Alain Doire - BFC Tourisme
Belangrijke uitvindingen voor de filmwereld

Bourgondische pioniers en uitvinders

Etienne-Jules Marey, de uitvinder van "bewegende beelden", komt uit Beaune. In 1882 ontwikkelt hij de fotografische revolver, een instrument waarmee een bewegend beeld in 12 poses kan worden vastgelegd. Datzelfde jaar ontdekt hij hoe hij de bewegingen met één apparaat kan vastleggen: het begin van de chronophotografie! Zijn werk werd een inspiratie voor de filmwereld!

Op het gebied van optiek kan Bourgondië ook met trots zeggen dat het de geboortestreek is van Nicéphore-Niepce, uitvinder van de fotografie, maar ook van Roger Cuvilliers, de bedenker van de zoom.

Het is dus logisch dat de regio altijd al van film gehouden heeft!

Bezoek het museum Nicéphore-Nièpce

Bekende filmsets

Bourgondië biedt een schitterend bouwkundig en cultureel erfgoed dat zich uitstekend leent voor zowel het maken van films als televisie. Schilderachtige dorpjes, betoverende kastelen, eeuwenoude abdijen, culinaire steden: de regio loopt over van decors die talloze regisseurs hebben aangetrokken.

Onder de loep: twee locaties die de filmwereld hebben geïnspireerd

Alain Doire - BFC Tourisme
arcades du village ùédieval de Noyers-sur-Serein

Noyers-sur-Serein

Een schilderachtig dorp, ideaal voor historische reconstructies. Hier werden tientallen films opgenoemen, waaronder La Grande Vadrouille, Molière ou le comédien malgré lui (een film uit 2007 met Romain Duris) of Mon oncle Benjamin (een comedy uit 1960 met Jacques Brel).

Ontdek Noyers-sur-Serein
Alain Doire - BFC Tourisme

De Route des Grands Crus

Het gebied rond Beaune, Dijon en de Route des Grands Crus was diverse keren het decor voor films over de wijnwereld. Een daarvan is Mondovino, een documentaire over het conflict van een Bourgondische familie, die vecht om zijn wijngaarden te behouden. En wat recenter: Ce qui nous lie van Cédric Klapish, een ode aan de liefde voor wijn en Bourgondië, een film die in een natuurlijk decor werd opgenomen, tussen de huizen en wijngaarden van de Côte de Beaune.

De Route des Grands Crus

 Deze bekende films werden in Bourgondië opgenomen:

  • La Grande Vadrouille: dé succesfilm uit de Franse filmwereld met 17 miljoen bezoekers. Een aantal legendarische scènes spelen zich af in Bourgondië, zoals de scène waar twee Engelsen worden opgenomen bij de Hospices de Beaune.
  • Cyrano de Bergerac: een kenmerkende film uit de jaren '90 die 10 Césars en 10 Oscars binnensleepte. Diverse scènes werden opgenomen bij de abdij van Fontenay.
  • Le Chocolat met Juliette Binoche en Johny Depp: genomineerd voor vijf Oscars. Het dorpje Flavigny-sur-Ozerain wordt hiermee de duurste filmset ooit van Bourgondië.
Wist je dat?

Internationaal festival van de politiefilm

Bourgondië is altijd al een locatie voor filmevenementen geweest. Een daarvan is het Internationaal festival van de politiefilm dat elk jaar in Beaune wordt gehouden. Dé bezienswaardigheid voor mensen die van dit genre houden.

 

En résumé