Een heerlijk tripje

Dag 1: Route des Grands Crus, 60 km gehuld in herfstkleuren

De "Route des Grands Crus" nemen betekent: reizen door een eeuwenoude geschiedenis! Pak de auto of rijd met de fiets over de Voie des Vignes op zoek naar de wijnbouwgeschiedenis en de wijnen, langs dit parcours met talloze tradities en erfgoed.

Verken, kijk rond en proef deze wijnstreek op eigen tempo. Maak tussenstops in Pommard, Meursault, Chassagne-Montrachet… dorpen met namen van legendarische wijnen. Tussen de wijngaarden met gouden gloed ervaar je pas echt wat de naam Côte-d'Or betekent.

Meer informatie over de Route des Grands Crus

Alain Doire - BFC Tourisme
La route des Grands Crus à 2CV Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme
Petites routes au coeur des vignes de Bourgogne Alain Doire - BFC Tourisme

Kennismaken met wijnboeren en unieke wijnen

Achter de glooiende wijngaarden schuilen wijnbouwers. Wat dacht je van een ontmoeting, om alles te ontdekken over de "grand crus" en "premiers crus" van Bourgondië?

Met je handen in de aarde of tijdens een bezoekje aan de wijnkelder: midden op hun landgoed vertellen ze met passie over hun werk.

Bij de drie volgende wijnkastelen vind je precies het decor waar je naar op zoek bent voor een wijnproeverij in de warme herfstnatuur:

Y. BELLET/BFCT
Mis het niet

Hét museum bij uitstek om de wijnstreek te begrijpen

Dit mooie uitstapje naar een wijngebied omvat uiteraard een bezoek aan de Cité des Climats et Vins de Bourgogne die in het voorjaar van 2023 is geopend. Na de rondleiding weet u alles over de beroemde Klimaten van de wijnstreek van Bourgogne.

De term klimaat heeft hier niets te maken met het weer, maar met een wijnperceel dat erkende kwaliteiten (geologie, blootstelling...) heeft. Deze percelen werden honderden jaren geleden al geïdentificeerd door de cisterciënzer monniken die een grote bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Bourgondische wijngaarden, tot onze grote vreugde!

Deze wijnpercelen vormen de basis voor een unieke wijnproductie. Niet minder dan 1247 climats staan dan ook ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO!

De Cité des Climats et Vins de Bourgogne is in feite een netwerk van 3 steden, elk gelegen in een van de wijnbouwgebieden van Bourgondië, respectievelijk in Beaune, hoofdstad van de Bourgognewijnen, Mâcon en Chablis. De grote verscheidenheid aan evenementen zal zowel kenners als leken aanspreken:

- een meeslepende tour 

- introductiecursussen voor wijnproeven

- rondleidingen voor jong en oud

- thematische en zintuiglijke activiteiten

- workshops voor volwassenen en kinderen

- beklimming van het gebouw voor een adembenemend uitzicht

Leuke restaurantjes in de Côte de Beaune

Tijdens je reisje door de wijnstreek maakt een hapje eten langs de Route des Grands Crus deel uit van je bezoekerservaring: dé gelegenheid om allerlei wijn-spijscombinaties te proberen!

my destination / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme
Kijk je ogen uit

Dag 2: het schitterende erfgoed van Beaune

Dit weekend draait alles om het prikkelen van je tong en genieten van alles wat er te zien is! Daarnaast heeft Beaune, de bakermat van de wijnstreek Bourgogne, ook een aantal prachtige monumenten.

De Hospices, een middeleeuws hospitaal, is een symbool voor Bourgondië en een getuige van het gouden hertogentijdperk van Bourgondië.

Wat je niet mag missen: de binnenplaats in flamboyant gotische stijl, met polychrome daken.

De okeren, gele en groene dakpannen weerspiegelen in de najaarszon.

Bezoek de Hospices de Beaune

Alain Doire / BFC Tourisme

Truffels uit Bourgondië zoeken en proeven

Na de wijngaarden is het tijd voor de truffelgebieden! De bekende truffels uit Bourgondië worden in het najaar geoogst. Deze truffels, erkend vanwege de lichte hazelnootsmaak, waren erg in trek bij het Franse koningshuis.

Bezoek het Maison aux 1000 Truffes, op 13 km van Beaune. Ga op pad met Thierry en zijn hond, voor een uitstapje rond eiken, hazelaren en truffels zoeken. Sluit je bezoek af met een proeverij van producten op basis van truffels.

Maison aux 1000 Truffes

Alain Doire - BFC Tourisme
Cour d'honneur des Hospices de Beaune Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme
Gargouille et toits vernissés de l'Hospice de Beaune Alain Doire - BFC Tourisme
Carpe diem

Een hapje eten in Beaune

Wat is een reisje naar Bourgondië nou zonder een hapje eten in een culinair restaurant? Beaune telt 2 bekende sterrenrestaurants:

  • Le Carmin met heerlijke traditionele gerechten
  • Le Benaton gerund door een Japanse chef-kok met passie voor de Franse culinaire keuken

Ook andere restaurants onderscheiden zich met een menukaart vol Bourgondische streekproducten. En niet te vergeten hun rijk gevulde wijnkelders.

Overnachten in Beaune

Erfgoedstad Beaune ligt in een prachtige landelijke omgeving en loopt over van plekjes om even uit te blazen na een actieve dag. Hier vind je onze twee favoriete adresjes van Beaune.

Hostellerie Le Cèdre & Spa
In een herenhuis

Hostellerie Le cèdre & Spa

Ontspanning en luxe voor je weekendje weg!

Hostellerie Cèdre & Spa • Beaune
Le Cep/JC BERNARD
Een mix van moderniteit en traditie

Hôtel Le Cep

Een rustige omgeving en kwaliteitsdiensten in hartje centrum van Beaune. 

Hôtel Le Cep
En résumé
A propos
La route des Grands Crus à 2CV Alain Doire - BFC Tourisme
Petites routes au coeur des vignes de Bourgogne Alain Doire - BFC Tourisme
À propos
my destination / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme
A propos
Cour d'honneur des Hospices de Beaune Alain Doire - BFC Tourisme
Gargouille et toits vernissés de l'Hospice de Beaune Alain Doire - BFC Tourisme