Een duik in de geschiedenis

Ik ben directrice van Mulot et Petitjean in Dijon, een familiebedrijf waar al sinds 1796 kruidkoek wordt gemaakt. De naam "Mulot et Petitjean" dateert uit 1901, toen Auguste Petitjean trouwde met een zekere Juffrouw Mulot. Vanaf dat moment werden twee kruidkoekfabrieken samengevoegd. Dit huwelijk was niet alleen het begin van een familieverhaal, maar ook dat van een bedrijf dat nu nog steeds bestaat.

Het is belangrijk om vakkennis te hebben, maar het is nog belangrijker om deze te kunnen overbrengen...

Tradities voortzetten

De familietraditie voortzetten was in het begin niet makkelijk, want om je ouders op te volgen, moet je zoeken naar de functie die het beste bij je past. Ik heb veel geluk gehad, omdat ik me echt thuis voelde binnen het bedrijf. Helpen bij de reorganisatie, ontwikkeling en innovatie van het bedrijf was voor mij een fantastische uitdaging!

Erkende vakkennis

We zijn erachter gekomen dat mensen zich graag vasthouden aan kwaliteit en bekende producten, en dus lokale producten. Ons bedrijf draagt het keurmerk Entreprise du Patrimoine Vivant (bedrijf van levend erfgoed), dat wordt toegekend door het Franse Ministerie van Economie, om een bepaalde vakkennis te promoten maar ook de kunst van tradities overdragen en innoveren. Ik vergelijk het bedrijf altijd met een fiets: als je stopt met trappen kom je uiteindelijk ten val! 

My Destination - BFC Tourisme

De geheimen van kruidkoek

Voor Mulot & Petitjean is tradities voortzetten van groot belang, omdat onze klanten gehecht zijn aan de producten die ze kennen. Zo is de nonnette een soort jeugdherinnering voor sommigen... Deze specialiteit moet dan ook altijd van uitstekende kwaliteit zijn.

My Destination - BFC Tourisme

Achter de schermen van de fabriek

Bij de fabriek vind je uiteraard de werkplaatsen, maar ook een museum over de geschiedenis van het bedrijf, het verhaal van kruidkoek in Frankrijk en hoe deze specialiteit in Bourgondië terecht kwam.

De gevel van het bedrijf is prachtig versierd met vakwerk... Binnen zie je traditionele plafonds. De voorkant van de winkel is nog steeds hetzelfde als vroeger!

Ontdek de fabriek en het museum
Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme

Het maken van kruidkoek

De basisingrediënten voor kruidkoek zijn bloem, honing, suiker, eigeel, kruiden en gistpoeder. De keuze van de ingrediënten en hun herkomst is essentieel voor het maken van dit product. Voor het maken van kruidkoek moet een speciale procedure worden gevolgd, met een aantal duidelijke productiestappen. Kruidkoek kan, als er verder niks aan wordt toegevoegd, vrij lang worden bewaard, tot wel 4 jaar of meer! 

Het begint met het maken van de deegbasis, die we zo'n twee weken laten rusten. In dit deeg ontstaan een aantal proteïnes, waardoor de kruidkoek kan rijzen. De tweede stap wordt braquage genoemd, waarbij andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals gekonfijt fruit of amandelen. Kruidkoek wordt nog met de hand gemaakt en gevormd, en uiteindelijk volgens traditionele methode gesneden.

Het mooie is dat je de geur van verse kruidkoek tot in de winkel kunt ruiken!

Lees meer over de winkel in Dijon

 

Unieke producten

Naast allerlei vormen van kruidkoek maken we ook nonnettes, mini-nonnettes, jimbettes en een specialiteit uit Dijon die we jacqueline hebben genoemd, met een recept dat we hebben overgenomen van een banketbakker uit Dijon die Antonin Michelin heette. We maken ook een aantal koekjes en snoep, die hoofdzakelijk in de winkels van het centrum worden verkocht. 

Je vindt onze producten overal in Frankrijk. In de winkels van Dijon en Beaune, bij middenstanders en delicatessenwinkels. Ze liggen ook hier en daar in de winkeltjes van de tankstations langs de snelwegen van Bourgondië. We hebben een groot netwerk van verkooppunten en klanten, die we ontzettend dankbaar zijn voor het promoten van ons unieke product.

Lees meer over de winkel in Beaune

 

Cherrystone
Mulot et Petitjean Cherrystone
My Destination - BFC Tourisme
Pain d'épices Mulot & Petitjean My Destination - BFC Tourisme
My Destination - BFC Tourisme
Pain d’épices Mulot & Petitjean My Destination - BFC Tourisme
My Destination / BFC Tourisme
Aperçu des gourmandises confectionnées par la maison My Destination / BFC Tourisme

Catherine neemt je mee...

In de herfst hangt er een ontspannen sfeer, ideaal voor een mooie wandeling om prachtige plekjes te (her-)ontdekken... 

My Destination - BFC Tourisme
Weekendtip

Wanneer de herfst eraan komt...

In Bourgondië wordt het al vrij vroeg herfst. Je merkt het aan de zon die lager staat, de kleuren in het landschap, maar ook de geuren, en dan vooral die van kreupelhout...

Het is een lang verwacht jaargetijde, vanwege de wijnoogst! Hoewel we zelf niet meehelpen, kijken we ernaar uit om elk jaar de nieuwe wijnen te proeven. Het is een feestelijk en bruisend seizoen in de regio. 

Een duik in de wereld van wijn
My Destination /BFCT

Voor een herfstwandeling...

Wat je zeker niet moet vergeten voordat je op pad gaat, is even een nonnette in je tas doen, die je dan kunt proeven in het bos of tussen de wijngaarden! Zelf vind ik het heerlijk om te wandelen bij de Clos Vougeot. Dit jaar heb ik besloten om plekjes te herontdekken waar ik al een hele tijd niet geweest ben, zoals het kasteel van Commarin, en de abdij van Fontenay, die in de herfst écht de moeite waard is! Maar ook langs de oevers van de Saône is het prachtig...

Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme
Château du Clos de Vougeot Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme
F. Dupin
Abbaye de Fontenay à l'automne
Vue sur l'Abbaye de Fontenay

Abbaye de Fontenay à l'automne

F. Dupin

Tips van Catherine

Twee plekken waar ik graag kom in Bourgondië zijn de steden Dijon en Beaune. De herfst is ideaal om heerlijk rond te struinen door de straatjes, waar een unieke sfeer hangt.

Maar de regio telt ook een aantal bezienswaardigheden, ambachtslieden, producenten... Zo vind je in Beaune de Moutarderie Fallot. In Flavigny heb je de anijssnoepjes, en het dorpje zelf natuurlijk. Ik raad je ook aan om een bezoekje te brengen aan Le Cassissium, een centrum waar je alles leert over het maken van crème de cassis, of Veuve Ambal, waar crémant de Bourgogne wordt gemaakt.

En résumé
À propos
My Destination - BFC Tourisme
A propos
Mulot et Petitjean Cherrystone
Pain d'épices Mulot & Petitjean My Destination - BFC Tourisme
Pain d’épices Mulot & Petitjean My Destination - BFC Tourisme
Aperçu des gourmandises confectionnées par la maison My Destination / BFC Tourisme
A propos
Château du Clos de Vougeot Alain DOIRE / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme
Vue sur l'Abbaye de Fontenay

Abbaye de Fontenay à l'automne

F. Dupin
Voir sur la carte