En wat voor en geschiedenis!

52 voor Christus: het Beleg van Alesia is de beslissende slag tussen de Galliërs onder leiding van Vercingetorix, op zoek naar onafhankelijkheid, en het leger van Julius Caesar, vastberaden om het Gallische volk aan zich te onderwerpen. 

Een omstreden discussie...

Geschiedkundigen vochten lange tijd over het feit of deze slag in de Jura of in de Côte-d’Or had plaatsgevonden.

Tegenwoordig is haast iedereen ervan overtuigd dat Alésia overeenkomt met de huidige stad Alise-Sainte-Reine.

Hier ligt dan ook het MuséoParc Alésia, met een compleet overzicht van dit belangrijke moment uit de Franse geschiedenis.

Kaart

De ligging van het MuséoParc Alésia en de locatie van de bekende slag

Bezoek aan het MuséoParc Alésia

Alain Doire -BFC Tourisme
Buitenaanzicht

MuséoParc: een bouwkundige prestatie

Van ver af lijkt het MuséoParc Alésia wel een soort UFO, midden in het glooiende landschap van de Auxois. De circulaire opstelling is een knipoog naar de omcirkeling van de Galliërs door de Romeinen.

Om een beeld te krijgen van hoe groot het slagveld was, moet je naar het dakterras van het pand. Het 360°-uitzicht is er adembenemend.

Het park is ontworpen door Bernard Tschumi, een talentvol architect met visie. Hij ontwierp ook het Parc de la Villette in Parijs.

Binnen

Een leuk en leerzaam bezoek

Bij dit informatiecentrum ontdek je de geschiedenis op een leuke en interactieve manier.

Sinds de zomer van 2021 worden bezoekers vewelkomd met een nieuw museumparcours. Je wordt rondgeleid met maquettes, voorwerpen uit opgravingen, multimedia en virtual reality.

Neem ook een kijkje bij de legeruitrusting uit de tijd van Alésia. Je kunt zelfs in de huid van een Romeinse of Gallische soldaat kruipen en virtueel hun wapens vastpakken.

Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme

Activiteiten en standbeeld

Oorlogsuitrusting, strijdtechnieken, soldaten in uniform: het MuséoParc biedt regelmatig reconstructies. Ze vormen het juiste evenwicht tussen recreatie en historische feiten, voor een levendige visie op dit informatiecentrum.

Om je bezoek compleet te maken kun je een kijkje nemen bij het enorme standbeeld van Vercingetorix. Het beeld werd gemaakt in de tijd van Napoleon Bonaparte en staat vlakbij.

Praktische info bezoek MuséoParc Alésia
Wist je dat?

Woorden vervliegen, wat opgeschreven is blijft

We kennen het Beleg van Alesia vooral vanuit het Romeinse oogpunt. Julius Caesar beschreef het in zijn boek De bello gallico (Toelichting op de Gallische Oorlog), wat ook nu nog de belangrijkste informatiebron is over deze periode.

Weekend in de Auxois

Maak van je bezoek aan Alésia gebruik om de Auxois te verkennen! Dit groene paradijsje ligt vol met bezienswaardigheden: de abdij van Fontenay op de lijst van UNESCO, het pittoreske dorpje Flavigny-sur-Ozerain, het Bourgondisch Kanaal...

Reistip in de Auxois

En résumé