Mis het niet

De bezienswaardigheden van de Auxois

  • De abdij van Fontenay, ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO,
  • De middeleeuwse stad van Semur-en-Auxois,
  • Flavigny-sur-Ozerain en Châteauneuf-en-Auxois (Mooiste Dorpen van Frankrijk),
  • Montbard en het Musée & Parc Buffon, de Grande Forge de Buffon,
  • De kastelen van Bussy-Rabutin, Commarin en het MuséoParc Alésia...

Al deze plekken liggen langs het Bourgondisch Kanaal en maken je verblijf compleet.

Volg het Bourgondisch Kanaal

Dag 1 in hartje Auxois

Voor ieder wat wils!

Ariane FORNIA / Itinera Magica
Julie HANN - BFC Tourisme
Rondstruinen

Dorp en Fabrique des Anis de Flavigny

Flavigny-sur-Ozerain staat op de lijst van Mooiste Dorpen van Frankrijk. Hier worden de bekende anijssnoepjes uit Flavigny gemaakt, een van de oudste snoepjes van Frankrijk.

In het middeleeuwse plaatsje kun je heerlijk wandelen, met hier en daar schitterende uitzichten op het kleine wijngebied.

Een Karolingische crypte vlak bij de snoepfabriek is heel het jaar open, net als het kleine "vintage" museum en het Café des Anis...

Op sommige dagen kun je 's ochtends een kijkje nemen bij het productieproces van de snoepjes! Dat wordt nog lastig kiezen tussen al die snoepjes met verschillende smaken!

Fabrique des Anis de Flavigny
BIVC
Proeverij

Wijnlandgoed en wijngaard van Flavigny-sur-Ozerain

Sinds 1224 wordt Flavigny gezien als een vesting voor de wijnbouw in Frankrijk.

Op deze plek met rijke geschiedenis, aan de voet van het oppidum Alésia in hartje Côte-d'Or, komen de wijnen van de Auxois tot leven. Je vindt er dan ook talloze rondleidingen en wijnproeverijen.

Domaine de Flavigny
Côte-d'Or Tourisme - Rozenn Krebel
Severine Fornerot - BFC Tourisme
Zoo

Voor gezinnen? Op naar het Parc de l'Auxois

Een groen park van 40 hectare, met meer dan 500 dieren en 90 verschillende soorten.

De ontmoeting met roofdieren is een van de hoogtepunten van het bezoek en bij sommige dierenhokken kun je heel dicht bij de dieren komen.

's Zomers zijn de picknicktafels en het zwembad met waterglijbaan een echt pluspunt voor gezinnen met kinderen!

Parc de l’Auxois
ASSOCIATION ARCADE
Design

Hou je van design? Ga dan naar het cultureel centrum Arcade

De association Arcade werd in 1986 opgericht voor de restauratie van het kasteel van Sainte-Colombe-en-Auxois. De stichting organiseert nu jaarlijkse tentoonstellingen over het thema design, rond voorwerpen en kunstwerken met lokale en internationale bekendheid. Een verrassend bezoek, zowel binnen als buiten!

Centre culturel Arcade
Dag 2 in hartje Auxois

Een reis door de tijd

Alain Doire - BFC Tourisme
In de tijd van Vercingetorix

Het dorp Alise-Sainte-Reine en MuséoParc Alésia

Op de heuvel bij het dorp vind je Gallo-Romeinse ruïnes van het oppidum Alésia en een standbeeld van Vercingetorix, dat werd besteld door Napoleon III (gek genoeg lijkt het beeld een beetje op hem…).

Aan de voet van de heuvel biedt het MuséoParc Alésia een verrassende architectuur en een unieke bezoekerservaring voor heel het gezin. Heel het jaar door leer je tijdens evenementen en activiteiten alles over de omstandigheden en het verloop van het eindgevecht tussen Caesar en Vercingetorix, hoofd van de Galliërs.

MuséoParc Alésia
BFC Tourisme
In de tijd van de Zonnekoning

Kasteel van Bussy-Rabutin

Roger de Rabutin, graaf van Bussy, een onstuimige bekende aan het hof van de Zonnekoning en neef van Madame de Sévigné werd door Lodewijk XIV verbannen naar dit kasteel, dat hij jarenlang opnieuw inrichtte. Het is nu eigendom van de Franse monumentenzorg.

De schitterende Franse tuin werd gerestaureerd met fonteinen, perken met struiken, een groen doolhof... De rondleiding, vol humor en grappige verhalen, is een echte aanrader.

Kasteel van Bussy-Rabutin
Dag 3 in hartje Auxois

Mooie dorpen

Alain Doire/BFC Tourisme

Semur-en-Auxois

Dit middeleeuwse plaatsje met roze daken ligt op een roze granietrots, vlak bij rivier de Armançon.

Achter de Porte Sauvigny en de Porte Guillier ontdek je prachtige geplaveide straatjes met vakwerkhuizen, de stijlvolle gotische kapittelkerk, de machtige donjon, torens en stadsmuren op de rots. Markt op zondagochtend.

De stad Semur-en-Auxois
Alain Doire / BFC Tourisme

Epoisses: het kasteel, de kaas

Het kasteel met dubbele muren, kerk, huizen en duiventil met 3000 hokken (16e eeuw), is een prachtig bouwwerk dat in de loop der eeuwen is uitgebreid.

Filips de Stoute, Hertog van Bourgondië, de prins van Condé, Madame de Sévigné en Chateaubriand waren een aantal bekende gasten.

Tijdens een wandeling door het park heb je een fantastisch uitzicht op het schitterende kasteel. In het dorp is de fabriekswinkel bij kaasmakerij Epoisses van het merk Berthaut een bezoekje waard.

Kasteel van Époisses
En résumé