Hier lees je hoe je een heerlijke, traditionele bœuf bourguignon maakt

Ingrediënten

 • 1,8 kg sucadelappen
 • 200 g wortel
 • 200 g champignons
 • 200 g spek
 • 2 teentjes knoflook
 • 20 g boter
 • Kruidenbuiltje
 • 1 liter rode Bourgogne wijn
 • 10 cl olijfolie
 • 1/2 eetlepel poedersuiker
 • 200 g zilveruitjes
 • Vers gemalen peper / Zout
 • 3 eetlepels balsamico-azijn
 • 2 uien

Bereiding

1. De marinade een dag van te voren bereiden. De rode wijn in een roestvrijstalen pan laten koken en flamberen. Vervolgens volledig af laten koelen.

2. Tegelijkertijd de wortels en uien pellen en deze grof snijden. Het vlees schoonmaken (waar nodig) en in stukjes van zo'n 70 gram snijden (3 tot 4 cm per stukje vlees).

3. De wortels, de uien en het vlees in een grote schaal leggen. Het geheel bedekken met de rode wijn en de schaal 24 uur in de koelkast zetten.

4. De bœuf bourguignon koken. Het vlees en de groenten gescheiden afgieten. De wijn bewaren. Drie eetlepels olijfolie opwarmen in een stoofpan en het vlees 5 minuten licht bakken. Op smaak brengen met zout en vers gemalen peper. De gemarineerde groenten toevoegen en nog vier minuten laten doorkoken.

5. De specerijen bereiden (terwijl het vlees suddert). De zilveruitjes pellen, wassen en "glaceren": de uitjes in een pan doen, met 20 gram boter en ze bedekken met water. Een halve eetlepel poedersuiker toevoegen. Bedekken met een stuk bakpapier (uitgeknipt in de vorm van de pan). Laten koken en op gemiddeld vuur in laten dikken. Verwijder het bakpapier zodra het water is verdampt en laat de zilveruitjes zachtjes bruin bakken in de boter en de suiker. Zout en vers gemalen peper toevoegen zodra de uitjes klaar zijn.

6. De balsamico-azijn toevoegen en volledig in laten dikken. De zilveruitjes apart zetten. Het vet en de botjes van het spek verwijderen en in stukjes snijden. De stukjes spek blancheren, dat wil zeggen: in koud water doen en één minuut laten koken. Een eetlepel olijfolie opwarmen in een pan en de spek opbakken. Zodra de spek bruin is, afdeppen met keukenpapier.

7. De champignons schoonmaken en afspoelen. Uit laten lekken en in partjes snijden. In een pan opbakken met een eetlepel olijfolie. Zodra ze gebakken zijn, op smaak brengen en afdeppen met keukenpapier.

8. De bœuf bourguignon nog één keer op hoog vuur opwarmen. De spek, champignons en zilveruitjes toevoegen. Warm serveren op een diep bord, met een aardappelpuree of pasta.

 

Eet smakelijk!

Alain Doire - BFC Tourisme

Meer over charolais rundvlees en de streek waar het vandaan komt

Charolais rundvlees is hét vlees dat je moet gebruiken wanneer je een échte Bourgondische versie van dit gerecht wilt!

Dit wereldwijd bekende runderras komt oorspronkelijk uit de Charolais-Brionnais, in Zuid-Bourgondië. Hier leven de koeien in een natuurlijke omgeving van heggenlandschappen en groene weilanden. Een ongerept en landelijk gebied om heerlijk rond te kijken. Ontdek het zelf!

Lees meer over dit stukje platteland

Alain Doire - BFC Tourisme
Relais Bernard Loiseau à Saulieu
Voor de fijnproevers

Een culinair weekendje weg bij Relais Bernard Loiseau

Profiteer van een uniek verblijf bij Relais Bernard Loiseau en ontdek wat leven als god in Frankrijk precies inhoudt.

De keuken wordt gerund door sterrenkok Patrick Berton, die de traditie van Loiseau in stand houdt, met een vleugje van zijn eigen stijl. Het bijbehorende vijf sterren hotel ademt de sfeer van Bourgondië. Natuurliefhebbers vinden in het nabijgelegen natuurpark Morvan een aantal schitterende wandelingen.

Lees meer over dit weekendje weg

En résumé