Dag 1

Alain Doire - BFC Tourisme
Ochtend

Fietsen rond La Truchère

Fietsen en boten zijn nauw met elkaar verbonden in Bourgondië. Dat is omdat langs de meeste kanalen jaagpaden lopen die vroeger werden gebruikt door paarden om scheepsladingen door het kanaal te trekken. Ook het Bourgondische platteland biedt talloze mogelijkheden om te fietsen op de bewegwijzerde Voies Vertes en Voies Bleues!

Hier kun je de fiets pakken vanuit de aanmeersteiger van La Truchère, om alvast een voorproefje te krijgen van wat je te wachten staat, eenmaal op het water.

DSL Lyonel Chocat
Einde van de ochtend

Natuurreservaat La Truchère

Omdat je nu toch je conditie aan het testen bent, kun je voordat je aan boord van een boot stapt nog één ding doen: een bezoekje brengen aan natuurreservaat La Truchère! Op het menu (nou ja, niet letterlijk, het zijn beschermde diersoorten): tientallen vogels en insecten die nestelen tussen het hoge gras en de waterplanten, in een omgeving compleet gewijd aan het behoud van de natuur.

Natuurreservaat La Truchère-Ratenelle
Middag

Een paar kilometer varen

Eenmaal aan boord kun je echt loskoppelen van je dagelijkse leven. Laat je leiden door de zacht ronkende motor en het water dat tegen de boot kabbelt.

Voor een eerste halte raden we aan om te stoppen bij Cuisery, een typisch dorpje uit de Saône-et-Loire, uitgeroepen tot het dorp van het boek. Voor een hapje en een drankje kun je het beste naar de Hostellerie Bressane (een herberg met een passende naam!).

Ontdek het dorp van het boek: Cuisery

Alain DOIRE - BFC Tourisme
Navigation sur la Seille
Navigation sur la Seille
Weekend op de Seille

Persoonlijk verhaal

Afgelopen dinsdag vroegen Rémi (mijn man) en ik ons iets heel belangrijks af... Hoe lang is het geleden dat we een relaxed weekendje hebben beleefd met ons gezin, alleen de meiden (we hebben er 2) en wij?

De eerste stap was: de locatie kiezen... Het liefst niet te ver van Parijs (want het halve weekend in de auto zitten: nee bedankt!). Met een snelle blik op de kaart vonden we al gauw onze bestemming: Bourgogne-Franche-Comté! Niet te ver, goed bereikbaar... Kortom, ideaal!

En dan het thema van ons reisje... Rondkijken... Met twee kinderen van onder de 5 jaar lijkt dat geen optie. Fietsen? Ook niet echt! Maar varen.... Ja, dat lijkt wel iets waar iedereen blij van wordt! Dan nog kijken waar, want in Bourgogne-Franche-Comté loopt het over van waterwegen! Terug naar de tablet... En dan, na een aantal websites gezien te hebben, komen we uit bij rivier de Seille… Deze kleinschalige rivier (minder dan 40 km, perfect voor een weekend) loopt langs Louhans (en zijn typische gevogeltemarkt...), midden in de ongerepte natuur van natuurreservaat La Truchère… We wilden graag ontkoppelen... Ik geloof dat dat hier gaat lukken!

Dag 2

Alain DOIRE - BFC Tourisme
Ochtend

Bezoek aan de Bresse

Na een nachtje aan boord, of voor wat extra comfort een overnachting in een hotel aan het water (je vindt er genoeg langs het parcours), ga je verder richting Branges. Hier geniet je van een maaltijd met de kleuren en geuren uit de streek. Als we één product moeten noemen, is het wel de kip uit Bresse, die in heel de regio bekend is!

Welkom in de Bresse bourguignonne

La Poularde
Tussen de middag

Op zoek naar een restaurant

Aangekomen in Louhans, stapt iedereen van boord!

En om deze nieuwe en laatste tussenstop te vieren is er niets beters dan een restaurant waar je de bekende AOP hoender uit Bresse vindt. Wij geven je een tip voor een adresje waar je zéker zult genieten: La Poularde! Op het menu: traditionele Bourgondische gerechten, verse riviervis en heerlijke dessert. Genoeg om vanaf je bord de streek te bezoeken.

Bourgogne Tourisme / Alain Doire
Middag

Bezoek aan Louhans

Louhans is een Bourgondische stad. En dan niet omdat het in Bourgondië ligt. Nee, vooral omdat de stad een beeld is van de Bourgondische cultuur en levensstijl. Deze groene en vredige stad loopt over van waterplekjes. Het is een vriendelijke stad met een geschiedenis die je naar wens kunt ontdekken. Een bezoekje waard: het Museum voor Schone Kunsten en het Hôtel-Dieu

En als je in de juiste periode komt, kun je uiteraard een kijkje nemen op de gevogeltemarkt! Een waar symbool voor de inwoners!

Ontdek Louhans
Alain DOIRE / BFC Tourisme
Tourisme fluvial sur la Seille Alain DOIRE / BFC Tourisme
Mairie Cuisery
Cuisery, village du livre Mairie Cuisery
Alain DOIRE - BFC Tourisme
Eglise Saint-Pierre de Louhans Alain DOIRE - BFC Tourisme
Alain DOIRE - BFC Tourisme
Bateau promenade sur la Seille Alain DOIRE - BFC Tourisme
En résumé
À propos

Navigation sur la Seille

Alain DOIRE - BFC Tourisme
A propos
Tourisme fluvial sur la Seille Alain DOIRE / BFC Tourisme
Cuisery, village du livre Mairie Cuisery
Eglise Saint-Pierre de Louhans Alain DOIRE - BFC Tourisme
Bateau promenade sur la Seille Alain DOIRE - BFC Tourisme