In de tijd van de Hertogen van Bourgondië

De geschiedenis van het Hôtel-Dieu in het kort

1443. Nicolas Rolin, de zeer rijke kanselier van de Hertog van Bourdondië Filips de Goede en zijn vrouw Guigone de Salins laten de Hospices de Beaune bouwen. Het is een hospitaal voor het onthaal en de verzorging van armen.

Lodewijk XI zei dit over Rolin:

 Hij heeft in zijn leven genoeg mensen arm gemaakt, om ze nu te kunnen helpen!

Tot in 1971 wordt het gebouw gebruikt voor liefdadigheid en medische behandeling. Het wordt vervolgens omgebouwd tot een museum. De rijkdommen van het monument waren de herbestemming zeker waard! Het ziekenhuis ligt nu op een betere en moderne locatie van Beaune.

Alain Doire - BFC Tourisme
Gargouille et toits vernissés de l'Hospice de Beaune Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme
Visite de l'hôtel-dieu de Beaune Alain Doire - BFC Tourisme
Corinne Vasselet - BFC Tourisme
Vitrail de la salle Saint-Louis aux Hospices de beaune Corinne Vasselet - BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme
Sol de la Chapelle des Hospices de Beaune Alain Doire - BFC Tourisme
Wist je dat?

Historisch feitje

De zusters van de Hospices de Beaune zaten tijdens de oorlog bij het Verzet. Ze liepen veel gevaar door gevangenen te verbergen en verzetsleden te helpen. Een van hen, Maurice Drouhin, werd bedreigd door de Duise politie. Dankzij een netwerk van ondergrondse gangen uit de 13e eeuw kon hij schuilen bij de Hospices.

 

Bekende bezienswaardigheid

Bezoek aan het museum en zijn rijkdommen

Buitenaanzicht

De gotische gevel, een bouwkundig meesterwerk, is nog mooier en indrukwekkender dan andere Hôtels-Dieu. De gevel getuigt van middeleeuwse bouwkunst geïnspireerd op de Vlaamse stijl (toen Vlaanderen nog onder het hertogdom van Bourgondië viel). De bouwstijl, maar ook de glazuren dakpannen zijn over de hele wereld bekend. Het is haast een symbool van Bourgondië geworden.

Binnen

Binnen bezoek je de ruimtes waar de zieken werden verzorgd (de salle des Pôvres en de salle Saint-Hugues), in aparte kamers. Verder neem je er een kijkje in de keuken en de apotheek. Maar ook de rijkdommen die hier en daar te zien zijn: stijlvolle meubels, bijzondere schilderijen, tapijtwerk, geverfde houtbalken, aardewerk.

Achter het altaar vind je het hoogtepunt van dit bezoek, een meesterwerk met schitterende goudtinten, rood en blauw: het veelluik van de Vlaamse kunstenaar Roger Van der Weyden. Het is een retabel, dat wil zeggen, een groot schilderij bestaande uit meerdere luiken (vandaar de term "veelluik"). Dit werk hing van oorsprong in de ziekenkapel waar zieken op zon- en feestdagen naartoe konden.

Bezoek het museum

 

Evenement

Museum en wijnlandgoed

Dit privé-eigendom wordt grotendeels gefinancierd door het toonaangevende wijnlandgoed, waar zo'n twintig wijnboeren werken. De Wijnveiling van de Hospices is een van de grootste wijnevenementen in Bourgondië.

Beaune tijdens de wijnveiling van de Hospices

Uitstapjes vlakbij: wijn en wijntoerisme

Je mag de hoofdstad van de wijnstreek Bourgogne niet verlaten zonder wijn te hebben geproefd bij een wijncave. Wijnliefhebbers kunnen gebruikmaken van de Route des Grand Crus: een parcours van 60 km tussen bekende wijngaarden en prestigieuze landgoederen. Voor meer informatie vind je bij het Imaginarium alles over mousserende wijnen en bij Le Cassisium de geheimen van bessenlikeur.

En résumé
A propos
Gargouille et toits vernissés de l'Hospice de Beaune Alain Doire - BFC Tourisme
Visite de l'hôtel-dieu de Beaune Alain Doire - BFC Tourisme
Vitrail de la salle Saint-Louis aux Hospices de beaune Corinne Vasselet - BFC Tourisme
Sol de la Chapelle des Hospices de Beaune Alain Doire - BFC Tourisme