12 Smakelijke inspiraties

Bourgondische streekproducten

Levensgenieters kunnen overal terecht in Bourgondië: in de Morvan, de Charolais, Dijon en omgeving… De culinaire specialiteiten in de streek zijn erg divers. Tijdens een reis door Bourgondië kun je dan ook producten proeven als kip uit Bresse, verschillende zoete lekkernijen en meer bekende specialiteiten als bijvoorbeeld mosterd!

Alain Doire - BFC Tourisme
1

Kruidkoek en nonnettes

Honingbrood of mi-kong kwam tijdens de 14e eeuw uit China naar Bourgondië dankzij Margaretha van Male. Het recept werd overgenomen door verschillende fabrikanten uit Dijon, en dan vooral de familie Mulot et Petitjean.

Breng een bezoekje aan hun bekende fabriek en proef de nonnettes, ronde kruidkoekjes gevuld met jam!

Lees meer

 

Alain Doire / BFC Tourisme
2

Epoisses

De smaak van een époisses kaas blijft je vaak nog lang bij! Het bijzondere karakter, het intense aroma van deze zachte gewassenkorstkaas van koeienmelk en de productie ervan hebben geleid tot de AOC en AOP oorsprongsbenamingen. Op naar de kaasmakerij Berthaut in het dorp Epoisses dus.

Andere Bourgondische kazen ontdekken

 

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
3

Slakken uit Bourgondië

Je hebt vast wel eens gehoord van de bekende slak uit Bourgondië. De wetenschappelijke naam voor deze slak is Helix Pomatia, ook wel de wijngaardslak genoemd.

Bij het traditionele recept voor Bourgonische slakken worden de slakken bedekt met boter, knoflook en peterselie, voordat ze de oven ingaan. Het proeven waard!

Lees meer

Alain Doire / BFC Tourisme
4

Kip uit Bresse

Neem op maandagochtend een kijkje in Louhans, de hoofdstad van het Bourgondische Bresse in de Saône-et-Loire, en ontdek de bekende gevogeltemarkt met hoendervlees uit Bresse.

Bezoek in december de Glorieuses de Bresse, een landbouwconcours waarbij de beste lokale producenten prijzen ontvangen. Heel het jaar door kun je hoendervlees proeven in de talloze restaurants van de streek. Het hoendevlees Gauloise Blanche de Bresse kreeg zowel een AOC als een AOP oorsprongsbenaming. Een eerbetoon aan de streek en de vakkennis rond dit gevogelte.

Let op: het gevogelte uit Bresse is het enige hoendervlees dat erkend wordt met een AOP oorsprongsbenaming.

Lees meer

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
5

Mosterd uit Bourgondië

Iedereen kent mosterd uit Bourdondië. De naam staat alleen voor een productieproces, want er bestaat geen oorsprongsbenaming voor mosterd.

SInds eind jaren 2000 vind je wel een Indication Géographique Protégée (beschermde geografische aanduiding) voor Mosterd uit Bourgondië, die waarborgt dat de kweek van de mosterdzaadjes en de productie van de mosterd in de regio Bourgondië plaatsvinden.

Lees meer

Alain Doire - BFC Tourisme
6

Anijssnoepjes van Flavigny

De geschiedenis en de lijst van lekkere dingen gaat verder met een heerlijk snoepje uit een van de Mooiste Dorpen van Frankrijk! Deze snoepjes werden oorspronkelijk gemaakt door de monniken van de abdij van Flavigny. De productielocatie en het recept van deze snoepjes zijn nog steeds hetzelfde.

Tegenwoordig vind je verschillende smaken voor de anijssnoepjes van Flavigny (viooltjes, drop, koffie,...), maar de basis van het snoepje is nog steeds gemaakt van suikerstroop, een natuurlijk aroma en een zaadje van groene anijs.

Lees meer

Alain Doire / BFC Tourisme
7

Charolais rundvlees

Dit rundvlees, erg in trek bij chef-koks die kwaliteitsproducten uit de streek gebruiken, heeft een AOC oorsprongsbenaming vanwege het charolaise ras, de streek en de vakkennis van de veehouders.

Alain Doire / BFC Tourisme
8

Négus uit Nevers

Zoete lekkernij! Als je van zoet houdt, moét je in Nevers een kijkje nemen bij het Maison au Négus om dit karamelsnoepje van zachte karamel en chocoladevulling met een harde, glinsterende buitenkant te proeven.

Lees meer

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme
9

Crème de cassis uit Dijon (of Bourgondië)

Een Kir® voor een lokaal aperitiefje, lijkt het je wat?

Neem dan een goed glas bourgogne aligoté en een scheutje crème de cassis, die gemaakt wordt volgens strenge productieregels, er bestaan namelijk twee IPG keurmerken in de streek.

Cassis de Dijon werd in de 19e eeuw voor het eerst gemaakt, en werd in 2013 onderscheiden met een keurmerk. Sinds 2015 heeft de regionale handel een IGP (beschermde geografische aanduiding) gekregen voor de Crème de cassis de Bourgogne.

Lees meer

Association des producteurs de Jambon du Morvan
10

Ham uit de Morvan

Gedroogde ham uit de Morvan heeft een subtiele smaak dankzij het klimaat van het middelgebergte in de Morvan en het lange productieproces.

Een echt product uit de Morvan dus! De omgeving en de zuivere lucht van Regionaal Natuurpark Morvan zijn ideaal voor de productie van allerlei andere specialiteiten, zoals honing, tomme kaas of een andere vleeswarensoort: aigolette de boeuf (rundvlees).

Lees meer

Alain Doire / BFC Tourisme
11

Truffels uit Bourgondië

Voor een extra mooi bord of een krachtige, verfijnde smaak zijn truffels uit Bourgondië (Latijnse naam tuber uncinatum) dankzij hun intense aroma hét ingrediënt om te combineren met vleeswaren en kaas. Bij het truffelzoeken in de herfst gaan de honden en varkens af op de geur van de truffels.

Alain Doire / BFC Tourisme
12

Peterselieham

Peterselieham is een inmiddels wijd bekende Bourgondische specialiteit. Deze ham kan een aantal weken worden bewaard. De ham wordt vaak gegeten bij familiegelegenheden of als hapje bij een drankje met vrienden (met een goed glas Bourgondische wijn uiteraard).

En résumé