Een fascinerende rondleiding op een plek met een rijke geschiedenis!

Tips voor uitstapjes

DSL / Sandrine Guênerie

Ontspannen

Een stukje paradijs "in the middle of nowhere", voor een heerlijk uitstapje. Op naar La Truchère, waar de Saône en de Seille samenvloeien. Stap hier aan boord van een elektrische boot. Geniet van de ontspannen sfeer op de Seille, picknicken langs de oevers in een Natura 2000 gebied, met rijke biodiversiteit. Tenzij je liever een rondvaart maakt of geniet van de "guinguette" sfeer op het bootrestaurant l'Embarcadère, voor een lunch in een superlandelijk decor.

Watersportcentrum en restaurant l'Embarcadère
DSL / B-Wonder- Romain Rozot

Verrassende boerderijen uit de Bresse

In een oogopslag herken je de schitterende boerderijen uit de Bresse, van steen en vakwerk. Ga op zoek naar de mooiste exemplaren! In Romenay zijn de typische Bressaanse schoorsteen van de Ferme du Champ Bressan en het Musée du Terroir echt bijzonder. In het dorp is het atelier met galerij van het schuine huis ook uniek! De Grange Rouge in La Chapelle-Naude is een bezoekje waard, net als het Domaine Plissonnier in Saint-André-en-Bresse.

Ontdek de huizen uit de Bresse
Dag 2

Kasteelleven

Dit kasteel-ecomuseum heeft status en allure, met zijn indrukwekkende ijzeren hek, slotgrachten, stenen bouwstijl, lantarens, park met herten... In het ecomuseum ontdek je de natuurlijke leefomgeving, de archeologie en de geschiedenis van de Bresse bourguignonne, samen met een aantal tijdelijke tentoonstellingen.

Ontdek dit kasteel-ecomuseum
DSL / Lyonel Chocat
Tips voor uitstapjes

Village du livre

Op zoek naar betaalbare boeken? Het Village du Livre (boekendorp) in Cuisery biedt boekenwinkels, ambachtslieden en zelfs platenzaken in het centrum. Van pocketroman tot oude boeken, van strips tot kunstboeken: als liefhebber kun je hier uitstekend terecht om te vinden wat je zoekt!

Ontdek Cuisery
DSL/ Amédée de Almeida
Dag 2

Met de fiets op de Voie bressane

Dit is nou een rustig parcours voor een leuk ritje door de Bresse bourguignonne! Vanuit Chalon-sur-Saône loopt hier een landelijke Voie Verte tussen de maïsvelden, langs typische huizen van baksteen, met vakwerk en stampaarde. Vanaf Louhans lopen de laatste 16 kilometer van dit parcours richting de Jura over een bijzonder schaduwrijk stuk met struikgewas, waterplassen en graanvelden.

De Voie bressane

Tip voor een uitstapje

De Seille met de kano

Vaar met de kano op de Seille. Een tijdloze tocht over het water, op het tempo van een ongerepte rivier, in een schitterend coulisselandschap. De landelijke, onaangetaste omgeving biedt plaats aan een beschermde biodiversiteit. Reserveer van april tot oktober je kanotochtje bij Les Pagaies de la Bresse in Ratenelle.

Club Les pagaies de la Bresse

En résumé