Over de abdij

Geschiedenis

Tijdens de 12e eeuw ontstaat de Orde der Cisterciënzers, gebaseerd op een terugkeer naar het eenvoudige, strenge kloosterleven. De orde wordt in Cîteaux (Côte-d'Or) opgericht en verspreid zich door heel Europa. De abdij van Fontenay werd in 1118 gesticht door Sint Bernard en biedt nu een duidelijk beeld van hoe een grote cisterciënzer abdij precies functioneerde.

Het monument zelf

De abdij van Fontenay, midden in de Auxois, is een ideale "stad" verscholen in het bos en biedt alles wat de monniken nodig hadden voor het onderhoud van geest en lichaam: kerk, klooster, refter, slaapzaal, bakker, smederij... De abdij is een weerspiegeling van hoe een cisterciënzer abdij eruit zag in de bloei van deze kloosterorde, tijdens de 12e eeuw.

Een bijzonder geheel en een van de 1e Franse monumenten ingeschreven op de lijst van UNESCO

Ondanks een geschiedenis van 9 eeuwen is deze oude dame, ingeschreven op de lijst van UNESCO, compleet bewaard gebleven. Tijdens een bezoek ontdek je dan ook een prachtig gestroomlijnd bouwwerk met witte en okergele stenen, in hartje natuur. Neem de tijd om elk detail van het monument te bestuderen en geniet van het unieke decor, ideaal om te mediteren, te ontspannen in een tijdloze sfeer of een culturele wandeling te maken!

Praktische informatie bezoek abdij

Alain Doire BFCT
L'Abbaye de Fontenay, inscrite au Patrimoine mondial de l'UNESCO Alain Doire BFCT
Julie HANN - BFC Tourisme
Abbaye de fontenay - l'abbatiale Julie HANN - BFC Tourisme
Alain Doire / BFC Tourisme
Cloitre de l'abbaye de Fontenay Alain Doire / BFC Tourisme
F. Dupin
Vue sur l'Abbaye de Fontenay

Abbaye de Fontenay à l'automne

F. Dupin
Actie!

Een fantastisch filmdecor

Les Trois Mousquetaires; Angélique, Marquise des anges; Cyrano de Bergerac; L’Enfant des loups; La Marquise des ombres... Scènes uit deze en andere films zijn opgenomen op deze historische locatie.

Alain Doire - BFC Tourisme

Een opmerkelijke tuin

De abdij van Fontenay ligt onderin een dal, midden in het bos. Laat je betoveren door de klassieke schoonheid van de tuinen!

Zachte grasvelden, witte laantjes, keurig gesnoeide struiken, bloemenperkjes... Je vindt het allemaal in deze tuin met het keurmerk Jardin Remarquable (opmerkelijke tuin)!

Ariane_FORNIA__Itinera_Magica

Vooral in de herfst!

In de herfst worden de eeuwenoude bomen van de tuinen bij de abdij in warme kleuren gehuld. Het tapijt van bladeren maakt het sprookjesachtige plaatje compleet.

Beleef de herfst in Bourgondië
En résumé
A propos
L'Abbaye de Fontenay, inscrite au Patrimoine mondial de l'UNESCO Alain Doire BFCT
Abbaye de fontenay - l'abbatiale Julie HANN - BFC Tourisme
Cloitre de l'abbaye de Fontenay Alain Doire / BFC Tourisme
Vue sur l'Abbaye de Fontenay

Abbaye de Fontenay à l'automne

F. Dupin
Voir sur la carte