Bec d’Allier: steeds veranderende natuur

De Bec d’Allier is de plek waar de Loire en de Allier samenvloeien. De Allier is een prachtige rivier. We hebben het vaak over de Loire, maar de Allier is net zo ongerept! Ik kom hier al sinds mijn jeugd en in de loop der tijd is de natuur hier veel veranderd. Precies hier komen de twee rivieren samen. Dat maakt deze plek zo bijzonder!

FMR Travel Blog
Le Bec d'Allier
Le Bec d'Allier

Het lijkt het Amazonegebied wel,
het is echt een fantastische omgeving!

Het is een landschap dat voortdurend verandert… Wanneer de rivier laag staat lijkt het alsof er meer zand ligt dan water. Dan is het net een zandrivier! Vanaf het voorjaar en de zomer krijgt de omgeving een tropische sfeer die je aan het Amazonegebied doet denken, met een aantal vogels die hier elk jaar vanuit Afrika naartoe komen...

Gelukkig is men tegenwoordig echt bewust van de rijkdommen in het gebied, en dat geldt voor zowel de Loire als de Allier. Tot aan Moulins loopt er 60 km aan waterwegen: een echte parel wat mij betreft, en een nog ongerepte streek!

Ontdek de Bec d'Allier

My Destination; BFC Tourisme
Bec d’Allier et ses bancs de sable mouvants My Destination; BFC Tourisme
My Destination; BFC Tourisme
Le Bec d’Allier et ses bancs de sable mouvants My Destination; BFC Tourisme
My Destination; BFC Tourisme
Le bec de l'Allier My Destination; BFC Tourisme
My Destination; BFC Tourisme
En plein dépaysement entre fleuve et rivière My Destination; BFC Tourisme

En dan is het herfst...

In het najaar is het eerste wat verandert uiteraard: de kleuren! Je vindt er dan een schitterend decor: kale wijngaarden en de rijpe hop die zorgt voor een aangenaam landschap met een schitterende paarse gloed.

Het ooibos rond de Bec d’Allier is zo'n bos dat je haast nergens meer vindt in Frankrijk. En dat maakt het een unieke plek om in dit jaargetijde te ontdekken.

Ik zie de herfst vrij vroeg aankomen... Wanneer ik aan het varen ben, merk ik aan het geluid van de vogels dat sommige soorten al vertrokken zijn. En dan op een ochtend is het ineens stil!

In de bossen merk je het aan de geuren… die van het mos of de paddenstoelen die uit de grond beginnen te schieten... En het burlen van herten is echt iets wat je aan het begin van de herfst moet ontdekken.

Herfstactiviteiten in hartje natuur

My Destination; BFC Tourisme

In de herfst naar Bourgondië reizen is haast vanzelfsprekend. De streek is rijk aan prachtige bossen en een ongerept coulisselandschap. Heerlijk om in te wandelen!

Wat ik zo fijn vind, is dat de streek niet echt drukbezocht is en dat je dus goed een boswandeling kunt maken waarbij je de hele dag niemand tegenkomt...

De komst van trekvogels

Trekvogels vinden hier wat ze elders niet kunnen krijgen, en dat is rust!

We hebben het geluk dat de streek vrij landelijk is. De Nièvre telt meer dan een hectare aan bos per inwoner! Je vindt er ook talloze vogels, kleine stelt- en waadvogels die hier in de herfst verblijven en die je kunt komen ontdekken. 

Verder komen hier wintervogels als de aalscholver en de grote zilverreiger, een prachtige vogel met een vleugelwijdte van haast 1m80, maar ook kraanvogels. Kraanvogels trokken in het verleden vooral naar het zuiden van Frankrijk. Maar sinds zo'n vijftien jaar hebben ze hun vogeltrek ingekort en komen ze met honderden tegelijk bij ons overwinteren. Een fenomeen dat je echt gezien moet hebben!

Natuuruitstapjes, op zoek naar vogels

Christophe neemt je mee...

Het water op

De boottochtjes van Instant Nature zijn echt een kennismaking. Bij veel tochten wordt er met kleine groepjes naar vogels gespot met de verrekijker, om ze van dichtbij te kunnen observeren, zonder ze te verstoren.

Alle boottochtjes

sortie_Instant Nature
Olivier Pellerin
Rencontre avec un cerf lors de votre balade en Bourgogne

Burlende herten luisteren

De streek heeft een schitterend bosgebied: het Forêt domaniale des Bertranges staatsbos bedekt zo'n 10.000 hectare en telt een groot aantal herten. In de herfst kun je er luisteren naar het burlen, tijdens de bronst.

Hiervoor gaan we te voet op pad met gaslantarens, die verlichten zonder de dieren op te schrikken, voor een avondwandeling van 7 km. Een onvergetelijke ervaring...

Avondwandeling burlende herten
My Destination /BFCT

Paddenstoelen plukken

Wanneer het warm en vochtig is, kun je op zoek naar paddenstoelen! Vaak kennen mensen een of twee paddenstoelensoorten en kijken dan ook vaak over andere eetbare paddenstoelen heen.

Ik probeer paddenstoelen wat meer bekenheid te geven door te vertellen over de verschillende soorten die je in het bos kunt vinden: eetbaar of giftig. Wat ik het leukste vind (als het kan): een natuuruitstapje afsluiten met een spontane proeverij in het bos, van rauwe of gebakken paddenstoelen.

Uitstapje paddenstoelen plukken
My Destination; BFC Tourisme

De natuur leren kennen is de sleutel voor de bescherming ervan.

Als natuurgids kruip ik een beetje in de huid van grootouders die hun kleinkinderen leren vissen, vogels kijken of het spoor van een zoogdier volgen. Deze overdracht van kennis is tegenwoordig een beetje zoek geraakt. Ook omdat we de natuur uit het oog verliezen, of het nou het bos of de rivier betreft. Laten we niet vergeten dat het belangrijk is om leefgebieden in de natuur te kennen, en ze niet te onderschatten. 

Kennismaken met andere gidsen

De gidsen uit de streek laten elk op hun eigen manier zien wat deze prachtige streek te bieden heeft. Dankzij hun verhalen, goede tips en adresjes zijn ze uitstekende ambassadeurs die je helpen om niets te hoeven missen van dit prachtige jaargetijde. Voor hen is een ding zeker: in het najaar moet je naar Bourgondië, en nergens anders...

En résumé
À propos

Le Bec d'Allier

FMR Travel Blog
A propos
Bec d’Allier et ses bancs de sable mouvants My Destination; BFC Tourisme
Le Bec d’Allier et ses bancs de sable mouvants My Destination; BFC Tourisme
Le bec de l'Allier My Destination; BFC Tourisme
En plein dépaysement entre fleuve et rivière My Destination; BFC Tourisme
À propos
sortie_Instant Nature