Alain Doire - BFC Tourisme
Leuk om te weten

De oorsprong van dit bekende snoepje

Het begint allemaal tijdens de 11e eeuw, bij de kwekerij van de monniken uit de abdij van  het dorpje Flavigny. Zij kregen het idee om een anijszaadje in suikerstroop te dopen. 

Na de Franse revolutie vluchtten de monniken uit de abdij. Maar 8 dorpsbewoners zetten de productie voort, die uiteindelijk in 1923 werd overgenomen door de familie Troubat.

Alain Doire - BFC Tourisme

Op naar een nieuw tijdperk

Het bedrijf krijgt bekendheid dankzij een idee van Jean Troubat: hij wilde de snoepjes verkopen in de eerste automaten van de trein- en metrostations, maar ook in de bekende warenhuizen van Parijs, op kermissen en in de bioscopen.

Leuk feitje: de metalen doosjes werden gebruikt ter bescherming van de snoepjes in de automaten.

Claire Jachymiak
Een bruisend bedrijf

Het maken van Anis de Flavigny

Voor het maken van het bekende anijssnoepje wordt er nog steeds gebruik gemaakt van het traditionele, ambachtelijke recept! De groene anijszaadjes worden twee weken lang in een zachte suikerstroop gedompeld.

De snoepjes bestaan in verschillende smaken, dankzij negen natuurlijke aroma's: anijs, oranjebloesem, munt, drop, roos, viool, citroen, koffie en zwarte bes.

Wist je dat? Naast de gewone Anis de Flavigny bestaat er nu ook een biologische productenreeks, op basis van hetzelfde recept.

Bekiijk alle producten hier!

Rondleiding door de fabriek

Een bijzondere rondleiding met proeverij nodigt je uit in Flavigny, een van de Mooiste Dorpen van Frankrijk!

Hier ontdek je de wereld van het bekende anijssnoepje bij:

  • de grafkelder van de abdij
  • het Musée des Anis, met het verhaal van een herder die anijssnoepjes gebruikt om zijn herderin te versieren
  • de huidige productielocatie
  • het winkeltje, om te proeven en een zoete souvenir te kopen
  • Café des Anis.

Sinds kort kun je ook bij voormalige verpakkings- en expeditiecentra meedoen met een speciale workshop over aroma's.

Praktische informatie over de rondleiding door de fabriek

 

Anis de Flavigny
Entrée dans la boutique des Anis de Flavigny
Entrée dans la boutique des Anis de Flavigny
Marc Troubat
Van generatie op generatie sinds 1923

Catherine Troubat, directrice van het familiebedrijf

Sinds eind jaren '90 wordt het familiebedrijf van 30 mensen gerund door Catherine, de kleindochter van Jean Troubat, samen met haar zus.

Zij opende het museum, zette het "verhaal" van de herder op de metalen doosjes en zorgde ervoor dat de kleine zoete pareltjes ook in andere smaken werden gemaakt.

Haar betrokkenheid bij zowel het familiebedrijf en de regio, samen met haar passie voor reizen en mensen ontmoeten hebben bijgedragen aan de internationale bekendheid van het bedrijf, evenals het verkrijgen van de keurmerken Entreprise du Patrimoine Vivant (bedrijf van levendig erfgoed) en Site Remarquable du Goût (opmerkelijk smaakcentrum).

Mis het niet: Pays de l'Auxois

Rond de Fabrique des Anis de Flavigny

Combineer je bezoek aan de fabriek voor anijssnoepjes met een kijkje in het prachtige middeleeuwse dorpje: Flavigny-sur-Ozerain. Als je van de gelegenheid gebruik wilt maken om door de rest van de regio te trekken: het kleine maar zeker niet minder interessante Pays de L'Auxois biedt je een aantal prachtige uitstapjes met volop geschiedenis! Mensen die van de Keltische geschiedenis houden kunnen terecht bij het museum Alésia. Als je liever de middeleeuwen ontdekt, kun je naar de abdij van Fontenay!

En résumé
À propos

Entrée dans la boutique des Anis de Flavigny

Anis de Flavigny