Baken van de middeleeuwen

De abdij van Cluny: het verhaal van deze middeleeuwse schat in het kort

Tijdens de 10e eeuw ontstaat en bloeit er in Cluny een kloosterhervorming met de strenge regel van Benedictus, die vervolgens over heel Europa wordt verspreid. De abdij groeit dusdanig, dat het een spirituele hoofdstad wordt!

Op zijn hoogtepunt in 1100 heersen Cluny en zijn kloosterorde (de clunische orde) over 10.000 monniken en 1500 kloosters overal in Europa. In die tijd is de kerk van Cluny de grootste ter wereld, tot de bouw van de Sint-Pieterskerk in Rome, tijdens de 17e eeuw. 

Aan het einde van de middeleeuwen begint de neergang van de abdij. Tijdens de Franse Revolutie wordt er veel schade gebracht aan monumenten uit de Franse geschiedenis. De abdij wordt dan het doelwit van een gewetenloze ondernemer die het gebouw met explosieven sloopt, om de stenen als bouwmateriaal te kunnen verkopen. 

Alain Doire - BFC Tourisme
Visite de l'abbaye de CLuny Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme
Clochers de CLuny Alain Doire - BFC Tourisme

Wedergeboorte en virtuele rondleiding

Van de grootste abdij die tijdens de middeleeuwen werd gebouwd, is haast niets meer over. Er staat alleen nog een oude klokkentoren in het stadje. 

Deze klokkentoren met nog een aantal andere gebouwen die niet zijn afgebroken bieden een bijzondere en indrukwekkende rondleiding.

En wat dacht je ervan om de abdij te (her-)ontdekken in 3D? Met een tablet en dankzij virtual reality kun je zien wat er niet meer staat. Echte ruïnes en virtuele delen die ontbreken worden samengevoegd, voor een verbluffend resultaat.

Bonus panorama: pak de trap van de Tour des Fromages voor een schitterend uitzicht op Cluny, de abdij en het omliggende platteland.

CluneTour - Een digitaal bezoek aan de stad-abdij
Wist je dat?

Een kloostergebouw, maar dat niet alleen...

Bij de abdij van Cluny zul je geen monniken treffen. Die wonen er sinds 1794 al niet meer. Je kunt er wél studenten van de toonaangevende Ecole des Arts et Métiers (ingenieursopleiding) tegenkomen.

Sinds de oprichting van deze school in 1901 worden er ingenieurs opgeleid in de gebouwen van de abdij. Jaarlijks komen er zo'n 200 studenten voor de 2-jarige opleiding.

Stad-abdij

Bezoek aan de stad Cluny

In Cluny zijn de stad en de abdij één geheel! Tijdens je bezoek kom je dan ook een groot aantal ruïnes van de oude abdij tegen. Sommige resten zijn nog goed zichtbaar en zijn nauwkeurig gerestaureerd, zoals het Palais Jean Bourbon, omgebouwd tot Museum voor Kunst en Archeologie.

Wandel rond in de stad-abdij en laat je verrassen door de middeleeuwse sfeer: witte en okergele stenen, daken met ronde en roze dakpannen, kronkelende, geplaveide straatjes, romaanse huizen met kapitelen... Neem ook een kijkje bij de vestingwerken, voor een uitzicht over de stad van bovenaf.

Maak van je bezoek gebruik om kennis te maken met de paarden van de Haras National of zelfs een paardenshow bij te wonen. Laat je verrassen door de elegantie en het talent van de paarden tijdens een voorstelling in een historisch decor.

Blijf gerust wat langer. Cluny is namelijk het vertrekpunt voor talloze uitstapjes en activiteiten: ontdek het parcours van de legendarische Voie Verte met de fiets en rijd door de wijngaarden van de mâconnais en chalonnais, geniet van het coulisselandchap, bezoek de kastelen en pittoreske dorpjes in de omgeving...

Organiseer je bezoek met het VVV-kantoor

Een unieke ervaring

Les Grandes Heures de Cluny: muziekfestival

Elke zomer komt de abdij tot leven tijdens een muziekfestival: concerten in de farinier (meelopslagplaats) van de monniken, het klooster... Een fantastisch programma dat onderdeel is van het Festival Musical des Grands Crus, dat je echt niet mag missen!

Alle informatie over dit festival

En résumé
A propos
Visite de l'abbaye de CLuny Alain Doire - BFC Tourisme
Clochers de CLuny Alain Doire - BFC Tourisme