Uit de diepten der tijd

5 archeologische centra die je moet zien

Ontdek 5 locaties in Bourgondië waar je ter plekke de geschiedenis in duikt. Bij Bibracte, Alésia, Autun, Châtillon-sur-Seine of Solutré, leggen archeologische opgravingen en musea diverse periodes uit de geschiedenis bloot, die ver over de grenzen van Bourgondië reiken: het leven van jagers uit de oude steentijd, de Keltische periode, de benoeming van Vercingetorix, de verovering van Gallië door Julius Caesar en de bekendheid van Autun, de oude Gallo-Romeinse hoofdstad.

Alain Doire - BFC Tourisme
1 Prehistorie

De Roche de Solutré

Van 20.000 tot 15.000 voor Christus lopen wilde kuddes van paarden, bizons en mammoeten langs de Roche de Solutré, tijdens hun seizoensmigratie. Onze verre voorouders werden aangetrokken door al dit wild en vestigden zich tijdelijk bij de rots om te jagen.

Resultaat? Ze laten er een groot aantal botten en voorwerpen achter. Een archeologische schat die je nu kunt ontdekken bij het Musée de la Préhistoire du Grand Site de Solutré.

 

Ontdek het prehistorisch museum

Alain Doire - BFC Tourisme
2 Ijzertijd

De vaas van Vix

1952. Twee archeologen ontdekken in het dorp Vix een graftombe uit de 5e eeuw voor Christus. Ze vinden er een grafwagen, gouden sieraden en vazen uit het Middellandse Zeegebied, waaronder een enorme bronzen vaas van 1m64 hoog... De grootste Griekse vaas die ooit gevonden is.

Kom de vaas bekijken en ontdek de rest van de schat uit de graftombe bij het Musée du Pays Châtillonnais-Trésor de Vix in Châtillon-sur-Seine.

Bezoek het Musée du Pays Châtillonnais-Trésor de Vix

Alain Doire - BFC Tourisme
3 Gallische oorlog

Alésia

In het jaar 52 voor Christus is Alésia de plek voor het eindgevecht van de Gallische Oorlog tussen de Galliërs onder leiding van Vercingetorix en het leger van Julius Caesar.

Ontdek een hele andere kant van het Beleg van Alesia bij het MuséoParc Alésia. Informatiecentrum, levende rondleiding, virtuele rondleiding: het belooft een fascinerend en leuk bezoek te worden!

Ontdek het MuséoParc Alésia

Alain DOIRE / BFC Tourisme
4 Gallo-Romeinse tijd

Bibracte

2e eeuw voor Christus. Een Keltische stam, de Aedui, vestigt zijn hoofdstad in Bibracte (Saône-et-Loire). Er wordt een strategische plek gekozen, om een van de grootste vestingsteden uit die tijd te bouwen.

Maar hoe sterk de stad ook was, Bibracte viel bij de invasie van het Romeinse leger en raakt in de vergetelheid.

De Keltische hoofdstad komt weer tot leven dankzij een museum en opgravingen: twee centra die je moét zien!

Ontdek het archeologisch centrum van Bibracte

Alain Doire - BFC Tourisme
5 Gallo-Romeinse tijd

Autun

In het jaar 15 voor Christus moet de nieuwe stad, gesticht door Keizer Augustus, een weerspiegeling zijn van Rome en Gallië. De stad groeit snel, dankzij de ligging op het kruispunt van belangrijke handelswegen.

Autun bezoeken betekent een duik nemen in de tijd van Augustodunum en op zoek gaan naar de  overblijfselen uit deze periode: tempel, stadspoorten, amfitheater...

Ontdek de stad Autun

En résumé