Dag 1

Op eigen tempo over het schrijverspad

Dit pittoreske stadje met kleurrijke gevels, terrasjes van cafés en restaurants langs de Saône is heerlijk om rond te struinen bij de kades van Mâcon.

Je ontdekt de stad langs het parcours van de Tracé de la Plume (het schrijverspad). Een knipoog naar Alphonse de Lamartine, die in de stad geboren werd! Langs deze pijlenroute vind je 28 bezienswaardidheden. De bekendste zijn:

  • het bijzondere Maison de Bois met gewaagd beeldhouwwerk,
  • de Esplanade Lamartine langs de Saône,
  • de kathedraal Saint-Vincent,
  • de historische brug Saint-Laurent, hét decor voor al je selfies!

Stap binnen bij het Musée des Ursulines. Ontdek ook het Maison de Bois, gewijd aan Lamartine: je krijgt er een duidelijk beeld van deze dichter uit Mâcon en fervent politicus die voorstander was van de Franse vlag!

Dag 2

Wijngebied en uitstapjes in de buurt

Bourgogne Tourisme / Alain Doire

De legendarische Roche de Solutré

De schitterende Roche de Solutré staat midden in het wijngebied met de oorsprongsbenaming Pouilly-Fuissé.

De rots is goed te beklimmen en biedt je een fascinerend uitzicht op het wijngebied en de tweede bekende rots: de Roche de Vergisson.

Je moet ook echt een kijkje nemen bij het prehistorisch museum en de botanische tuinen.

Roche de Solutré
DSL/Michel Joly

Pouilly-Fuissé, de "cru" van de Mâconnais

Proef een glaasje Pouilly-Fuissé bij het Maison du Grand Site, aan de voet van de rots. En bij het Atrium op het dorpsplein kun je een paar goede flessen wijn kopen.

Atrium du Pouilly-Fuissé
Bourgogne Tourisme / Alain Doire

Val lamartinien

Reis langs de wijnroutes en -dorpen van Solutré, Vergisson, Fuissé, Milly-Lamartine… een landschap dat de gedichten van Lamartine inspireerde. Stap binnen bij het kasteel van Pierreclos, het fort van Berzé-le-Châtel, de Chapelle aux Moines kapel in Berzé-la-Ville, of bezoek de schitterende abdij van Cluny.

DSL / Sandrine Guênerie

Hameau Duboeuf

Bij dit leuke park, het eerste wijnkundepark van de Beaujolais streek, leer je alles over de wereld van wijngaarden en wijn. Een immersief bezoek met een 3D film over Beaujolais wijn, een museumparcours, een tentoonstelling, tuinen, een vinificatiecentrum en aan het einde van de rondleiding een proeverij van Beaujolais wijn!

Hameau Duboeuf
DSL/ Michel Joly

Met de fiets op de Voie Bleue

Hou je van natuur en vrijheid? Stap dan op de fiets en rijd via de Voie Bleue tot aan Tournus, 30 km verderop. Een landelijk tochtje met de Saône als reismaatje! Voor een complete duik in de streek met de fiets kun je een weekendje weg plannen om de 145 km van de Grande Boucle de Bourgogne du Sud te fietsen, hét parcours van de Voie Verte!

Bekijk het parcours

En résumé