Dag 1: Bezienswaardigheden

Alain Doire - BFC Tourisme
Un week-end à Auxerre
10.00 uur

Wandelen door het centrum

Voor een eerste indruk en om de sfeer van de stad te proeven kun je een kijkje nemen langs de kades of in het historische centrum.

Om niet te missen tijdens je bezoek: de Tour de l’Horloge, erfgoed uit de 15e eeuw, en de schitterende Abdij Saint-Germain, midden in het centrum, waar de stad sinds zijn oprichting omheen is gebouwd.

Alain DOIRE / BFC Tourisme
12.00 uur

Tijd om een hapje te eten

Kies voor typische Bourgondische gerechten bij La P’tite Beursaude of Le Rendez-vous, met chef-kok Jean-Pierre Saulnier, een meester in het maken van streekgerechten zoals de oeufs en meurette (gepocheerde eieren met meurette saus, heerlijk!).

Le Rendez-vous
Wist je dat?

Wijngebied van de Auxerrois

Hoe ongelofelijk het ook lijkt, het oudste wijnperceel van de wijnstreek Bourgogne ligt niet in de buurt van Beaune of Nuits-Saint-Georges, maar in het wijngebied van de Auxerrois! Het gaat hier om de Clos de la Chaînette.

Alain DOIRE / BFC Tourisme
14.30 uur

Een lokale bekende

Vanaf de kades zie je van ver af al de indrukwekkende kathedraal Saint-Etienne waar in de grafkelder de enige bekende afbeelding van "Christus te paard" te vinden is.

De bezienswaardigheid ligt langs het Circuit Cadet Roussel. Het parcours is vernoemd naar een lokale bekende, een excentrieke Franse deurwaarder waar een liedje over is gemaakt!

Bezoek Auxerre in de voetsporen van Cadet Roussel
© Atout France Ooshot @WorldElse
18.00 uur

De kades van de Yonne

Aan het einde van de dag is het tijd om de stad van ver af te bewonderen. Neem de loopbrug of de Paul Bert brug en wacht tot zonsondergang om de stad in het mooiste daglicht te ontdekken.

OT Auxerre
Direct vanaf de boerderij

Voor kinderen

Op steenworp afstand (10 km uit het centrum van Auxerre) vind je een plattelandssfeer met geiten en bokjes! Bij de Ferme d'Ultéria kun je kennismaken met boerderijdieren én boerin Claire. Zij laat je graag de boerderij zien en vertelt je alles over haar vak. Neem ook een kijkje in de winkel van haar bedrijf.

Ontdek de Ferme d'Ulterïa

Dag 2: Wijnen en wijngaarden

Alain DOIRE / BFC Tourisme
10.00 uur

Fietsen en een wijncave bezoeken

Je zult zien dat de natuur hier net buiten de stad ligt. Om je ervan te overtuigen, kun je een fiets huren bij het Maison du Vélo.

Vertrek voor een tocht van 40 minuten langs de Yonne, tot aan de Caves de Bailly-Lapierre, de bakermat van de Crémant de Bourgogne.

Caves Bailly-Lapierre
Alain DOIRE / BFC Tourisme
12.30 uur

Lunchen op het water

Een lunch uit het vuistje op de Péniche d’Auxerre. Dit nieuwe restaurantje biedt een moderne sfeer en een rustige omgeving op het water, met een aangenaam dakterras waar je lekker een drankje kunt nemen.

Lunchen op de Péniche d'Auxerre
© Atout France Ooshot @WorldElse
15.00 uur

Het wijngebied van de Auxerrois

Minder bekend maar net zo authentiek: ga op zoek naar de wijnboeren in het wijngebied van de Auxerrois, waar je wijnen met een zacht prijsje vindt…

Scène des Quais
21.00 uur

Concert of voorstelling

Wat dacht je van een avondje met een theaterstuk of concert op een woonboot? Hiervoor kun je naar Scène des Quais, aan de oevers van de Yonne. Een mooie manier om je weekend mee af te sluiten.

Theater- of concertavond
En résumé