Dag 1

Bezoek aan Chalon-sur-Saône

Maak van een tussenstop gebruik om Chalon-sur-Saône te ontdekken, de stad van Niépce, uitvinder van de foto. Struin langs de Saône en door de straatjes van het historische centrum, tijdens een rondleiding of via de Chemin de l'Orbandale. Onderweg kom je vakwerkhuizen en bezienswaardigheden tegen als:

  • het bekende plein Place Saint-Vincent,
  • de kathedraal en het schitterende klooster,
  • het île Saint-Laurent,
  • de toren van de belfort…

Stap binnen bij het museum Nicéphore Niépce. Ontdek een unieke collectie over fotografie en tijdelijke tentoonstellingen van prachtige kunstwerken!

Als je graag vaart, heet Chalon Balade sur Saône je welkom om Chalon-sur-Saône op een hele andere manier te ontdekken, met een toeristisch gids, tijdens een 2 uur durende rondvaart op de Saône en het Canal du Centre. De stad is een bezoekje waard vanaf het water!

Dag 2

Wijngaarden en bezienswaardigheden

Alain Doire - BFC Tourisme

Kasteel van Germolles

Een duik in de geschiedenis van Frankrijk bij het kasteel van Germolles in Mellecey, waar Filips de Stoute, hertog van Bourgondië, woonde met Margaretha van Male. Een fascinerend bezoek door de eigenaren van het kasteel!

Ontdek dit kasteel
Alain Doire - BFC Tourisme

Domaine de Chamirey

Een wandeling met proeverij door de wijngaarden van de Premier Cru van het landgoed. Een mooie manier om kennis te maken met de streek en de vakkennis van de wijnbouw op dit bijzondere landgoed.

Lunch aan de table d'hôtes van het landgoed, met adembenemend uitzicht op de wijngaarden. Maak je uitstapje compleet met een overnachting in de pittoreske chambre d'hôtes.

Ontdek dit landgoed
Office de Tourisme du Grand Chalon / Jérome Marché

Door het wijngebied

Vanuit Chalon-sur-Saône kun je voor zo'n honderd kilometer het verlengde van de Route des Grands Crus volgen.

Stap binnen bij wijnlandgoederen, op zoek naar bekende oorsprongsbenamingen: Mercurey, Rully, Givry, Montagny, Bouzeron, Maranges, Côtes du Couchois…

Wijnlandgoederen om te bezoeken
Bourgogne Tourisme / Alain Doire

Wijn proeven

Bij Caveau Givry Vins nodigt de proeverijruimte met Enomatic systeem je uit om meer dan 30 wijnen te proeven, die er tegen productieprijs te koop zijn.

Nog zo'n adres in Mercurey: Caveau Divin. Deze wijncave biedt je 64 wijnen op een unieke locatie.

Caveau Divin Mercurey
DSL/ Seb Geo
Onder de loep

Met de fiets over de Voies Vertes en Voie Bleue

Zin in natuur? Pak dan de fiets vanuit Chalon-sur-Saône! De stad ligt op het kruispunt van bekende fietsparcoursen, met talloze landelijke tochten. De jaagpaden van het Canal du Centre, de Saône, een ritje over de Voie Bressane in hartje natuur of de legendarische Grote Lus van Zuid-Bourgondië… De belofte voor een aantal schitterende uitstapjes!

 

Bekijk het parcours

BFC Tourisme - Alain Doire
Mis het niet in de zomer

Chalon dans la rue

Hét evenement dat al 30 jaar elke zomer wordt georganiseerd in de stad! Half juli hangt er een feestelijke en artistieke sfeer tijdens dit straatfestival. Meer dan 150 Franse en internationale artiesten spelen in de straten, op pleinen en in de parken... Chalon-sur-Saône leeft dan volgens het ritme van dit kleurrijke evenement: straattheater, circus, dans, optochten, poppenspelers, muziek... een fantastisch evenement om te bezoeken!

Meer informatie over dit festival

En résumé