Steden

Struinen door de stad: Auxerre, Sens en Joigny

Auxerre

Liefhebbers van erfgoed opgelet: Auxerre belooft je een historisch centrum en het keurmerk Stad van Kunst en Geschiedenis. Op het menu van je bezoek: een reeks prachtige vakwerkhuizen, kerken en andere bijzondere gebouwen. Maar er loopt ook water door de stad: rivier de Yonne, met kades waar je heerlijk kunt rondstruinen of wateractiviteiten ontdekken.

Joigny

Joigny ligt tussen de wijngaarden van de Côte Saint-Jacques en nodigt je uit om je tong te prikkelen. Wijn en heerlijke gerechten proef je dan ook bij restaurant La Côte Saint-Jacques van de stad, met tweesterrenkok Jean-Michel Lorain... Je geniet er van een unieke culinaire reis! Je ontdekt de levenskunst van Joigny ook in het schitterende historische centrum of tijdens een tochtje langs de Yonne.

Sens

Sens is nog zo'n prachtige stad. Een gotische kathedraal (de eerste van een lange reeks in Frankrijk!), middeleeuwse huizen, herenhuizen... Let op dat je geen pijn in je nek krijgt van het rondkijken om al deze rijkdommen te ontdekken. Als je geen benen meer over hebt kun je ontspannen bij het Parc du Moulin à Tan: een bijzondere tuin met dieren, arboretum, serres en zelfs twee riviertjes.

Alain Doire - BFC Tourisme
Façades en bois à Joigny Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme
Bateau sur l'Yonne à joigny Alain Doire - BFC Tourisme
Pierre_Pichon-
Les bords de l'Yonne à Sens Pierre_Pichon-
Wist je dat?

Cadet Roussel kwam uit Auxerre!

De hoofdpersoon uit een bekend Franse kinderliedje heeft echt bestaan: Claude Roussel was tijdens de 18e eeuw deurwaarder in Auxerre. Het liedje steekt op grappige wijze de draak met deze excentrieke levensgenieter.

Niets leek erop dat deze deurwaarder ook buiten de stad bekend zou worden. Maar inwoners van Auxerre zingen het liedje graag en dankzij het leger verspreidt het zich snel over de rest van Frankrijk.

Video over de bezienswaardigheden van de Yonne!

Wijngaarden

Struinen door de wijngaarden van Chablis

Ga op zoek naar de wijngaarden van Chablis, maak kennis met de enthousiaste wijnboeren en een van 's werelds meest bekende witte wijnen. Wat maakt Chablis zo bijzonder? De minerale smaak van vuursteen, volgens de kenners. En waar komt deze smaak vandaan? Een bodem rijk aan klei en kalk, vol met fossiele afzettingen!

Chablis en zijn wijngebied

Platteland

Romantisch rondstruinen: de Puisaye

Welkom in de Puisaye, een klein maar o zo schitterend gebied. Achter deze vrij onbekende naam schuilt een stukje authentiek Bourgondië.

  • Hier ligt een prachtig herenhuis in een bijzondere omgeving, waar nog de geest van de bekende schrijfster Colette hangt.
  • Je vindt er ook een burchtkasteel in aanbouw, zonder hijskraan of bulldozers: een uniek project dat 20 jaar geleden van start ging. In Guédelon bouwen vaklieden aan geschiedenis met 13e eeuwse technieken.
  • Maar het gebied telt ook bestaande kastelen als Ratilly of Saint-Fargeau met eeuwenoude geschiedenis binnen hun muren.
  • Voeg daar unieke ambacht aan toe, zoals pottenbakken of steenhouwen, wandelpaden in een ongerepte natuur, of markten als die van Toucy waar je overspoelt wordt door geuren en kleuren.

Op naar de Puisaye

En résumé
A propos
Façades en bois à Joigny Alain Doire - BFC Tourisme
Bateau sur l'Yonne à joigny Alain Doire - BFC Tourisme
Les bords de l'Yonne à Sens Pierre_Pichon-