Spiritueel hart van middeleeuws Europa

In 2010 hebben zes West-Europese landen de 1.100ste verjaardag gevierd van het stichten van de abdij van Cluny. Een bezoek aan de indrukwekkende overblijfselen van de abdijkerk is een mooi begin van een aangenaam verblijf in de Clunisois en een verkenning van haar erfgoed en paardentraditie.

Lang vóór Rome!De abdij van Cluny werd gesticht in 910 door Guillaume d'Aquitaine. Haar bouw was halverwege de 12e eeuw, in haar hoogtijdagen, voltooid.

Vijf eeuwen lang, tot aan de bouw van de Sint-Pieter in Rome, was de abdijkerk van Cluny het grootste religieuze gebouw van Europa (177 m lang). Meerdere pauzen komen hier vandaan.


Drie abdijkerkenEen eerste kerk werd gebouwd in de 10e eeuw, volgens de Karolingische traditie. Een tweede kerk kondigde in de volgende eeuw de periode van de vroeg-romaanse kunst aan. Minder dan honderd jaar later begon men met de bouw van de basiliek St-Pieter-en-St-Paulus.

Tijdens de Franse Revolutie werd de abdijkerk vrijwel helemaal verwoest, er is maar een deel bewaard gebleven. Doorkruis de stad en maak u een voorstelling van de enorme afmetingen van het geheel...

 • Bekijk de kruisbeuken van het rechtse dwarsschip om een indruk te krijgen van de oorspronkelijke afmetingen.

 • Een deel van het portaal laat de plaatsen van de vijf kerkschepen raden.

 • De abdijgebouwen en het klooster uit de 18e eeuw vormen een harmonieus geheel.

Cluny heropbouwen? Naar het voorbeeld van de Frauenkirche in Dresden werd een oproep gedaan voor de reconstructie van de abdij. In de abdijkerk en de Tour des Fromages ziet u hoogstandjes van hightech van het project 'Gunzo'. U ziet de werkelijke gebouwen van vroeger aan de hand van virtual reality.


PaardenhoofdstadAls grote etappe van de Tour de Bourgogne à Vélo zijn er in de omgeving van Cluny ook vele circuits voor paard en ruiter. De creatie van de paardenstallen onder Napoleon I ging vooraf aan het bouwen van de Nationale Stoeterij van Cluny Haar stallen zijn toegankelijk voor een bezoek.


Labels :

 • Pays d'Art et d'Histoire - Entre Cluny et Tournus
Horaires d'ouverture de l'Office de tourisme de Cluny
 • L'office de tourisme de Cluny est à votre écoute pour réserver un hôtel ou une chambre d'hôtes. Il assure la billetterie des spectacles et met à votre disposition une borne internet.

  En Janvier, février, mars, novembre, décembre :
  - De 10 h à 12 h 30 et de 14 h 30 à 17 h
  - Fermé le dimanche
  Avril :
  - De 10 h à 12 h 30 et de 14 h 30 à 18 h 45
  - Fermé le dimanche
  De mai à fin septembre :
  - De 9 h 30 à 19 h, tous les jours (non-stop)
  Octobre :
  - De 10 h à 12 h 30 et de 14 h 30 à 18 h
  - Fermé le dimanche

Zoeken

Plaats een afstand om bezienswaardigheden te krijgen

Km
Berekende route via Google Maps aan de hand van een drive respect voor snelheidsbeperkingen. Reistijd is geen rekening gehouden met het verkeer en langzaam zones. U wordt doorgestuurd op Google Maps als u klikt op "Zie mijn route" te klikken.
Voer een adres, postcode en stad in

Misschien wilt u ook

a3_chatillon
Een prinses van dertig jaar ...

Meer informatie

a3_mont-beuvray
In de voetsporen van Vercingetorix ...

Meer informatie

a2_paray-le-monial-2
Een architecturaal manifest ...

Meer informatie

dijon-2
Geen rivier, maar honderd klokkentorens...

Meer informatie