Je route in een paar woorden

Als je langs het Canal du Nivernais en de Yonne rijdt met een snelheid van 6 etappes van zo'n dertig kilometer per dag, heb je al snel de hele route gereden. Je kunt er ook voor kiezen om maar een of twee etappes te rijden. 

Een fietstocht door Bourgondië, op jouw manier en bijna zonder inspanning.

174 km afstand
6 etappes
in het groen sfeer
weinig hoogteverschil
makkelijk moeilijkheidsgraad
gezinnen voor wie
Alain DOIRE / BFCT
Dag 1

Decize/Cercy-la-Tour - 15 km

We beginnen heel rustig met een tamelijk korte etappe. Een kleine afstand, zodat je de tijd kunt nemen om in Decize et Cercy-la-Tour zoveel te gaan bekijken als je maar wilt

Ville Decize
Het kleine Venetië van de Nivernais

Decize

Decize, op zijn rotspunt, wordt omringd door water. Om naar de andere kant van de stad te gaan, moet je maar liefs vijf bruggen over! Het historische centrum van dit paradijs voor natuurliefhebbers is een bezoek meer dan waard.

Pluspunt voor gezinnen: de gratis mobiele app LEGENDR stelt je een unieke tocht voor in de vorm van een spel.

De stad Decize
OTCNC
Stéphane Valle/Nièvre Tourisme
Anthony Amat/OTBLM
Landelijke charme

Cercy-la-Tour

Mis vooral een klim naar het voormalige middeleeuwse fort niet, dat hoog over de omgeving en het historische centrum van Cercy uitkijkt: het vergezicht is adembenemd. Dit mooie plaatsje vol bloemen en in een zee van groen verwelkomt je voor een rustige onderbreking van je reis.

Pluspunten voor gezinnen: het zwembad en de speeltuin waar de kinderen zich kunnen uitleven.

Het historische centrum van Cercy-la-Tour
Dag 2

Cercy/Châtillon-en-Bazois - 35 km

Een tocht door de natuur van de Bazois: bossen, coulissenlandschappen, kastelen en Romaanse kerken, het kan niet op. En bij aankomst, de stad Châtillon-en-Bazois met zijn kasteel en zijn watertuinen.

Château de Châtillon-en-Bazois

De tuinen van het kasteel van Châtillon-en-Bazois

Zet de dag voort in een vormgegeven natuurlijke omgeving: de Engelse tuinen van het kasteel. Zij zijn onderscheiden met het label 'Jardin remarquable' en je zult vooral je ogen uitkijken op het vergezicht en de waterspiegels in het gras, waarin het kasteel en zijn omgeving weerspiegeld worden.

De tuinen bekijken

Dag 3

Châtillon/Corbigny - 32 km

Deze nieuwe etappe (de indrukwekkendste van de route) doet een beroep op je kuiten! Maar het is echt de moeite waard. Op het programma staan de beroemde gekoppelde schutsluis met 16 sluizen van Sardy-les-Epiry over bijna 4 km, de mooie sluiswachterhuisjes, de booggewelven van La Collancelle en de meren van Baye et Vaux, voordat je in Corbigny aankomt.

Dag 4

Corbigny/Clamecy - 33 km

Vandaag verlaat je het Canal du Nivernais en ontdek je de rivier de Yonne. Op het programma: Dirol en zijn ophaalbruggen, de wijngaard van Tannay waar je je rit mag onderbreken voor een proeverij, voordat je doorrijdt naar de stad Clamecy.

Lezbroz - Teddy Verneuil
Twee voor de prijs van één!

Het dorp Dirol

Dit charmante dorp met een honderdtal inwoners valt je mischien niet meteen op, maar dan mis je een bijzonderheid: de aanwezigheid van 2 wipbruggen, ook wel ophaalbruggen genoemd! Als je geluk hebt, zie je ze in actie als er een plezierjacht wordt doorgelaten.

De ophaalbruggen van Dirol
Céline Girard
Historisch

De wijngaard van Tannay

Je moet je rit even onderbreken om deze kleine wijngaard te bekijken, van ongeveer 25 hectare. Hij dateert uit 1207, toen de monniken van de kapittelkerk van Tannay de wijngaard aanplantten om de koning van wijn te voorzien. En de wijn werd natuurlijk over de rivier vervoerd!

Wijngaard van Tannay

Clamecy, de hoofdstad van het vlotten

Nog een bocht door en je bent in Clamecy, je bestemming van deze dag. Deze voormalige middeleeuwse vesting wordt doorkruist door het Canal du Nivernais. Dankzij deze ligging is hij in de 18e en 19e eeuw de hoofdstad van het houtvlotten. Neem de tijd om het oude centrum, de kapittelkerk St Martin en het Musée Romain Rolland te bezoeken. 

Clamecy ontdekken

Nicolas GASCARD/BFC Tourisme
©CCHNVY
Jour 5

Clamecy/Mailly-le-Château - 30 km

Op weg voor een dag vol spectaculaire landschappen! Duizelingwekkende kliffen, versterkte dorpen en middeleeuwse forten staan op je programma … Je zult je ogen uitkijken!

Updrone/BFC Tourisme
Duizelingwekkend!

Rochers du Saussois

Je staat hier aan de voet van de Rochers du Saussois. Vanaf deze beroemde klimspot (bijna 60 m hoog!) heb je vrij uitzicht over de vallei en je kunt hier ook talrijke beschermde dieren- en plantensoorten ontdekken.

Shutterstock
Uitzicht op het kanaal

Mailly-le-Château

Het hooggelegen dorpje Mailly-le-Château kijkt uit over de vallei van de Yonne en heeft prachtige vestingmuren. Van daarboven heb je een vrij uitzicht over het kanaal en in de verte de Morvan.

Pluspunt voor gezinnen: in het kleine planetarium van Mailly-le-Château reis je naar de sterren.

Shutterstock

Eten en slapen in Mailly

Stop bij de landelijke camping Le Pré du Roi en laat je doordringen van de energie van de natuur en de rivier. Op deze camping van 3 hectare kunnen je kinderen zich in alle veiligheid uitleven en kunnen jullie met z'n allen gaan zwemmen in de Yonne (zonder toezicht) of een kanotochtje gaan maken. En 's avonds kun je terecht bij de snackbar op de camping!

Camping le Pré du Roi

Dag 6

Mailly/Auxerre - 32 km

De laatste dag op de véloroute, een laatste hap frisse lucht langs de Yonne en een prachtige aankomst in Auxerre. Maar daarvoor rijdt je rustig van het ene mooie dorp naar het anderen, omringd door heuvels vol wijngaarden en kersenbomen.

Domaine Borgnat
Wijnpauze

Proeverij op het Domaine in Escolives-Sainte-Camille

Escolives (spreek de s niet uit) is een charmant dorp midden in de wijngaarden van de Auxerrois. Domaine Borgnat stelt je een kennismaking met zijn wijnen voor aan de hand van de 'Dégustations Symphonie': een rondleiding door de 17e eeuwse wijnkelders en een proeverij van de wijnen uit het aanbod.

Domaine Borgnat
Kim RASMUSSEN - OT Auxerre / BFC Tourisme
Terug naar het verleden

De archeologische site van Escolives-Sainte-Camille

Op het programme: ontdekking van de archeologische site 'Gallo-Romeinse villa'. De uitgehouwen blokken steen die in de fundering van het badhuis van deze grote villa zijn gevonden, zijn ontroerend mooi.

Archeologische site van Escolives
Updrone/BFC Tourisme

Auxerre

Welkom in Auxerre! Helaas nadert het einde van je verblijf, maar je kunt het natuurlijk een paar dagen verlengen om volop van de stad te profiteren: het erfgoed en de levenskunst zijn wel een paar dagen waard. Een goede tussenstap voordat je weer de drukte van het echte leven instapt!

Wat je moet zien:

  • De kathedraal Saint-Etienne
  • De abdij Saint Germain en de cryptes
  • De Tour de l'horloge met de astronomische klok
  • De straten met vakwerkhuizen

Pluspunt voor gezinnen: volg de route 'in het voetspoor van 'Cadet Roussel''

En résumé
À propos
Alain DOIRE / BFCT
À propos
Updrone/BFC Tourisme