3 dagen
67 km
Op fietspaden die geschikt zijn voor gezinnen
Heel weinig hoogteverschil
Dag 1

Saint-Jean-de-Losne - Seurre - Verdun

Je vertrekpunt: Saint-Jean-de-Losne

Je begint je uitstapje in Saint-Jean-de-Losne, de grootste haven voor riviertoerisme van Frankrijk. Hier volgt het dagelijkse leven het ritme van het water en dus geeft het water het ritme aan van je ochtend.

Om in de sfeer te komen, begin je met een bezoek aan het binnenvaartmuseum. Dit mooie museum is gevestigd in een gebouw uit de 15e eeuw, opgetrokken uit bakstenen en pleisterspecie, een kenmerkende bouwstijl voor de riviervlaktes. Je komt hier van alles te weten over de binnenvaartschippers uit dit kleine stadje.

Een tip om je spieren rustig op te warmen voordat je op de fiets stapt: volg de interactieve audioroute: de balade des mariniers.

Un Monde à Vélo /BFCT
24 km – 1u30

Dag 1, ochtend: Seurre

In het zadel voor de eerste etappe! Je rijdt langs de Saône naar het zuiden, naar de vredige haven van Seurre. De langzaam stromende rivier nodigt uit tot lanterfanten op zijn landelijke oevers.

Als je Seurre verlaat, kun je eerst even van de natuur genieten in het musée de plein air de l’Etang rouge. Dit openluchtmuseum is een gereconstrueerd Bourgondisch dorp waar geen replica's staan, maar authentieke huizen van vroeger die zijn gedemonteerd, hersteld en vervolgens weer zijn opgebouwd.

Ze staan in een milieuvriendelijk park tussen bomen, moestuinen en boerderijdieren.

Un monde à vélo, BFC Tourisme
BFCT - Alain Doire

Lunch aan het water

Voor de lunch blijven we in het zoetwaterthema: op het menu staat gefrituurde vis uit de Saône, in bistro La Cotinière. Met je voeten bijna in het water op het aangename, schaduwrijke terras blijf je het gekabbel van het water horen terwijl je van de lokale specialiteiten smult.

La cotinière
 • La Cotinière
 • Quai National
  21170 SAINT-JEAN-DE-LOSNE
 • 03 80 39 40 01
18 km – 1u15

Dag 1, middag: Verdun-sur-le-Doubs

Vertrek naar Verdun-sur-le-Doubs. Neem terwijl je Seurre verlaat de tijd om de majestueuze gebouwen langs de Saône te bewonderen.

Op deze etappe loopt de Voie bleue samen met de route van de EuroVelo6®.

In Verdun flaneer je door het oude dorp op het eiland voordat je je bagage neerzet in Hostellerie Bourguignonne. Deze charmante auberge in de kenmerkende Bourgondische stijl uit de Bresse heeft ook een restaurant dat bekend staat om zijn visgerecht, 'pôchouse'.

Un Monde à Vélo / BFC Tourisme
Alain Doire / BFC Tourisme
Dag 2: 25 km - 2 uur

Chalon-sur-Saône

Ga wandelen langs de kades of door de geplaveide straatjes van deze Ville d’art et d’histoire. Om zeker te weten dat je geen enkele bezienswaardigheid in deze stad mist, kies je voor een van de vele rondleidingen met gids of volg je eenvoudig de Chemin de l’Orbandale.

Deze route onthult een stad met een onmiskenbaar cachet: vakwerkhuizen, kleurrijke voorgevels, kathedraal Saint-Vincent met zijn prachtige kloostergang, museum Nicéphore Niepce, klokkentoren ...

meer info over de Chemin de l'Orbandale

 

Alain Doire , BFC Tourisme
Châlon sur Saône, bateau de plaisance Alain Doire , BFC Tourisme
Un Monde à Vélo / BFC Tourisme
Pedaler a chalon sur saone Un Monde à Vélo / BFC Tourisme

Onze goede adresjes in Chalon-sur-Saône

 • Villa Boucicaut, een charmante chambre d’hôtes met het label 'Accueil Vélo', op slechts 10 minuten lopen van het historische centruim en de terrasjes van de stad.
 • Les Canailles, een restaurant op het Île Saint-Laurent dat seizoensproducten en regionale specialiteiten serveert.
 • L’Aromatique, een cosy adresje met een eersteklas service, zonder poespas. Alles is '100% zelfgemaakt', van de amuses tot het brood en de lekkernijen bij de koffie.
Dag 3: 34 km - 3 uur

Richting Tournus

Het is tijd voor de laatste maar ook de langste etappe van dit fietsuitstapje in Bourgondië. Je zult al snel de trouwe Saône terugvinden. Op deze route stroomt de rivier door een beschermde zone en wordt de omgeving wat ongerepter, tot aan Tournus.

In Tournus is het leven goed in een decor van oude winkeltjes, herenhuizen, doorsteken en buitengewoon erfgoed. De eerste krekels en de kleurrijke voorgevels benadrukken vrolijk het bijna mediterrane karakter van het mooie stadje.

Buiten het bijzonder mooie fietsmuseum dat de echte fietsfanaten niet mogen missen, zijn ook het Hôtel-Dieu, waarin het musée Greuze is gevestigd en de abdij Saint-Philibert absoluut een bezoek waard. De abdij is een romaans meesterwerk van okergele en roze steen, dat hoog over de Saône uitkijkt.

Nicolas GASCARD / BFC Tourism

Onze goede adresjes in Tournus

 • Hôtel les 7 fontaines: één plek met twee verschillende sferen: het restaurant, met smaakvolle, geraffineerde gerechten in bistrotstijl en de wijnbar-lounge, ideaal voor een hapje bij een goed glas Bourgognewijn.
 • Le Bouchon Bourguignon, beloond met een Bib gourmand voor zijn gastvrije gezinsgerechten en de gezelligheid van een avond met vrienden
 • Histoires d’Anges, karaktervolle vakantiehuisjes en gastenhuis met het label 'Accueil Vélo'

Hoe kom je hier zonder auto?

Met de trein

Treinen Lyon - Saint-Jean-de-Losne (overstappen in Bourg-en-Bresse)

Treinen Lyon - Chalon-sur-Saône (direct)

Treinen Parijs - Saint-Jean-de-Losne (overstappen in Dijon)

Treinen Parijs - Châlon-sur-Saône

Ter plaatse een fiets huren

Fiersverhuur bij het office de tourisme in Saint-Jean-de-Losne

In Chalon-sur-Saône kun je contact opnemen met Europe Vélos

En résumé
À propos
Un Monde à Vélo /BFCT
A propos
Châlon sur Saône, bateau de plaisance Alain Doire , BFC Tourisme
Pedaler a chalon sur saone Un Monde à Vélo / BFC Tourisme
À propos
Nicolas GASCARD / BFC Tourism