BOURGOGNE... meren, heuveltoppen en valleien: de Morvan

Wanneer men « Bourgogne » zegt, zult u waarschijnlijk meteen denken aan de streek van de beroemde wijnen en vermaarde gastronomie. Maar er is een ander gebied waar deze levenskunst ook te vinden is: de Morvan. De granietrotsen van de Morvan vormen de eerste bergen als u via de snelweg uit de richting Parijs komt. Dichtbebost en bezaaid met meren, maar toch is het niet alleen een streek met natuur. Het is het groene Bourgogne.

Morvan. A.DOIRE / Bourgogne Tourisme

 

Morvan. A.DOIRE / Bourgogne Tourisme

 

Morvan. A.DOIRE / Bourgogne Tourisme

 

De MorvanBestemmingen

Het groene Bourgogne, niet ver van Parijs

In de Morvan zijn de winters streng, maar dat geeft de dorpen met leistenen daken juist charme. In de zomer baden het vredige platteland en de langs de meren aangelegde strandjes in het zonlicht, waar de zomergasten in vorm blijven dankzij een veelvoud aan recreatiemogelijkheden. Het is geen toeval dat veel families elkaar in het hart van de Morvan treffen om de dagelijkse beslommeringen van het stadsleven te vergeten.

De landschappen ontvouwen zich voorzichtig langs de wegen. De ‘Gorges de la Canche’, ver van de weg van Autun naar Château-Chinon, vormen een van de typische uitzichten van de Morvan. In deze ingesloten vallei storten de beekjes in watervallen naar beneden en geven zij vreemde vormen aan het graniet. Neem de tijd om uit uw auto te stappen. Er zijn overal paden waar u, naar keuze, een tocht op de mountainbike kunt maken of rustig kunt wandelen. Tijdens een weekend of langer, tijdens een vakantie, vindt u hier altijd een slaapplaats waar u welkom bent en u de tijd hebt om, net als de mensen hier, uw ritme aan dat van de zon aan te passen.

 

Van Vézelay naar Mont-Beuvray

Op de Mont Beuvray bevinden zich de grondvesten van Bibracte, de hoofdstad van onze voorouders, de Aedui. In deze rijke stad, die in het Romeinse tijdperk werd verlaten voor Autun, vonden jarenlang archeologische opgravingen plaats. De wetenschappers legden stadswallen, kelders, huizen, fonteinen en talrijke gebruiksvoorwerpen bloot. De ontdekte voorwerpen worden nu tentoongesteld in het museum van Le Beuvray, dat gebouwd is aan de voet van het oppidum en de geschiedenis van de Keltische beschaving vertelt. In de zomer kunt u tijdens een rondleiding langs het graafwerk kennis maken met deze uitzonderlijke plek, met zijn eeuwenoude beuken met kronkelige vormen, zijn mythische rotsen en zijn heilige bronnen.

Ook dat is de charme van de Morvan: genieten van de natuur en tegelijkertijd vermaarde culturele bezienswaardigheden ontdekken. Autun, een stad met kunst en geschiedenis, nodigt u uit voor een wandeling langs Romeinse en Romaanse bezienswaardigheden. Aan de andere kant ligt Vézelay boven op een, naar zeggen, eeuwige heuvel die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaatst. In de zomer wordt de pelgrimsstad Vézelay druk bezocht door artiesten, schilders en muzikanten.

En laten we niet vergeten dat we in de Bourgogne zijn! De gastronomie moet zeker ook vermeld worden. De grootste chef-koks presenteren u hun uitstekende gerechten, terwijl u in de herbergen op het platteland en de B&B’s boerenham, talrijke kaassoorten en forel kunt proeven.

 

U bent in een Regionaal Natuurpark

Dierenvrienden zullen de Morvan zeker waarderen. Wilde eenden, tafeleenden, meerkoeten en futen, ijsvogels en blauwe reigers nestelen in de buurt van de vijvers en grote watervlakten die door de mens werden aangelegd om het hout naar de hoofdstad te kunnen vlotten. In de Morvan, dat het label «Regionaal Natuurpark» draagt, vindt men wilde zoogdieren. De wolf en de lynx zijn verdwenen, maar een vijftigtal andere diersoorten leeft nog steeds in het kreupelhout en op de graslanden.

Langs de weg kunt u een ree zien lopen en in de waterwegen en vijvers is een goed beschermde waterfauna te bewonderen. Houdt u van planten? Het herbularium van het Maison du Parc, in Saint-Brisson, biedt een overzicht van de bloemen die in de Morvan te vinden zijn: niet minder dan 160 soorten. Het plukken van geneeskrachtige planten is een economische activiteit die door de boeren ontwikkeld werd. En hebt u zin om bosbessen te plukken, die besjes die ieder jaar in de zomer in het dorp Glux-en-Glenne reden voor een feest zijn, of, wat later in het seizoen, om warme kastanjes te eten op de jaarmarkt van Saint-Léger-sous-Beuvray? In de Morvan nemen ambachtelijke activiteiten en lokale productie een belangrijke plaats in. Overal waar u komt, vindt u wel een kaasboer, een jamproducent of ambachtslieden die hout, metaal of glas bewerken.

De natuurliefhebbers willen vast meer te weten komen over de veengebieden, deze moerasachtige plekken die zeldzaam zijn in de Bourgogne en zelfs in Frankrijk. De turf die men in de winkel vindt, komt nooit uit de Morvan. Op deze enorme sponzen gedijen een bijzondere flora en specifieke insecten (het veenhooibeestje en andere vlinders). Deze zeldzame en kwetsbare milieugebieden moeten tegen iedere vorm van aantasting beschermd worden. Maar aanraken met de ogen is natuurlijk niet verboden! In de buurtschap van Vernay, in Saint-Brisson en bij de bronnen van de Yonne, aan de voet van de Mont Beuvray, kunt u deze verrassende, beschermde en edele landschappen van dichterbij bekijken. .

 

Recreatie tussen hemel en aarde

De wilde wateren, beekjes en onstuimige rivieren van de Morvan zijn de favoriete plekken van de rondzwervende forel, tot groot genoegen van de vissers. De rivieren, die soms wassen door waterstromen uit de stuwdammen, zijn ook geliefd bij de kanovaarders en liefhebbers van raften (la Cure, le Chalaux)..

In de Morvan, een waar merengebied, kan men diverse watersporten beoefenen, met het gezin of in groepsverband.

Het meer van Les Settons is een paradijs voor windsurfers, zeilers en waterskiërs.

Naar men zegt is wandklimmen in de Morvan even interessant als in Fontainebleau. Men kan deze sport beoefenen op de bergwanden van graniet, een buitenkansje in de Bourgogne, waar de kalkrotsen koning zijn. Maar de beste manier om de Morvan te ontdekken, is een van de talrijke paden in te slaan. De bewegwijzerde paden bieden wandeltochten van een halve dag tot een volledige tocht door het bergmassief, via de GR13, van Vézelay tot de Mont Beuvray, te voet, te paard of met de mountainbike. .

 

Bekijk onze aanbiedingen