Stadswandeling

Drie hoofsteden: Chalon-sur-Saône, Mâcon, Autun

Je kent vast het straatkunstfestival Chalon dans la Rue van Chalon-sur-Saône, dat hier eind juli wordt georganiseerd. Maar ook zonder toneelspelers of jongleurs is Chalon de moeite waard! Je kunt het ontstaan van de fotografie ontdekken bij het Musée Nicéphore Nièpce (vernoemd naar de uitvinder). Verder kun je er rondwandelen of fietsen langs de oevers van de Saône, de kathedraal bezoeken…

Mâcon is een mooi voorbeeld van de zuidelijke sfeer en Bourgondische levensstijl. Prikkel je tong, proef de wijnen uit het gebied (zoals Pouilly-Fuissé), of wandel langs de oevers van de Saône… En vergeet niet de sporen uit het bijzondere verleden van de stad. In de Oudheid begrepen de Romeinen al de strategische ligging van Mâcon op de Via Agrippa, de belangrijkste verkeersader van het Romeinse Gallië.

Ook in Autun vind je resten uit de Gallo-Romeinse tijd. Toen keizer Augustus de stad Augustodunum liet bouwen, de hoofdstad van de Aedui (een Keltische stam) wilde hij er een kopie van Rome van maken! En zo'n enorm project laat sporen na: stadsmuren, tempel van Janus, Romeins theater...

Alain Doire - BFC Tourisme
Rives de Saône à Mâcon Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme
Ville d'Autun et campagne alentour Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme
Le Temple de Janus à Autun Alain Doire - BFC Tourisme
Leuk historisch feitje

Mâcon: een tussenstop voor vluchten in 1930

In de jaren '30 was Mâcon een bekende tussenstop voor Britten die naar Afrika of India vlogen. Destijds maakt Imperial Airways gebruik van watervliegtuigen, die op de Saône landen om te tanken... Passagiers maakten van de gelegenheid gebruik om een typische Bourgondische maaltijd te nuttigen!

Parel uit het erfgoed

Cluny en omgeving

Cluny: een bekende religieuze bezienswaardigheid. Deze abdij is dan ook het mooiste spirituele avontuur uit de middeleeuwen.

Na de abdij kun je rondstruinen door de straten van het monnikencentrum. Er staan nog zo'n 200 pittoreske middeleeuwse panden.

Buiten de stad nodigt de omgeving van Cluny je uit in het glooiende landschap, de wijngaarden van de Mâconnais, indrukwekkende kastelen als dat van Cormatin of plekken waar de geest van Lamartine nog hangt...

Op naar Cluny!

Gastronomie, fietsen en romaanse kerken

Charolais-Brionnais

Het is heerlijk vertoeven in de Charolais-Brionnais! Aan tafel geniet je van rundvlees uit Charolles en charolais geitenkaas.

Tijdens het rondtrekken door de streek kijk je je ogen uit bij de romaanse kerken, die hier net zo talrijk zijn als de charolais koeien: de basiliek van Paray-le-Monial, de kerken van Semur-en-Bionnais, Anzy-le-Duc… Om ze te ontdekken kun je kiezen uit een aantal speciale kennismakingscircuits.

Rijd dan met de fiets over de groene wegen, langs de Loire en de kanalen. Of ga voor een verkwikkende tussenstop naar de thermale baden van Bourbon-Lancy.

Op naar de Charolais-Brionnais!

En résumé
A propos
Rives de Saône à Mâcon Alain Doire - BFC Tourisme
Ville d'Autun et campagne alentour Alain Doire - BFC Tourisme
Le Temple de Janus à Autun Alain Doire - BFC Tourisme