Een schat uit het erfgoed

Kloosterkerk Notre Dame van La Charité-sur-Loire

Op de lijst van UNESCO

Vanaf de 11e eeuw is de liefdadigheid die armen en pelgrims vragen bij de monniken van het klooster de reden voor de naam van dit centraal gelegen vestingstadje langs de Loire: La Charité-sur-Loire!

Als "oudste dochterklooster" van Cluny wordt de abdij in de middeleeuwen een belangrijke etappe voor pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella. Zo komt het bouwwerk op de werelderfgoedlijst van UNESCO: de kloosterkerk biedt plaats aan 5000 gelovigen en telde zo'n vijftig vestigingen in heel Europa.

Een parel van romaanse bouwkunst

Dit benedictijnse klooster werd in 1059 opgericht op initiatief van de kloosterorde van Cluny. Het is een bijzondere getuige van romaanse bouwkunst in Bourgondië. De Notre-Dame kloosterkerk is een parel uit de clunische architectuur van de 11e en 12e eeuw. Ontdek tijdens een wandeling de diverse gebouwen die schitterend zijn opgeknapt: het klooster, de kapittelzaal, de pottenbakkerij...

Bezoek de kloosterkerk

Alain Doire - BFC Tourisme
Prieuré Notre-Dame de La Charité-sur-Loire Alain Doire - BFC Tourisme
Alain DOIRE / BFC Tourisme
Prieuré Notre-Dame de La Charité-sur-Loire Alain DOIRE / BFC Tourisme
Alain Doire / BFC Tourisme
La Charité-sur-Loire Alain Doire / BFC Tourisme
Alain Doire - BFC Tourisme
Vitraux et arcades de l'église de la Charité-sur-Loire Alain Doire - BFC Tourisme
Leuk historisch feitje

Een bekende schrijver redde de kerk van La Charité

1840. De koninklijke weg tussen Parijs en Nevers zorgt voor een groot aantal problemen. Er worden dus plannen gemaakt om de route te verleggen, ter hoogte van La Charité-sur-Loire. Om de nieuwe weg aan te kunnen leggen, moest de middeleeuwse kerk worden afgebroken! Maar er is één man die dit tegen wil houden...

En dat is de Franse schrijver Prosper Mérimée. Uit passie voor oude gebouwen werd hij inspecteur voor de monumentenzorg in die tijd. Hij verzet zich tegen de plannen voor de aanleg van de nieuwe weg en dankzij zijn vastberadenheid weet hij de kerk te redden!

My Destination / BFCT
La Charité-sur-Loire

In de herfst

Kies het najaar voor een schitterende reis door de streek... De gevels van de stad en de kerktoren weerspiegelen dan in het rustige en kleurrijke water van de Loire.

Beleef de herfst in Bourgondië

Welkom in...

La Charité-sur-Loire: stad van Kunst en Geschiedenis

Aan de oevers van de Loire ligt La Charité-sur-Loire, een prachtige middeleeuwse Stad van Kunst en Geschiedenis, omringd met stadsmuren.

Het historische hart van La Charité-sur-Loire biedt een doolhof aan pittoreske, geplaveide straatjes met talloze boekenwinkeltjes en ambachtslieden zoals schoonschrijvers, verluchters of grafisch kunstenaars, die in traditionele échoppes (typische ateliertjes) werken.

In het plaatsje staat de boekenwereld centraal. Heel het jaar door worden er dan ook markten, activiteiten en festiviteiten georganiseerd rond dit thema. Het is niet voor niets dat La Charité-sur-Loire omgedoopt werd tot ville du mot (stad van het woord)! Om ook in je agenda te zetten: de markt van oude boeken die elke 3e zondag van de maand wordt gehouden en het festival Aux Quatre Coins du Mot!

En résumé
A propos
Prieuré Notre-Dame de La Charité-sur-Loire Alain Doire - BFC Tourisme
Prieuré Notre-Dame de La Charité-sur-Loire Alain DOIRE / BFC Tourisme
La Charité-sur-Loire Alain Doire / BFC Tourisme
Vitraux et arcades de l'église de la Charité-sur-Loire Alain Doire - BFC Tourisme