Wat je niet mag missen in de Auxois

Bezienswaardigheden langs het kanaal

  • de abdij van Fontenay, ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO
  • de middeleeuwse stadjes Semur-en-Auxois, Flavigny-sur-Ozerain en Châteauneuf-en-Auxois (op de lijst van Mooiste Dorpen van Frankrijk), Montbard
  • het museum & tuinen Buffon, de Grande Forge de Buffon
  • de kastelen van Bussy-Rabutin, Commarin
  • het MuséoParc Alésia... Allemaal adresjes langs het Bourgondisch Kanaal je deze reistip compleet maken.

Wat verderop in de Auxois

Dag 1: langs het Bourgondisch Kanaal

Duik in het verleden

Côte-d'Or Tourisme - Rozenn Krebel

Het kasteel van Mâlain

Mâlain biedt je een authentieke tussenstop, waar je altijd vriendelijk wordt onthaald.

Het gerenoveerde kasteel en het archeologisch centrum zijn een bezoekje waard, en zorg ook dat je een kijkje neemt bij het heksenfeest dat er elke twee jaar wordt gehouden!

Kasteel van Mâlain
Côte-d_Or Tourisme
- F.Bonnard

Tuinen en park bij het kasteel van Barbirey

Deze Engelse tuinen van 8 hectare, ontworpen in de 19e eeuw, staan sinds 2004 op de lijst van "opmerkelijke tuinen" (een keurmerk van het Franse ministerie van cultuur).

De tuinen hebben het klassieke karakter van een landschapstuin met een grote moestuin in terrassen uit de 18e eeuw, een boomgaard, een watergebied, een weiland, een uitzichtterras en een steengroeve onder het struikgewas.

Tuinen en park bij het kasteel van Barbirey
Paul Billet

Chemin de Fer de la Vallée de l'Ouche

Verlaat het oude treinstation van Bligny-sur-Ouche en reis door tot aan Pont-d'Ouche, aan boord van een oude stoomtrein.

De retourrit duurt een half uur en neemt je mee door het dal van de Ouche, over een van de eerste Franse spoorwegen. Tjoeke, tjoeke!

Chemin de Fer de la Vallée de l’Ouche (CFVO)
Dag 2: langs het Bourgondisch Kanaal

Kastelen, riviercruise en verkwikking

Alain Doire - BFC Tourisme

Châteauneuf-en-Auxois en zijn kasteel

Dit "Mooiste Dorp van Frankrijk" is een hooggelegen plek met uitzicht op de dagen van het schitterende platteland in de Auxois, het Bourgondisch Kanaal en Regionaal Natuurpark Morvan.

De geplaveide straatjes zijn een levende brocante en je kunt heerlijk rondstruinen in de tuinen.Wat je niet mag missen: een bezoek aan het kasteel dat uitkijkt op het dorp. Het was een van de vestingen van de machtige hertogen van Bourgondië.

Kasteel van Châteauneuf
Côte-d'Or Tourisme - Marion Abrial

Bekken van Panthier

Het Lac de Panthier is een schitterend natuurdecor waar je kunt zwemmen en genieten van watersporten als kanoën of suppen.

Langs de oevers van dit bekken vind je een watersportcentrum, een restaurant en een groot strand.

Ontdekken
Côte-d'Or Tourisme - Rozenn Krebel

Kasteel van Commarin

De stijlvolle en afwisselende gevels, het uniek bewaard gebleven erfgoed van een familie die het kasteel al zeven eeuwen bewoond maakt het een bijzondere getuige van de geschiedenis... In dit dorp woonde tijdens de 20e eeuw de Bourgondische schrijver Henri Vincenot.

Kasteel van Commarin
Auxois Côte-d'Or Tourisme - Rozenn Krebel

Rondvaart op het kanaal met een elektrische boot

Aan boord van de elektrische rondvaartboot La Billebaude, beleef je een unieke tocht met commentaar, en kom je alles te weten over het leven van de binnenvaartschippers op het Bourgondisch Kanaal.

Vaar door de bekende Voûte, een verlichte tunnel van 3333 m, maar ook de talloze kleurrijke sluizen.

Breng dan een bezoek aan de Halle du Toueur in de haven van Pouilly-en-Auxois, een modern gebouw met een oude riviersleepboot uit 1893.

's Zomers kun je een retourrit maken met het treintje dat langs het Bourgondisch Kanaal rijdt.

Rondvaartboot La Billebaude
Dag 3: langs het Bourgondisch Kanaal

Kloosterleven en Verlichting

Werelderfgoed van UNESCO

Abdij van Fontenay

De uitstekend bewaard gebleven abdij van Fontenay werd in 1118 opgericht door Sint Bernard. Het is een van de oudste cisterciënzer kloosters van Europa.

De romaanse bouwstijl is bijzonder samenhangend met de rest van de gebouwen uit de 12e eeuw, die na meer dan acht eeuwen geschiedenis nog intact zijn.

Ook de tuinen zijn uniek en maken van deze tussenstop een vredig uitstapje. Het is een van de eerste Franse monumenten die ingeschreven werd op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezoek Fontenay

Museum en tuinen Buffon in Montbard

Voor de liefhebbers: het Musée Buffon, gewijd aan de bekende 18e eeuwse naturalist en zijn meest hechte collega Daubenton, biedt een parcours door de natuurlijke historie en de filosofie uit de periode van de Verlichting.

Vanuit de tuinen heb je een adembenemend uitzicht op Montbard en omgeving, vooral vanaf de twee torens uit de 14e eeuw.

Museum en tuinen Buffon
Marion Abrial

De Grande Forge de Buffon

Deze fabriek, een toonaangevende getuige van de staalindustrie tijdens de Verlichting met 300 arbeiders, bestaat uit de fabriek zelf, de arbeiderswoningen en het huis van de fabrieksdirecteur.

De fabriek werd in 1768 gebouwd door de bekende naturalist Buffon, die er experimenteerde met smeltprocessen. La Grande Forge produceerde tijdens de 18e eeuw 450 ton ijzerstaven.

De fabriek is gerenoveerd dankzij een Frans erfgoedproject van televisiepresentator Stéphane Bern. Het grote nieuwe rad draait zoals in de tijd dat er metaal werd gegoten!

Grande Forge de Buffon
En résumé