Dag 1

Het begint op de plek waar het water samenvloeit

Start je verblijf in Decize, ook wel het "kleine Venetië" genoemd, waar de Loire en het Canal du Nivernais samenvloeien. Je ontdekt er een groot aantal bruggen. Ga ook op zoek naar het île de Caqueret, een groen paradijsje aan de oevers van de Loire, via een zintuigenpad waarbij de kinderen gebruik kunnen maken van de activiteiten die er te vinden zijn (skatepark, trimparcours,...). Voor de lunch kun je terecht bij restaurant Le Petit Agité, om in een fantastische sfeer heerlijke gerechten te proeven (ideaal voor grote eters ;)!

Na zo'n lekkere maaltijd kun je weer op pad! Huur elektrische fietsen en pak de Voie Verte richting La Machine, een kwartiertje verderop, voor een verrassend uitstapje: het Musée de la Mine en de Glénons waterput. Met een helm en zaklampen daal je af naar de mijngangen. Een leuk uitstapje voor kinderen! Eenmaal terug in Decize, kun je via het Canal du Nivernais naar Châtillon-en-Bazois voor een overnachting bij Au Foudre du Bazois.

SJB
La confluence des eaux à Decize SJB
Musée de la mine
Plongez au coeur de la mine au Puits des Glénons Musée de la mine
SJB
Voie verte le long du canal du Nivernais SJB
AuFoudreduBazois
Au foudre du Bazois AuFoudreduBazois
Dag 2

De rijkdommen van het Canal du Nivernais ontdekken

Op deze tweede dag nodigen we je uit om de rijkdommen langs het Canal du Nivernais te ontdekken. Maak van je ochtend in Châtillon-en-Bazois gebruik om het kasteel en de schitterende watertuinen boven het Canal du Nivernais te bezoeken. De kasteeleigenaren openen de deuren van het monument op aanvraag, dus stap er gerust binnen! Na je bezoek kun je door naar de plassen van Vaux en Baye waar je kunt kiezen uit rust en ontspanning rond het meertje van Vaux, of te gekke recreatie bij het meertje van Baye! Bij La Marine geniet je van een heerlijke maaltijd uit een creatieve keuken, met een zomers decor.

Je kunt het kanaal en de rijkdommen het beste met de fiets ontdekken. En dan wel met stijl, op een van de Californische fietsen van Activital! Neem de kinderen mee naar de bezienswaardigheden langs het Canal du Nivernais. Rijd over de voûtes de la Collancelle: 3 tunnelgewelven uitgehold in de rotsen. Bijzonder verrassend! Neem dan een kijkje bij de échelle de Sardy: een reeks van 16 sluizen in de Sardy vallei, over een lengte van 3,6 km en stop bij sluis nummer 6.La Planche du Belin, sluiswachterswoning, een prachtige plek tussen groen, beeldhouwkunst, kunst en rommelmarkt. Fantastisch! Na zo'n leuke middag kun je lekker ontspannen bij chambre d'hôtes La Perrière, in Corbigny.

Dag 3

Wijngaarden en vakwerkhuizen: een andere kijk op het kanaal

Voor deze laatste dag langs het Canal du Nivernais ontdek je een hele andere kant van het kanaal. Op naar Tannay, tussen de wijngaarden. Het wijngebied van Tannay, met sinds het jaar 1207 wijngaarden die uitgegroeid zijn tot 35 hectare, biedt fantastische wandelmogelijkheden in de warme tinten van het najaar. Maak kennis met de wijnboeren en bezoek hun cave om de lekkerste wijnen te ontdekken, een kies er een paar flesjes om lekker mee naar huis te nemen!

Sluit je reisje af in Clamecy. Geniet van lunchen bij Angélus, tegenover de kapittelkerk Saint-Martin in gotische stijl. Het restaurant ligt in een prachig vakwerkpand, waar je tong wordt geprikkeld met heerlijke gerechten. Na het eten kun je Clamecy induiken, een schitterend middeleeuws plaatsje. En om je vakantie compleet te maken raden wij je een uniek plekje aan voor een bijzonder uitzicht op de zonsondergang: de Roches de Basseville, rotsen die uitkijken op het Canal du Nivernais.

Céline Girard
Vignoble de Tannay Céline Girard
Lezbroz
Cité médiévale de Clamecy Lezbroz
Lezbroz
Promenade à Clamecy Lezbroz
Lezbroz
Roches de Basseville Lezbroz
En résumé
A propos
La confluence des eaux à Decize SJB
Plongez au coeur de la mine au Puits des Glénons Musée de la mine
Voie verte le long du canal du Nivernais SJB
Au foudre du Bazois AuFoudreduBazois
A propos
Vignoble de Tannay Céline Girard
Cité médiévale de Clamecy Lezbroz
Promenade à Clamecy Lezbroz
Roches de Basseville Lezbroz