Wat je te wachten staat

Door de straatjes van Dijon 

Tijdens het struinen door de geplaveide straatjes of een tochtje met een "Vélodi" deelfiets (in de bekende kersenkleur van Dijon natuurlijk) word je verrast door alles wat het bewaard gebleven stadscentrum te bieden heeft in het herfstlicht.

Wat je zeker moet zien tijdens je bezoekje: het toeristische parcours van de uil (het gelukssymbool van de locals), de markthallen en het Museum voor Schone Kunsten. Maar we beginnen met een kijkje bij de nieuwe "Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin".

Mylene Casado / BFC Tourisme
Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin

Nieuw in Dijon 

In mei 2022 zagen de inwoners van Dijon met veel trots hoe de langverwachte "Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin" werd geopend.

Je mag Dijon nu niet meer verlaten zonder nét buiten de binnenstad een bezoekje te hebben gebracht aan dit wijncentrum. Laat je verrassen door de bijzondere bouwstijl van deze bezienswaardigheid, bereikbaar met de tram, een speciaal pendelbusje, een Vélodi deelfiets of te voet vanuit het station, via het geurende botanische parcours van de Jardin de l'Arquebuse.

In een sfeer waar traditie en moderniteit prachtig samenkomen, wacht je een fantastische bezoekerservaring. Tentoonstellingen, wijnproeverijen, restaurants, streekproducten shoppen, kookworkshop, films... Er is voor ieder wat wils. 
 

Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin 

Intuive

Maak je klaar voor een zintuigenreis door de wijnstreek Bourgogne en kies uit het ruime aanbod van de interactieve workshops die bij de Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin worden georganiseerd door de "École des Vins de Bourgogne". 

Intuive
Interactieve workshop

L'Effet Millésime

Vier thema's naar keuze: 

- Wijnproefles
- L’Effet millésime
- Bourgondië: streekwijnen
- Wijn-spijscombinaties uit Bourgondië

Ecole des Vins - Interactieve workshop: L’Effet Millésime
V.Arbalet
Interactieve workshop

Wijnproefles

De bekende wijnen uit de Bourgogne hebben straks geen geheimen meer voor je! Tijdens deze workshop proef je 4 tot 5 wijnen, samen met een echte wijnexpert.

Ecole des Vins -Interactieve workshop: wijnproefles
S.Fornerot /BFCT
Een bezoekje aan de markt

Op naar de "Halles de Dijon"

De stalen structuur van de tussen 1873 en 1875 gebouwde markthallen, ingeschreven op de lijst van historische monumenten, verwelkomt vier keer per week een groot aantal lokale boeren en telers.
Struin van kraam naar kraam op zoek naar de beste seizoensproducten, maak een praatje met de marktlui en neem een lekker kopje koffie bij de bar van de markt.
Destination Dijon biedt een unieke en smakelijke ervaring tijdens een rondleiding over de markt, waarbij je kennismaakt met de boeren en telers.

Ontdek de markthallen van Dijon

Smakelijk eten

Hippe restaurants

Als je van een creatieve keuken houdt, vind je in deze Hertogenstad een aantal uitstekende adresjes met gerechten om je tong mee te prikkelen!  

Fotolia_17831161_L© KLimAx Foto - Fotolia.com.jpg

Restaurant William Frachot

Neem een kijkje bij dit restaurant in hartje centrum, van waaruit je de klokken van de Saint-Bénigne kathedraal hoort luiden. In dit restaurant dat zijn twee sterren in de Michelingids ruimschoots verdiend heeft, geniet je van de lekkerste herfstgerechten, bereid door chefkok William Frachot.
Maak je bezoekje compleet met een overnachting in een van de 28 kamers of suites van het legendarische hotel.

Restaurant William Frachot
Origine by Tomo

Origine by Tomofuchi Uchimura

Chefkok Tomofumi Uchimara biedt een authentieke, rijke en creatieve keuken in dit voormalige postkantoor. In de wijnkelder liggen meer dan 750 wijnflessen, met uiteraard een aantal wijnen uit de Bourgogne.

Restaurant Origine par Tomofumi Uchimura
Le Parapluie

Le Parapluie

Deze trendy bistrot vlak bij de Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin verwelkomt je met een moderne wereldkeuken op basis van verse seizoensproducten, grotendeels uit de regio. Voor de lunch is er een driegangenmenu (met verschillende gerechten) en 's avonds wordt er één vijfgangenmenu geserveerd. 

Parapluie
V.Arbalet

La Menuiserie

In het voetgangersgebied rond de markthallen vind je bij dit café-restaurant met lokale gerechten een heerlijke en bewuste keuken. Het restaurant draagt het keurmerk "3 Ecotables".

La Menuiserie
Francois Jay
Gratis uitstapje

Het Museum voor Schone Kunsten

Een beetje cultuur

Museum voor Schone Kunsten

Goed om te weten: in Dijon is cultuur voor iedereen toegankelijk. Het is een rijkdom die gedeeld moet worden! Om iedereen van de mooiste kunst te laten profiteren, is de toegang tot het Museum voor Schone Kunsten dan ook compleet GRATIS! Een fantastisch uitje voor gezinnen dus. 

Musée des Beaux Arts

Office de Tourisme de Dijon
Volg de uil

Ontdek het erfgoed

Het is ondenkbaar om deze Hertogenstad te verlaten zonder de uil van Dijon te hebben aangeraakt, hét gelukssymbool van de locals. Maar doe dat dan wel met je linkerhand en je ogen dicht! Zorg ervoor dat de in de muur verstopte salamander je wens niet opslokt! 
Het "Parcours de la Chouette" loopt via 22 etappes langs de mooiste monumenten van de stad.

Parcours de la Chouette

Voor een aperitiefje of meer

Onze cafés

Zin in een glaasje Kir®, hét aperitiefje van Dijon, een ambachtelijk biertje of de bekende absint? In het centrum van Dijon vind je wat je zoekt! 

 

Bar Le 19 Maison Philippe le Bon

Bar le 19

Welkom in dit concept café met een speciale menukaart van finger food. Leuk detail: in de kelder vind je een jeu-de-boules baan.

Bar le 19
L'Absintherie

L'Absintherie

Dit is het enige absintcafé van Dijon, en een van de weinige cafés van Frankrijk waar dit geheimzinnige drankje met de bijnaam "Groene Fee" in ere wordt hersteld.

L’Absintherie
Jefflanet

Un Singe en Hiver

Deze ambachtelijke bierbrouwerij, in het pand van een voormalige meelfabriek, bestaat uit een café met regionale producten en een klein cultureel centrum voor een bijzondere bezoekerservaring.

Un Singe en Hiver
Monsieur Moutarde

Monsieur Moutarde

Op de begane grond van dit herenhuis vind je een cocktailbar met een bijzonder passende naam: Monsieur Moutarde (meneer mosterd), in een stijlvol decor van prachtige meubels en oude boeken. 

Monsieur Moutarde
Dijon Oenotour Office de Tourisme de Dijon Metropole
Rondleiding door de wijngaarden

Dijon Oeno Tour

Wist je dat het startpunt van de Route des Grands Crus in Dijon ligt, dé toegangspoort tot de bekende "climats" van de wijnstreek Bourgogne?
Stap bij de Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin in de pendelbus en ontdek samen met een enthousiaste gids de wereldwijd bekende wijnstreek van de Bourgogne!
Wat je te wachten staat tijdens deze rondleiding van 2 uur: tussenstops in de wijngaarden, bezoek aan een bekend wijnkasteel en een proeverij* van zes wijnen!

Dijon Oeno Tour de la Cité à la Vigne

*Overmatig alcoholgebruik schaadt de gezondheid. Drink met mate.

Inspiratie

Andere tips voor een tripje naar Dijon

En résumé
À propos
S.Fornerot /BFCT
À propos
Office de Tourisme de Dijon
À propos
Dijon Oenotour Office de Tourisme de Dijon Metropole