Een bezoekje waard!

De Hôtels-Dieu van Bourgondië: Beaune, Tournus, Tonnerre…

Liefdadigheid begint bij jezelf!

In de middeleeuwen werd dit dan ook toegepast: vanaf deze tijd werd er door invloedrijke mensen en landheren geïnvesteerd in de bouw van Hôtels-Dieu (hospitalen) om arme mensen te helpen en hun eigen zielen rust te geven na de dood. Tot in de 20e eeuw werden er veelal zieken verzorgd... In Beaune, Tonnerre, Tournus en op andere plaatsen bieden deze prachtige gebouwen een aantal goed bewaarde schatten!

Alain Doire - BFC Tourisme
1 Legendarisch...

Les Hospices de Beaune

De Hospices de Beaune werd tijdens de 15e eeuw gebouwd onder invloed en met financiering van Nicolas Rolin, kanselier van Bourgondië en zijn vrouw Guigone de Salins, om hun zielen te redden. Het is ongetwijfeld het meest bekende gebouw van Bourgondië!

Het kleurrijke dak, de geplaveide binnenplaats, de chambre des pôvres (armenzaal),... ze zijn allemaal te zien in de Franse film "La Grande vadrouille" en dragen bij aan de naam van dit Hôtel-Dieu, net als de internationaal zeker niet minder bekende wijnveiling van de Hospices de Beaune die jaarlijks in november wordt gehouden, ter financiering van het hospitaal.

Om niet te missen: het veelluik van "Het Laatste Oordeel" door de Vlaamse kunstenaar Rogier van der Weyden. Een schitterend kunstwerk!

Ontdek de Hospices

Alain Doire - BFC Tourisme
2 Het grootste en oudste Hôtel-Dieu!

Het Hôtel-Dieu van Tonnerre

Laat je in Tonnerre verrassen door het oudste Hôtel-Dieu van Bourgondië met unieke afmetingen! De ziekenzaal is 90 meter lang! Genoeg om ervoor te zorgen dat de ziel van donatrice Margaretha van Bourgondië in vrede kan rusten...

Hier werden zieken verzorgd, gevonden kinderen en oude mensen opgevangen, of een slaapplaats geboden aan pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

Het ziekenhuis heeft tot begin 20e eeuw gefunctioneerd. Je vindt er reconstructies van faciliteiten uit die tijd: een ziekehuiskamer en operatiekamer die een beeld geven van de medische praktijken in de afgelopen eeuwen. Hier zie je dat je blij mag zijn dat je in een later tijdperk bent geboren!

Ontdek dit Hôtel-Dieu

Catherine Demoly - BFC Tourisme
3 Een unieke apotheek!

Hôtel-Dieu van Tournus

Het Hôtel-Dieu van Tournus, gebouwd in de 17e eeuw, maakt de lijst van monumenten die een bezoekje waard zijn in Tournus compleet.

Neem vooral een kijkje bij de apotheek: de oudste, nog bewaard gebleven apotheek van Frankrijk. En dan op naar de jardin des simples waar zusters planten kweekten die destijds als geneesmiddel werden gebruikt! De apotheek telt meer dan 150 potten van aardewerk (voornamelijk uit Nevers) en zo'n 130 glazen flacons waar nog oude etiketten op zitten. 

Ontdek dit Hôtel-Dieu

Alain Doire -BFC Tourisme
4

Maar ook andere monumenten...

Louhans, Seurre, Cluny, Chalon-sur-Saône, Mâcon, Moutiers-Saint-Jean, Nuits-Saint-Geroges… Deze steden hebben allemaal hun Hôtel-Dieu of apotheek weten te bewaren. Ze zijn uiteraard allemaal een bezoekje waard!

Lees meer

En résumé