Het kleine Venetië in de Charolais

Kijk je ogen uit in Charolles!

Charolles ligt aan de samenloop van de Arconce en de Semence, twee rivieren in het zuiden van Bourgondië en heeft dan ook bijna vanzelfsprekend de bijnaam 'Klein Venetië' gekregen. De huizen met de voeten in de rivier, de talrijke bruggen en loopbruggen hebben een groot aandeel in de charme van dit kleine stadje, dat trouwens ook op cultureel gebied veel te bieden heeft.

Op het programma van je uitstapje:

  • De kerk Sacré Coeur, een neoromaans gebouw met een opmerkelijk orgel dat ontworpen is voor de vertolking van Europese muziek uit de 17e eeuw.
  • Het Clarissenklooster, gevestigd in een middeleeuws herenhuis.
  • Het Musée du Prieuré-Jean Laronze, met een grote collectie porselein uit Charolles en schilderijen en beelden van kunstenaars uit Charolles.
  • Het Maison du Charolais gewijd aan de emblematische witte runderen die bekend staan om de kwaliteit van hun vlees.
  • De Tour du Diamant en de Tour du Téméraire, overblijfselen van het feodale kasteel.
  • Het kasteel.
  • De porseleinfabriek van Charolles.
  • Intieme en beroemde restaurants.
  • En talrijke excursies en mooie ontdekkingen vanuit Charolles! 

 

In het teken van de beroemde witte Charolais-runderen

De stad Charolles heeft zijn naam gegeven aan de streek Charolais, maar ook aan het emblematische witte runderras dat een AOP (Appellation d’Origine Protégée, beschermde oorsprongsbenaming) bezit. Het vlees van dit ras is van superieure kwaliteit en wordt internationaal erkend om zijn malsheid en smaak.

 

Ludovic CAILLOT, Intuive/BFC Tourisme
Ontdekken

Het Maison du Charolais

Tijdens een bezoek aan de bijzonder kindvriendelijke pedagogische tentoonstelling van het Maison du Charolais kom je alles te weten over dit mooie dier.

Alle thema's komen aan bod, van de geboorte van het kalf in de stal tot het bord. Het bezoek wordt afgesloten met een vleesproeverij.

Het Maison du Charolais bekijken
Alain DOIRE/BFC Tourisme
Beleven

De rundermarkt

Niet ver van Charolles is de schilderachtige rundermarkt in Saint-Christophe-en-Brionnais een absolute must-see. Het is de grootste veiling van Frankrijk, een onvergetelijke belevenis die je niet mag missen in Bourgondië.

Elke woensdag begint het dorp al heel vroeg te gonzen. Het is een echte bezienswaardigheid: door de dag heen beleef je hier de runderhandel live. Om zeker te weten dat je niets mist, kun je de rondleiding met gids volgen vanaf het Office de tourisme.

Het pluspunt: je kunt op elk moment van de dag tafelen met een heerlijke entrecôte en een mooi glas Viré-Clessé, in een gemoedelijke sfeer.

De rundermarkt
Alain DOIRE/BFC Tourisme
Op weg naar erkenning

UNESCO

In de Charolais heeft de mens een bijzonder landschap vormgegeven dat geschikt is voor veeteelt: zacht glooiende heuvels bezaaid met door hagen omringde weilanden in allerlei tinten groen.

Door de werkwijzen en de expertise die eeuwenlang zijn doorgegeven, verandert het landschap voortdurend en leeft. Dit landchap is zo uitzonderlijk dat het kandidaat is voor een inschrijving op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

En shopping dan?

Trendy en arty

Bij de Faïencerie de Charolles

Profiteer van je verblijf in Charolles om een kijkje te nemen in de winkel van de porseleinfabriek. De FdC (dat is de Faïencerie de Charolles) is een historisch huis uit 1844 waar een gevestigde ambachtelijke traditie uit Bourgondiê wordt voortgezet.

Wie kan het idee van een vrolijke karaf, een verfijnde kroonluchter of een klein bijzetkastje weerstaan? Wij niet: bij de redactie zijn we er dol op!

Neem een kijkje in de winkel van de Faïencerie de Charolles
Faiencerie FdC
Sarah Morvan Vessely - Photografik.
Voor fijnproevers

Epicerie Bonne Maison

Een delicatessenwinkel waar je maar heel weinig overreding nodig zult hebben om lokale en originele producten in te slaan!

Met een speciale vermelding voor pastis uit de Brionnais.

ALCOHOL IS GEVAARLIJK VOOR DE GEZONDHEID, DRINK MET MATE.

De winkel Bonne Maison bekijken
Sarah Morvan Vessely - Photografik.
Voor epicuristen

Chocolats Dufoux

Dit is al meer dan een halve eeuw een autoriteit in Bourgondiê, met winkels in La Clayette, Dijon, Lyon ...

Maison Dufoux is een koppelteken tussen behouden ambachtelijke expertise en innovatie om onze smaakpapillen te behagen.

Het pluspunt: je kunt de chocoladefabriek bezoeken en er worden workshops gehouden!

Maison Dufoux bekijken

Nog wat meer ontdekken ...

Alain Doire - BFC Tourisme

Een kleine streek bezaaid met mooie romaanse kerkjes

In de Middeleeuwen verspreide het christelijke geloof zich als een lopend vuurtje door Europa. In Bourgondië ontstonden in die periode twee belangrijke kloosterbewegingen en de streek draagt hier ook nu nog de mooiste tekenen van. Van het noorden tot het zuiden zijn de landschappen getooid met talrijke romaanse kerken en kapelletjes. Vooral in de Charolais-Brionnais zijn ze in indrukwekkende aantallen aanwezig. 

Profiteer van een ontroerend landelijk en cultureel uitstapje over de Chemins du Roman in de Charolais.

De Chemins du Roman bekijken

De Charolais

Charolles is de ideale uitvalsbasis voor culturele en verrassende uitstapjes in de nabije omgeving. In de Charolais heb je de keuze uit een heel palet belevingen.

Hier een kerk, daar een kasteel, wat verderop een natuurlijke bezienswaardigheid of een buitengewoon vergezicht ... Met de auto, op de fiets over de EuroVelo6® of met een boot op het Canal du Centre, laat je verleiden, laat je betoveren!

En résumé