Dag 1

Van Châtillon-en-Bazois naar Baye

Met een paar uur rijden vanuit Parijs kom je aan bij het Canal du Nivernais, in het mooie vissersparadijsje Châtillon-en-Bazois, waar je je huurboot ophaalt.

Wees gerust, je hoeft geen ervaren zeeman te zijn om zelf te kunnen varen. Je hoeft alleen maar een stuurwiel en hendel te bedienen! Na een korte uitleg ben jij de kapitein! Vergeet niet je fiets aan boord te laden om onderweg te kunnen stoppen en rond te rijden langs het kanaal.

Op het dek van je boot geniet je van zuivere lucht, rust en het pittoreske landschap om je heen. Eenmaal aangekomen bij de plassen van Vaux et Baye kijk je je ogen uit in deze ongerepte natuur, waar je een aantal vogels kunt observeren. Bij warm weer kun je een frisse duik nemen in de plas van Baye of een tochtje maken met de waterfiets.

Elise BALLON / ADT Nièvre
Justine Roy
Chatillon-en-bazois sur le canal du Nivernais Justine Roy
ADT 58
Etangs de Baye et Vaux ADT 58

Praktische informatie

1 bootverhuur

Les Canaloux in Châtillon-en-Bazois

16 kilometer varen
14 sluizen
2 plezierhavens en aanmeersteigers
Dag 2

Van Baye naar Chaumot/Chitry

Tijdens deze prachtige etappe van je reis over het Canal du Nivernais vaar je onder de voûtes de La Collancelle, een tunnel van 760 meter waar de tijd lijkt stil te staan.

Wist je dat het Canal du Nivernais door de mens is aangelegd? Het kanaal werd in eerste instantie gegraven om hout te transporteren van de Morvan tot Parijs, dat vervolgens in de hoofdstad werd gebruikt als stookhout.

Je vaart hier door de Vallée de Sardy en de unieke reeks van 26 sluizen die de Échelle de Sardy wordt genoemd. Dé gelegenheid om kennis te maken met sluismeesters, mensen met passie voor het kanaal, die altijd wel iets te vertellen hebben.

Alain DOIRE / BFC Tourisme
Lezbroz Teddy Verneuil
Echelles de Sardy Lezbroz Teddy Verneuil
Lezbroz
Voûtes de la Collancelle Lezbroz

Praktische informatie

15 kilometer varen
16 sluizen
2 bezienswaardigheden
Wist je dat?

Kennismaken met sluismeesters!

In het Canal du Nivernais liggen geen automatische sluizen. Hier worden de sluizen nog beheerd door sluismeesters, die pleziervaarders door laten. Dé manier om kennis te maken en een praatje te maken over hun werk of de geheimen van het kanaal.

 

Dag 3

Van Chaumot/Chitry naar Tannay

Op deze dag vaar je langs Chitry-les-Mines, de streek van de Franse schrijver Jules Renard en zijn bekende boek Poil de Carotte (wortelkop). Maak er een tussenstop en pak de fiets om dit prachtige dorpje te ontdekken, en het 14e eeuwse kasteel.

Verderop richting Tannay raden we je aan om te stoppen bij Corbigny voor een bezoekje aan de schitterende abdij, niet alleen een historisch monument, maar ook een fantastisch cultureel centrum.

Praktische informatie

13 kilometer varen
9 sluizen
2 plezierhavens en aanmeersteigers
Dag 4

Van Tannay naar Clamecy

Het einde van deze boottocht is in zicht. We weten zeker dat je de smaak te pakken hebt, wat betreft het leven op het Canal du Nivernais. Een leven waar je de tijd neemt om te genieten van de vredige natuur en een leven waarmee je eindelijk de afgelopen maanden mee af kunt sluiten...

Tijdens deze voorlaatste etappe is het landschap anders, met de uitgestrekte wijngaarden in Tannay en de pittoreske huizen van graniet in het dorp Chevroches.

Alain DOIRE / BFC Tourisme

Praktische informatie

16 kilometer
9 sluizen
4 plezierhavens en aanlegsteigers
Dag 5

Van Clamecy naar Coulanges-sur-Yonne

Voor deze laatste dag nodigen we je uit in Clamecy, een prachtig middeleeuws stadje en de hoofdstad van de vlotterij. Na 5 dagen op dit schitterende kanaal is het tijd om meer te leren over de bouw ervan, bij het Ecomusée du flottage de bois (het vlotterij museum). Voordat je weer aan boord stapt, kun je hier rondstruinen in de pittoreske straatjes en een kijkje nemen bij de indrukwekkende kapittelkerk.

En dan op naar Coulanges-sur-Yonne, het aankomstpunt, waar de rotsen van Basseville voor je uit steken. Vanaf de rots of het kanaal is het uitzicht schitterend. Beklim de rotsen: het panorama is de moeite waard!

Na 5 dagen, 72 kilometer en 62 sluizen komt je reis over het Canal du Nivernais en door de Nièvre hier ten einde.

Alain DOIRE / BFC Tourisme
Lezbroz
Roches de Basseville Lezbroz
Lezbroz
Promenade à Clamecy Lezbroz

Praktische informatie

Met de fiets rond het kanaal: bekijk alle parcoursen in de Michelingids Canal du Nivernais à vélo.

9 kilometer varen
3 sluizen
1 aanmeersteiger
En résumé
A propos
Chatillon-en-bazois sur le canal du Nivernais Justine Roy
Etangs de Baye et Vaux ADT 58
A propos
Echelles de Sardy Lezbroz Teddy Verneuil
Voûtes de la Collancelle Lezbroz
A propos
Roches de Basseville Lezbroz
Promenade à Clamecy Lezbroz