Zomer

Levensgroot Bourgogne

Naar de bergen of naar zee? Geen van beiden: het wordt een pure ‘Bourgogne zomer’. Tussen een zee van wijngaarden en landweggetjes wisselen schitterende uitzichten over zoetgeurende gemaaide grasvelden en zonnebloemvelden elkaar af. Zet je tent op in de Morvan, wandel op de bonnefooi door de wijngaarden of ga picknicken langs de oevers van de Yonne met aansluitend een uitgebreid aperitief op een gezellig dorpsplein… En vergeet de vele festivals niet. Dat is zomer in Bourgogne.De hele familie in het groen

Vanaf het begin van de zomer is Bourgogne in vakantiesfeer. In de omgeving van de watersportbasis van het meer van lac des Settonsvergeet je alles wat met schooltassen en schoolschriften te maken heeft, maar ga je waterfietsen, vliegeren, jeu de boule spelen of zwemmen. In het begin is windsurfen nog moeilijk, maar dat maakt niets uit, gezeten onder een parasol vermaakt de hele familie zich. De Morvan, is de natuur in zijn puurste vorm: met wandeltochten door het bos, kilometers lange bewegwijzerde mountainbikeroutes en kajaktochten over de Cure. De vissers profiteren van de laatste zonnestralen en genieten van de meren, met hun roze, oranje en violette weerspiegeling. Geweldig! De picknickmanden worden weer ingepakt, de dekens opgevouwen en de hele familie keert terug naar hun vakantiehuis, de woonwagen of het vakantiepark. Er wordt nog getwijfeld over wat ze de volgende dag zullen gaan doen: boomklimmen of een bezoek aan het Verzetsmuseum in Saint-Brisson? Wat het ook wordt, ’s avonds gaan ze h het festival van het Franse lied , in Lormes bezoeken, of het ‘ Festival de la vielle’, het festival van traditionele muziek in Anost. . En om de kinderen een plezier te doen, dat staat nu al vast, gaan ze volgend jaar een yurt of een boomhut huren. !
Liefhebbers van rust en het platteland komen aan hun trekken in Bourgogne. Neem bijvoorbeeld ‘la Puisaye’: daar vindt u 5 zones, geclassificeerd als ‘natuurgebieden van ecologisch belang op het gebied van flora en fauna’. In deze ongelooflijke bossen, in de nabijheid van vijvers en in groene valleien verstopte coulisselandschappen, geeft de natuur het beste van zichzelf. Kijk niet raar op als je een zangvogeltje als een Lanius tegenkomt, of een grasmus, of zelfs een uil of een valk. Het keurmerk Famil’Yonne, heeft een overvloed aan goede tips over de Puisaye en is een ideale bestemming voor families. En speciale vermelding verdienen het kasteel van Saint-Fargeau, met de indrukwekkende geluid- en lichtshow, de middeleeuwse werf van Guédelon, waar vanuit het niets een burcht gebouwd wordt met de technieken en gereedschappen uit de 13e eeuw en ook de ‘Cyclo-rail’, een originele manier om het landschap te ontdekken.

 

‘Wat de festivals betreft begint de zomer pas echt in Chalon sur Saône: gedurende 5 dagen in juli verandert de stad in een enorm speelterrein voor wel 1000 straatartiesten’

 

Het goede leven ‘Made in Bourgogne’

De binnenschippers vinden hun geluk langs de kanalen van Bourgogne: Geblokt tafellaken, rieten mand, zonnebril en strohoedje… De oevers nodigen uit tot heerlijk luieren en een uitgebreid aperitief. Het is niet nodig om een weergaloze watersporter te zijn om de bekoring van het water te ontdekken. Ga naar Pouilly-en-Auxois en gun jezelf een mini-cruise aan boord van de rondvaartboot de Billebaude. Laat je meevoeren en kijk om je heen… de reis is nog maar net begonnen!
De liefhebbers van Crémant, van archeologie of van de natuur vervolgen hun reis door de zonnebloemvelden en strijken neer in de streek rond Châtillon-sur-Seine; zij maken vast en zeker van de gelegenheid gebruik om daar het ‘musée du Tresor de Vix' (museum van de schat van Vix), te bezoeken..
En wat betreft de jongste onder ons, die gaan ze zich te buiten op een van de 80 locaties van het keurmerk ‘Aventures Mômes en Saône-et-Loire’. Die bieden ludieke bezigheden, speciaal bedacht voor kinderen van 4 tot 14 jaar, zoals schatgraven, speurtochten, een ezelwandeling, archeologieworkshops. Op maat gemaakt voor de jongsten… en de ouders doen mee!

 

Een zomer vol muziek

Met betrekking tot de festivals, begint de zomer pas echt in Chalon-sur-Saône : gedurende 5 dagen in juli verandert de stad in een enorm feestterrein voor meer dan 1000 straatartiesten. Chalon dans la rue is een van de meest belangrijke festivals voor stedelijke spektakels. Straattheater, dans, circusacts, optredens… In een paar jaar is dit populaire – en gratis – feest een hoogtepunt geworden in de artistieke wereld. Een uitgelezen excuus om Chalon en zijn kathedraal Saint-Vincent te ontdekken en te flaneren langs de oevers van de rivier de Saone of ’s avonds lekker uit eten te gaan in een van de vele restaurantjes op ’ l’Ile Saint Laurent’.
Iedereen doet het op zijn eigen manier: Dijon presenteert begin juli het ‘Oenofestifal’: geweldig om wijn en muziek te ontdekken, terwijl Beaune klassieke muziek presenteert op het internationale opera festival voor barokke en romantische muziek..Alésia geeft ruimte aan de het franstalige lied met de ‘Nuits Péplum’ terwijl Toucy warmloopt voor jazz tijdens het Toucy Jazz Festival. En natuurlijk mogen we ‘Garçon la Note’ niet vergeten: lokale groepjes muzikanten, die gratis een vrolijk concert geven op terrassen en in bars in de grote steden van de regio. Waar wacht u nog op, vraag snel het programma aan.

 

Bourgondische tussenstops

Voor hen die het niet kunnen laten om naar de bergen of de zonnige stranden te gaan (dat nemen we u niet kwalijk hoor…) blijft Bourgogne een ideale tussenstop op weg naar de vakantiebestemming. Stop in Beaune, een perfecte stad om wat aankopen te doen. Nadat u in het stadscentrum een wijnkelder bezocht hebt, kunt u een wandeling maken over de imposante stadswallen. In de verte ontwaart u een oceaan aan wijngaarden: dat is de ruim 40 kilometer lange streek ‘Côte de Beaune’. Verlaat de stad niet te snel, de wijnhoofdstad van Bourgogne heeft nog andere redenen er te blijven, in het bijzonder het lekkere eten. Zittend onder een overkapping op een terras of lekker koel in een wijnkelder geniet u van de Bourgondische kookkunst. De klassieke gerechten of een door een topkok bedachte variatie daarop, er is voor iedereen wat wils.
Diegenen die geen haast hebben, de waaghalzen, of zij die heimwee hebben naar vervlogen tijden nemen de mythische ‘Nationale 6’, de nationale weg die Parijs met Lyon verbindt. Rijdend tussen de zonnebloemvelden komt u langs een oud poststation, waar men u binnenlokt voor een gastronomische stop. Maar ook de ‘Nationale 7’ is een echte vakantieroute. In de Nièvre loopt deze route langs het autocircuit van Magny-Cours en gaat verder tot het Massif Central.