Dag 1

Begin van dit groene tripje in Paray-le-Monial

Alain DOIRE / BFC Tourisme

Het weekend begint met een spiritueel tintje, tijdens een rondleiding door de basiliek Sacré-Cœur en het chevet: een druk bezochte bedevaartsplek. Na een laatste foto op het plein van de basiliek ontdek je het kleurrijke centrum van Paray-le-Monial, dat ook wel de "mozaïekstad" wordt genoemd. Breng ook een bezoekje aan het Musée Paul Charnoz, gewijd aan aardewerk.

Basiliek Sacré-Coeur
OT PARAY

Je culturele ochtendje gaat verder bij het Musée du Hiéron, met tentoonstellingen uit verschillende periodes, inclusief hedendaagse kunst. Het museum is vooral een bezoekje waard voor de Nationale Schat van goudsmid en juwelier Joseph Chaumet: de Via Vitae.

Je luncht bij restaurant L’Apostrophe, waar de verfijnde gerechten altijd de juiste smaak en samenstelling hebben.

Mathieu / Voyages à deux

Met de fiets...

Neem een kijkje bij het VVV-kantoor van Paray-le-Monial, waar je volgens de laatste trend elektrische fietsen kunt huren. Hét transportmiddel bij uitstek om naar Digoin te rijden en naar Bourbon-Lancy, via de Voie Verte of de fietsroute langs het Canal du Centre. In Digoin heb je twee redenen om even te stoppen: foto's maken van de indrukwekkende kanaalbrug over de Loire en even ontspannen tijdens een landelijke rondvaart van anderhalf uur.

Digoin en de kanaalbrug

Constantino Photographe
ADT71 / Pierre-Jean Carpentiero

Bij aankomst in Bourbon-Lancy wacht je een mooie beloning met een wellnessmoment bij CeltO: Spa of massages (of beide!), heerlijk!

Bij La Grignotte du Vieux Bourbon moet je bij mooi weer echt op het terras eten: vanuit dit nauwe straatje heb je een schitterend uitzicht op de belfort. Sluit je dag af met een overnachting in het Grand Hôtel, of waag je kans bij het casino, aan de oevers van het étang du Breuil.

Ontspannen in Bourbon-Lancy
Dag 2

Op naar Charolles: de bakermat van het bekende runderras,

op een klein uurtje van Bourbon-Lancy

T.Rizet/SMPCB

Midden in de Charolais

's Ochtends is het nog lekker rustig, ideaal voor een wandeling op het bewegwijzerde pad du bocage et des fours à chaux (coulisselandschap en kalkovens), met vertrek vanuit het Maison du Charolais. Een fantastische duik in de natuur. Maak van de gelegenheid gebruik om een bezoekje te brengen aan het Maison du Charolais. Laat je 500 meter verderop verleiden tot een zoete lekkernij bij de winkel van het atelier Dufoux, waar je voor heel je gezin chocolade kunt inslaan!

Lunch bij de Ferme-auberge des collines d’Amanzé: chef-kok Marie-Christine gebruikt boerenproducten en moestuingroenten voor een echt streekmenu.

Charolles

Rémi Dupin / Château de Drée

Kasteelleven

Groen, groen en nog eens groen, met stijlvol gesnoeide struiken, in de tuinen bij het kasteel van Drée in Curbigny! Dit kasteel wordt ook wel het kleine Versailles van de Brionnais genoemd, als verwijzing naar het rijk gemeubileerde interieur. Een wandeling door de Franse tuinen en de rozentuin is echt de moeite waard.

Ontdek het kasteel van Drée
S. DOYEN

Ambacht

We raden je aan een kijkje te nemen in Saint-Germain-en-Brionnais, bij het atelier van Monsieur Doyen: La Verrerie du Prieuré. Je ontdekt er hoe gesponnen glas wordt gemaakt. In La Clayette (spreek uit als La Clette) moet je een ijsje proeven op het terras van restaurant La Belle Epoque, met uitzicht op het kasteel.

De glasfabriek van Monsieur Doyen
C. Prévost
Overnachten

Onze tip

Het is inmiddels avond. Wat dacht je van een (Michelin-) sterrenmaaltijd en -nacht bij Frédéric Doucet in Charolles? Tenzij je liever in een originele accommodatie slaapt: boomhutten bij de Ferme des Bassets in Vareilles? Of tipi's bij Les Cachettes du Dahut, in Vauban?

En résumé