Cidre Frottier

Op de Route van cider en appelpersen

Bourgondië staat bekend om zijn wijnen, maar er wordt ook heerlijke cider gemaakt! 

In het noorden van de streek staat een groot aantal appelbomen... Zorg dat je even stopt bij Louisette en Serge Frottier, voor een bezoek aan hun appel- en cidermuseum in Vaudeurs. Een paar kilometer verderop nodigt het domaine de La Charloise je uit om diverse oude appelsoorten te ontdekken, die je alleen nog maar in het Pays d’Othe kunt vinden. 

Ontdekken

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comte Tourisme

Bosvruchten uit Bourgondië

In de Côte de Nuits en de Hautes-Côtes de Nuits, bieden bosvruchtenkwekers heerlijke producten op basis van frambozen, aardbeien, kruisbessen en natuurlijk: zwarte bessen. Maak kennis met Jean-Baptiste Joannet in Arcenant en stap binnen bij de ferme Fruirouge, waar al generaties lang bosvruchten worden gekweekt in Concoeur.

In Nuits-Saint-Georges heet Le Cassisium je welkom voor een interactief bezoek voor alle leeftijden, samen met een rondleiding bij het bedrijf Védrenne en een proeverij van siropen of likeuren.

Lees meer over zwarte bessen
Le Cassissium
In Zuid-Bourgondië

De bekende markten

In de Saône-et-Loire kun je in de Bressestreek naar de markt, en dan vooral de wekelijkse markt op maandagochtend in Louhans, bekend vanwege het gevogelte van Bresse.

In het zuidelijke puntje van Bourgondië kun je door het groene landschap van de Charolais-Brionnais wandelen, met charolaise koeien en markten als die van Saint-Christophe-en-Brionnais op woensdag of die van Marcigny, op maandag.

Alain Doire - BFC Tourisme
Vache charolaise au pré Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire / BFC Tourisme
Volaille de Bresse Alain Doire / BFC Tourisme

Fietsen en Kazen

Pak een van de parcoursen van het keurmerk Vélo et Fromages (fietsen en kazen). Ze lopen door schitterende landschappen en laten je kennismaken met de kazen uit Bourgondië, op markten en evenementen, bij restaurants, maar  uiteraard ook bij de kaasmakers en boeren. Je kunt kiezen uit drie parcoursen: 

- De Voie des Vignes: een leuke fietsroute van Dijon naar Beaune, door de climats (wijnpercelen) van de wijnstreek Bourgogne. Tijdens dit parcours maak je kennis met lokale kaasspecialiteiten als Brillat-Savarin of Cîteaux.

- De Grande Boucle de Bourgogne du Sud (grote lustocht van Zuid-Bourgondië): tussen Chalon-sur-Saône en Mâcon, via de Voie Bleue en de Voie Verte. Je rijdt hier afwisselend tussen bekende wijngaarden en glooiende landschappen, langs typische dorpen of de oevers van de Saône én je proeft er Mâconnais, een AOP geitenkaasje uit de streek.

- Ten noorden van de Yonne, langs het Bourgondisch Kanaal, om Soumaintrain kaas te ontdekken.

Lees meer over de parcoursen Vélo et Fromages
GPPR
Association des producteurs de Jambon du Morvan
In hartje Bourgondië

Specialiteiten uit de Morvan

Tijdens je reis door Bourgondië, een proeverij van cider of Soumaintrain bij een maaltijd van charolaise vlees of gevogelte uit Bresse, moet je een kijkje nemen in de Morvan om de typische vleeswaren uit de Morvan te proeven of de honing van uitsluitend wilde bloemen.

En résumé
A propos
Vache charolaise au pré Alain Doire - BFC Tourisme
Volaille de Bresse Alain Doire / BFC Tourisme