Dag 1 - Ochtend

Le Creusot: een stad van industrie

Herleef de fascinerende geschiedenis van het industriële erfgoed in deze stad. Een verhaal dat wordt gekenmerkt door twee eeuwen aan steenkoolwinning. Aan het hoofd van deze industrie: de Schneider dynastie, "staalmeesters" met een bijzondere bestemming.

De geschiedenis van de stad Le Creusot is nauw verbonden met deze familie en de sterke groei van de industrie. Je moet uiteraard een bezoekje brengen aan het Château de La Verrerie, de voormalige glasfabriek van koningin Marie Antoinette. Neem een kijkje bij:

  • het kleine theater
  • het Musée de l'Homme et de l'Industrie
  • de Pavillon de l'Industrie
  • het park van kasteel La Verrerie
Dag 1 - Middag

Montceau-les-Mines

In de Vallée de la Céramique en langs de oevers van het Canal du Centre is de haven van Montceau-les-Mines een heerlijke tussenstop voor pleziervaarders.
Het is een halte om:

  • de mijngeschiedenis te ontdekken
  • te lunchen bij restaurant Jérôme Brochot of bij de culinaire bistrot Amaryllis
  • allerlei kleurrijke sokken te kopen, "made in Saône-et-Loire", bij de Manufacture Perrin of mee te doen met een rondleiding door de werkplaats van de fabriek.
Dag 2

Tips voor uitstapjes

Bourgogne Tourisme / Alain Doire

Villa Perrusson

Ontdek dit unieke pand in Ecuisses, compleet gewijd aan de vakkennis van keramiek uit eind 19e eeuw.

De tuinen en rijk versierde gevels zijn indrukwekkend. Kijk goed rond, want overal op de gevels en het dak is aardewerk te zien.

Voorlopig wordt er binnen gerestaureerd. Je moet dus nog even wachten voordat je ook het interieur van de villa kunt bezoeken, dat nog heel wat schatten verborgen houdt!

Ontdekken
Bourgogne Tourisme / Catherine Demoly

Musée de la Mine

Herleef het werk van de mijnwerkers in het Musée de la Mine van Blanzy. Het bezoek neemt je mee voor een bijzondere geschiedenisles.

Op de plek van de voormalige mijnput Saint-Claude vertelt het museum het verhaal van mijnwerkers, van de kleedkamers tot de machinekamer, maar ook de schachttoren en een nagebouwde mijngang.

Bezoekers worden soms rondgeleid door oude mijnwerkers. Een bijzonder moment met een persoonlijk verhaal.

Musée de la Mine
Association du camion ancien

Collectie van oude vrachtwagens

Bij de Usine Aillot vind je een fantastische sfeer bij de galerij van oude vrachtwagens, in Montceau-les-Mines! Enorme vrachtwagens zoals de BERLIER trucks uit films van Ventura, Belmondo, Blier.

Een duik in een oude fabriek uit de 19e eeuw, op een bijzondere plek, opgericht door een verzamelaar met passie. 's Zomers worden er voorstellingen en concerten georganiseerd.

Usine Aillot - Galerij van oude vrachtwagens
DSL / Véronique Givord

Een adembenemend uitzicht

Zoek het hogerop: klim naar het uitzichtterras van de Mont Saint-Vincent, op 601 meter hoogte.

Wat een schitterend uitzicht vanaf de oriëntatietafel, net als vanuit andere plekjes in dit middeleeuwse dorp! Struin rond door de pittoreske straatjes met een vriendelijke sfeer.

Stap binnen bij het parelmoeratelier, waar een groot aantal voorwerpen en sieraden worden gemaakt. Zoek niet naar de klokkentoren van de kerk, want daar ontbreekt het gebouw aan!

Mont Saint-Vincent
Bourgogne Tourisme / Alain Doire

Op naar het pretpark

Breng een dagje door met je gezin op het Parc des Combes in Le Creusot. Een fantastisch pretpark met meer dan 19 attracties.

Rustige attracties voor kinderen en volop adrenaline voor de rest van het gezin! Van de zomerslee tot de Canad’R met 5G-kracht, van de Vertingo tot het grote rad, van een ritje met de stoomtrein tot de rivieren van het Westen: jong en oud genieten van een fantastische tijd in dit recreatiepark.

Ontdek het park

DSL / Cécile Leboucher

Bedrijfsrondleiding

Ontdek in Montceau de ateliers van de Manufacture Perrin, een bekende fabrikant voor sokken en panty's. Zeggen namen als Berthe aux Grands Pieds, Dagobert à l’Envers, of La Chaussette Française je wat? Loop dan mee met een rondleiding van 45 minuten in het hart van een bedrijf "made in Saône-et-Loire", met echte Franse vakkennis. Vergeet niet een kijkje te nemen in de fabriekswinkel om wat sokken te kopen!

Een rondleiding reserveren

En résumé