Een reis langs de wijnroutes

In Bourgogne ontdekt u wijngaarden die uw smaakzintuigen gegarandeerd zullen prikkelen. U komt langs de vijf wijnroutes in de regio achter elkaar vele beroemde wijnen tegen. Reis langs de vermaarde ‘clos’ (omheind stuk land) op de manier die bij u past, te voet, met de fiets of per boot.

Les routes des vinsLes routes des vins 2

De toeristische route van de Grands Crus de Bourgogne, de ‘Champs-Elysées’ van Bourgogne

De Côte de Nuits strekt zich uit vanaf het zuiden van Dijon tot Corgoloin en vormt het noordelijke deel van de route des Grands Crus (route van de bekende cruwijnen). Een indrukwekkend wijngebied met dorpen die hun naam hebben ontleend aan de bekendste rode wijnen ter wereld. Ontdek 24 van de 33 bekende cruwijnen die Bourgogne rijk is: Chambertin, Clos de Vougeot, Romanée-Conti…...

De Côte de Beaune volgt de Côte de Nuits op in zuidelijke richting, van Ladoix-Serrigny tot de berghelling van de Maranges . Op deze rijke grond waar de Chardonnay vandaan komt, worden de bekendste droge witte wijnen ter wereld geproduceerd (Corton-Charlemagne, Montrachet… ). Ten zuiden van Beaune , de hoofdstad van de Bourgondische wijn, wordt naarmate we Santenay en het departement Saône-et-Loire naderen het landschap steeds vriendelijker.

De toeristische route van de Grands Vins de Bourgogne, de natuurroute

Van Santenay tot Saint-Gengoux-le-National loopt de Route des Grands Vins, de verlenging van de Route des Grands Crus richting het zuiden. Een bewegwijzerde route van meer dan 100 kilometer verbindt ongeveer veertig gemeentes via de wijngaarden van de Maranges, de Couchois et de Côte Chalonnaise . Het is een gevarieerd parcours waar dorpen en natuur, wijngaarden en bossen, romaanse kerken en kastelen elkaar afwisselen. Geniet van al dit moois, met de auto, met een boot op het Canal du Centre of met de fiets langs de Voie verte-fietspaden. .

De wijnroute van de Mâconnais-Beaujolais, de wijngaard van het zuiden

Deze route ligt in het verlengde van de vorige 2 wijnroutes vanaf Dijon en leidt u naar het gebied ten zuiden van de Saône-et-Loire. De route doorkruist de wijngaarden van de Mâconnais in een rechte lijn en eindigt in Romanèche-Thorins (Saône-et-Loire) waar de eerste wijngaarden op de hellingen van de Beaujolais opdoemen. Acht verschillende trajecten laten u uitgebreid kennismaken met het zuidelijke deel van de Bourgondische wijngaarden, buiten de gebaande paden.

De toeristische route van de wijngaarden van de Yonne, langs de rivieren

In het departement Yonne hebben de wijngaarden zich langs de rivieren gevormd, de Jovinien en de Auxerrois in het Yonnedal, de Chablisien in de vallei van de Serein, de Tonnerrois in de vallei van de Armançon, de Vezelien in de vallei van de Cure. De wijngaarden van de Yonne zijn weer helemaal opgeleefd en verdienen het om, naast de beroemde chabliswijnen , ontdekt te worden om hun diversiteit.

Met de stroom van de Loire mee, aan de kant van de Nièvre

De wijngaarden van de Nièvre, grenzend aan de Centre-Loire en niet aan Bourgogne, strekken zich uit op de rechteroever van de Loire. Ze hebben lange tijd niet de erkenning gekregen die hen toekomt. Vanaf de hellingen van Pouilly-sur-Loire, waar de beroemde Pouilly-Fumé vandaan komt, tot de Coteaux du Giennois boven Cosne-Cours-sur-Loire langs Sancerre , aan de andere kant van de rivier in het departement Cher, ligt tegenwoordig een volwaardige wijnroute die het mogelijk maakt om de schoonheid van dit gebied te ontdekken.