Alain DOIRE / BFC Tourisme

Een titel waard

De Morvan heeft een rijk ecosysteem, drie Natura 2000 gebieden en natuurgebieden van ecologisch, floristisch en faunistisch belang (ZNIEFF): bewijs voor de rijkdom en diversiteit van de natuur in de Morvan. Een van deze natuurplekken is de Mont-Beuvray, waar je een bezoek kunt brengen aan Bibracte, een centrum voor archeologische opgravingen.

De biosfeer wordt echter bedreigd met watervervuiling of andere gevaren die schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Om het behoud van de natuur te garanderen maar ook de economische en toeristische ontwikkeling van de streek, werd in 1970 het Regionaal Natuurpark Morvan opgericht.

Verken de Morvan
Alain Doire / BFC Tourisme
My Destination, BFC Tourisme
Aan het water

Ontdek de meren van de Morvan

Wist je dat de Morvan wel 6 grote kunstmatige meren telt? Het gaat hier om het meer van Pannecière, de meren van Crescent, Saint-Agnan, Chaumeçon, Chamboux en de meest bekende meer: het meer van Settons.
Wat je favoriete wateractiviteit ook is, we weten zeker dat je hier een meer vindt dat bij je past. 
Wij nemen je mee voor een kijkje bij het Lac des Settons, het grootste meer van deze 6 meren. 

Algemeen behoud

Sinds de oprichting ervan draagt het natuurpark bij aan de inrichting van het landschap, maar ook de economische, sociale en culturele ontwikkeling, volgens een aantal strenge regels. Het park is verantwoordelijk voor het behoud van:

  • landschappen: met projecten voor het beschermen van de biodiversiteit en het promoten van activiteiten met respect voor de natuur,
  • een haalbare landbouwactiviteit en evenwichtige groei van het bos,
  • traditionele vakkennis (zoals muurtjes van droog steen).

Lees meer

Alain Doire / BFC Tourisme
Vaches charolaises dans le Morvan Alain Doire / BFC Tourisme
Alain Doire / BFC Tourisme
Rivière dans le Morvan Alain Doire / BFC Tourisme
Beschermen

De fauna van de Morvan

Het Regionaal Natuurpark Morvan leidt diverse projecten in samenwerking met het Centrum voor Natuurlijke Historie van Autun voor het onderzoek naar bedreigde diersoorten als otters, vleermuizen, libelles,...

Maison du parc du Morvan

Maison du Parc

Het regionaal natuurpark heeft ook als doel om bezoekers te informeren en bewust te maken van de natuur, door middel van verschillende activiteiten en bezoekersruimtes van het Maison du Parc, in Saint-Brisson.

Je vindt er onder andere een arboretum, een herbularium geïnspireerd op middeleeuwse tuinen en een kennismakingspad langs de plas van Taureau, om de kenmerken van de flora en fauna in het gebied te ontdekken. Bij het Maison des Hommes et des Paysages leer je alles over de band tussen de mens en zijn natuuromgeving, evenals een winkeltje met streekproducten.

Het Maison du Parc bezoeken
Goed om te weten

Ecologisch beleid

Een deel van het Regionaal Natuurpark Morvan wordt gebruikt voor een project waarbij onderzoek wordt gedaan naar klimaatveranderingen in de Morvan en de impact die deze kunnen hebben op de natuur.

Het park zet zich ook in voor het Franse keurmerk Valeurs Parc naturel régional: een netwerk van dienstverleners uit de streek (boeren, restauranthouders, accommodatieverhuurders, vaklieden) rond het opzetten van milieuvriendelijke werkmethodes.

Alain Doire / BFC Tourisme
En résumé
A propos
Vaches charolaises dans le Morvan Alain Doire / BFC Tourisme
Rivière dans le Morvan Alain Doire / BFC Tourisme
À propos
Alain Doire / BFC Tourisme